Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:13
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Δεν θα ανεχτούμε φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών – Όποια υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται






«Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, δηλαδή φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και μια προβολή ισχύος που δεν ευθυγραμμίζεται με την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στο Ρότερνταμ.

«Το τελευταίο στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ίσως κάποιοι στη Ρωσία να είναι χαρούμενοι αν αυτό συμβεί., αλλά θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και ταυτόχρονα θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Γι’ αυτό και πριν την Ουκρανική κρίση εμείς θέλαμε να ενδυναμώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ. Είμαστε μια δύναμη ειρήνης είμαστε μια αμυντική δύναμη αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο» πρόσθεσε.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από Ελλάδα και ΕΕ και ζήτησα το ζήτημα αυτό-εφόσον η Τουρκία επιμείνει- να συζητηθεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο και εκεί να υπάρχει σαφή αναφορά στα συμπεράσματα με καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Επανερχόμενος στις τουρκικές προκλήσεις και σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Τουρκία είναι αυτή που μας απειλεί».

«Η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, πατώντας πάνω στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν πρόκειται ποτέ να καταφύγουμε σε όξυνση, προσβολές και προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Έχουμε την αυτοπεποίθηση που απορρέει από την πεποίθηση πως έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας και τους ισχυρούς συμμάχους που έχουμε στο πλευρά μας. Δεν θα εμπλακώ σε ένα πινγκ – πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο».

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση στα πιθανά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Τις απαντήσεις τις δώσαμε στην επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ. Δεν θα μπούμε σε κανενός είδους λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Αυτά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα είναι παντελώς απρόκλητα και αδικαιολόγητα. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ΕΕ, έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είπε στον κ. Σολτς ότι «δε νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων».

Σκληρό μήνυμα Μακρόν σε Τουρκία και στήριξη σε Ελλάδα

Πλήρη στήριξη στην Ελλάδα με φόντο την τουρκική προκλητικότητα έδωσε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Εμανουέλ Μακρόν. «Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας», σημείωσε και συνέχισε:

«Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν

 

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι μετά το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να επιβληθούν και πρόσθετες κυρώσεις στη Μόσχα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι ελπίζει πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Ρωσία για να προχωρήσουν οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων. Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι μια «θετική ένδειξη».