Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024 19:42
ΜαγνησίαΤοπικά

Νέο θύμα “ψαρέματος” 56χρονος Σκιαθίτης – Του έκλεψαν 4.000 ευρώ!






Έναν 56χρονο άνδρα από τη Σκιάθο κατάφεραν να εξαπατήσουν άγνωστοι δράστες, κλέβοντας από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς το ποσό των 3.990 ευρώ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 56χρονος έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, δήθεν προερχόμενο από την Τράπεζα Πειραιώς, που του ζητούσαν επιβεβαίωση κωδικών για αγορά που είχε πραγματοποιήσει με την πιστωτική του κάρτα.

Ο 56χρονος στην αφέλειά του έβαλε τους κωδικούς του ηλεκτρονικού του λογαριασμού με αποτέλεσμα ο δράστης να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν και να του αφαιρέσει το ποσό των 3.990 ευρώ.

Λίγη ώρα μετά έλαβε μήνυμα ότι πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του εν λόγω ποσού και τότε κατάλαβε οτι είχε πέσει θύμα απάτης. Αμέσως κάλεσε την αστυνομία και κατήγγειλε το γεγονός.

Πρόκειται για την απάτη τύπου «phishing». Όταν λάβουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κείμενο ή άλλη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας που φαίνεται να προέρχεται από τράπεζα ή κάποια άλλη δημοφιλή ηλεκτρονική υπηρεσία, που μας ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.λπ. Αν τυχόν πέσουμε στη σχετική παγίδα, τότε οι πληροφορίες που εν αγνοία μας θα παρέχουμε, θα πουληθούν ή θα αξιοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων, ή υποκλοπή ταυτότητας. Η πιο κοινή τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» είναι να μιμηθεί κάποιος μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκαλώντας το θύμα να συμπληρώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του σε μια ψεύτικη φόρμα μέσα στο κείμενο του μηνύματος, σε ένα επισυναπτόμενο αρχείο, ή παραπέμποντάς τον σε μια ιστοσελίδα.

Η Αστυνομία συστήνει:
-Ελέγχουμε πάντοτε το όνομα του αποστολέα και συγκεκριμένα την κατάληξη του domain (πχ @eeke.com) και εφόσον η κατάληξη δεν μας είναι γνωστή ή δεν υπάρχει σε μια μηχανή αναζήτησης, τότε πρόκειται για απάτη.
-Παρατηρούμε και δεν παραπλανούμαστε από το θέμα του μηνύματος, αφού οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν βαρύγδουπους τίτλους, όπως π.χ. περί δήθεν οφειλής μας, περί ύπαρξης ιού στο λογισμικό του υπολογιστή, ότι είμαστε κληρονόμοι ενός τεράστιου ποσού από το εξωτερικό, ότι κάποιος θέλει να μας αποστείλει χρήματα κ.λπ.
-Δεν ανοίγουμε ποτέ, πριν σιγουρευτούμε για την ασφάλειά τους, τους συνδέσμους που επισυνάπτονται στο mail. Κι αυτό γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο ή να μολυνθεί ο υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό μας κ.λπ. με κακόβουλο λογισμικό.
-Ελέγχουμε τον τρόπο γραφής του mail, καθώς και την ορθογραφία του, είμαστε δε πάντα υποψιασμένοι όταν δεν αναφέρει συγκεκριμένα το όνομά μας εντός του κειμένου.
-Καμία τράπεζα δεν ζητεί προσωπικά στοιχεία μέσω mail, γι’ αυτό δεν δίνουμε ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες ηλεκτρονικά.
-Ελέγχουμε τακτικά τους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο (τραπεζικούς, online λογαριασμούς κ.λπ.), προκειμένου να έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα για αυτούς.