1 2
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024 04:17
Άλλες Ειδήσεις

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι που πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν


Οι μύθοι πάντα ήταν, είναι και θα είναι πάντα δημοφιλείς. Ακόμα και αν πολλοί από αυτούς έχουν διαψευστεί πολλάκις, υπάρχουν αρκετοί που συνεχίζουν να αντιστέκονται, παραμένοντας ψηλά στις συνειδήσεις ουκ ολίγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστοσελίδα TheRichest συνέταξε μια λίστα με τους μεγαλύτερους μύθους τους οποίους εξακολουθούν πολλοί να πιστεύουν:

  • Οι άνδρες σκέφτονται το σεξ ανά 7 δευτερόλεπτα: Εκτός του ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός επιστημονικός τρόπος να τεκμηριωθεί αυτό, υπάρχει ένα ολόκληρο φύλο το οποίο είναι σε θέση να το διαψεύσει. Ο λόγος για τον οποίο ο μύθος αυτός συνεχίζει να υπάρχει είναι επειδή… έχει πλάκα.
  • Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας: Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία είναι σε θέση να το διαψεύσει αυτό (και το έχει κάνει), αλλά ο μύθος εξακολουθεί να είναι δημοφιλής. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε περιοχή ενός υγιούς εγκεφάλου έχει κάτι να κάνει- και το κάνει. Τα περί 10% φέρονται να προήλθαν από «στατιστικές» από «γκουρού» του χώρου της αυτοβοήθειας.
  • Τα χρυσόψαρα έχουν μνήμη τριών δευτερολέπτων: Έρευνες έδειξαν πως ένα χρυσόψαρο μπορεί να διατηρεί μνήμες ακόμα και πέντε μήνες μετά.
  • Οι γάτες προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους: Ναι, τα αιλουροειδή είναι αξιοθαύμαστα όσον αφορά στην ευλυγισία, την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά τους- αλλά όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης γάτας, τα γατιά διαπρέπουν επίσης σε… εντυπωσιακά (και συχνά απίστευτα αστεία) ατυχήματα, αποτελέσματα αδεξιότητας. Βεβαίως, είναι αλήθεια το ότι πάντα επανέρχονται ταχύτατα στα πόδια τους (σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν χρειάζεται να πειραματιστείτε με τη γάτα σας, σε τελική ανάλυση δεν φταίει το ζωντανό για τους μύθους που έχουν οι άνθρωποι για αυτό).
  • Το Σινικό Τείχος είναι ορατό από το διάστημα: Αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με πηγές της NASA δεν είναι καν ορατό από τους δορυφόρους που βρίσκονται κοντά στη Γη.
  • Ο μέσος άνθρωπος καταπίνει τουλάχιστον 7 αράχνες στον ύπνο του: Φυσικά και όχι. Το συγκεκριμένο στατιστικό στην πραγματικότητα αποδείχθηκε πως ήταν μία πονηρή δημιουργία ενός δημοσιογράφου που απλώς ήθελε να αποδείξει πως όσοι «σερφάρουν» στο διαδίκτυο είναι έτοιμοι να πιστέψουν το οτιδήποτε εάν το διαβάσουν αρκετά συχνά. Η Λίσα Χολτ της IT consulting, PC Professional, ξεκίνησε το μύθο το 1993 και μέχρι και σήμερα κάνει ακόμα τις «βόλτες» του στην υφήλιο.
  • Η γαλοπούλα φέρνει υπνηλία: Ναι, η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, που μπορεί να προκαλέσει νύστα, αλλά η ίδια ουσία συναντάται και στο μοσχαρίσιο κρέας και στο κοτόπουλο- και κανείς δεν τα κατηγορεί για υπνηλία. Η πεποίθηση αυτή φαίνεται να οφείλεται στην σύνδεση της γαλοπούλας με εορταστικά τραπέζια, τα οποία κατά κανόνα συνδέονται με μεγάλη κατανάλωση τροφής και… αργίες.
  • Η πανσέληνος επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά: Μεμονωμένα περιστατικά αλλόκοτης/ ακραίας συμπεριφοράς έχουν «στηρίξει» αυτή τη θεωρία, όπως και η αντίληψη ότι το νερό στον εγκέφαλο επηρεάζεται από τις κινήσεις/ φάσεις της Σελήνης (όπως το νερό σε φυσικά φαινόμενα, για παράδειγμα στις παλίρροιες). Βεβαίως, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται περίεργα ακόμα και όταν δεν είναι πανσέληνος. Σε κάθε περίπτωση, τα στατιστικά στοιχεία δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν την αντίληψη περί έξαρσης περίεργων/ ακραίων συμπεριφορών κατά την πανσέληνο.
  • Πάγωσαν τον Γουόλτ Ντίσνεϊ μετά θάνατον: Ήταν ιδιαίτερα μυστικοπαθής, και όταν πέθανε το 1966 η κρυονική είχε μόλις αρχίσει να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό. Η μανία με τις ζωές των celebrities και τις φήμες γύρω από αυτές έκαναν τα υπόλοιπα.
  • Υπάρχει σκοτεινή πλευρά της Σελήνης: Για όλα φταίνε οι Pink Floyd και το «Dark Side of the Moon». Υπάρχει όντως μια πλευρά που δεν «βλέπει» προς τη Γη (προς τον πλανήτη μας «κοιτά» μόνο το 59% της επιφάνειας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο 41% δεν φωτίζεται ποτέ.