Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 13:49
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα τροπή στην υπόθεση με τα fake news στον Έβρο – Σε κύκλωμα διακίνησης ο σύζυγος της Μπάιντα






Nέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση των fake news για τη νησίδα στον Έβρο που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Αύγουστο σε διεθνή ΜΜΕ και παρουσίαζαν μια στρεβλή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η χώρα μας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όπως αποκαλύπτει η Realnews, στο μικροσκόπιο των ερευνών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει μπει ο σύζυγος της 27χρονης Μπάιντα αλ Σάλεχ, της Σύριας συγγραφέως που διέσπειρε τα fake news για τον δήθεν θάνατο ενός πεντάχρονου παιδιού στη νησίδα του Έβρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άνδρας τον οποίο η 27χρονη παντρεύτηκε στη Γερμανία, λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ελέγχεται από τις γερμανικές και τις βελγικές Αρχές για πιθανή εμπλοκή του σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Ο σύζυγος της Μπάιντα είναι επίσης Σύρος, ο οποίος όμως ζει εδώ και χρόνια στη Γερμανία, καθώς η αρμόδια υπηρεσία της χώρας έχει εγκρίνει το αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει. Ο γάμος μεταξύ του ζευγαριού πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες και μάλιστα γνωστοποιήθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων, στα οποία η 27χρονη ήταν ιδιαίτερα ενεργή μέχρι πρόσφατα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους έχουν αναπτύξει συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο και η ίδια η Μπάιντα αλ Σάλεχ να ανήκει σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και μάλιστα να παίζει ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο, όπως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο σύζυγός της. Η έρευνα των Αρχών κινείται σε συγκεκριμένα πεδία, εξετάζοντας ενδελεχώς τα ταξίδια και τις συντονισμένες -όπως αποδεικνύεται- κινήσεις της 27χρονης από τη Συρία. Έως τώρα, φαίνεται πως πριν από το περιστατικό στον Εβρο η Σύρια συγγραφέας δεν είχε ταξιδέψει στη Γερμανία, παρά μόνο σε Ντουμπάι και Τουρκία.

Οι μαρτυρίες
Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες των υπολοίπων προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στη νησίδα του Έβρου, η Μπάιντα δεν ήταν μαζί τους από την αρχή του ταξιδιού τους, παρά μόνο εμφανίστηκε μπροστά τους όταν οι πρόσφυγες προσέγγισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι, όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στη νησίδα, αποκαλύφθηκε πως η 27χρονη είχε μαζί της εξοπλισμό, όπως φορητό φορτιστή κινητών τηλεφώνων. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να επικοινωνήσει με ΜΚΟ και δημοσιογράφους ξένων μέσων, μεταδίδοντας μεταξύ άλλων και εικόνες από το δήθεν νεκρό παιδί. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι εικόνες αυτές ήταν από άλλο παιδί, για το οποίο, αν και ήταν καλά στην υγεία του, η 27χρονη ισχυριζόταν ότι έχει χάσει τη ζωή του από δάγκωμα σκορπιού.

Παράλληλα, οι Αρχές που διερευνούν την υπόθεση έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τις κινήσεις της Σύριας μετά το πέρασμα της ομάδας των προσφύγων σε ελληνικό έδαφος. Αφού οι 38 πρόσφυγες εντοπίστηκαν από Έλληνες συνοριοφύλακες, οδηγήθηκαν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Εκεί, η Μπάιντα αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, επικαλούμενη μάλιστα συγκεκριμένο δικηγόρο, ενώ, όταν η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιεστική και να αποκαλύπτεται σταδιακά η αλήθεια, η «πρόσφυγας» από τη Συρία πήρε την κατάσταση στα χέρια της.

Η εξαφάνιση
Μέσα σε λίγες ημέρες -και ενώ δεν είχε κάνει καμία κίνηση έστω για αίτηση ασύλου, όπως έκαναν όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες που ήταν μαζί της- η ίδια, μαζί με άλλα δύο άτομα, κατάφερε να διαφύγει από το ελληνικό ΚΥΤ. Λίγες ημέρες έπειτα από την εξαφάνισή της, οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν πως τελικά βρισκόταν στη Γερμανία, όπου στη συνέχεια παντρεύτηκε με τον συμπατριώτη της, ο οποίος ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη χώρα.

«Έφυγε χωρίς να έχει κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο, ενώ και τα άλλα δύο άτομα που έφυγαν μαζί της επίσης δεν είχαν χαρτιά. Ξαφνικά βρέθηκε στη Γερμανία παντρεμένη, ενώ, σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουμε, δεν είχε ταξιδέψει ποτέ ξανά εκεί», αναφέρει στη Realnews πρόσωπο που έχει γνώση των ερευνών. «Αν μη τι άλλο, αυτή η κίνηση της συντεταγμένης φυγής δείχνει την ύπαρξη κάποιου δικτύου που έχει την ευχέρεια να μετακινεί τους ανθρώπους του, ιδιαίτερα αυτούς που παίζουν συγκεκριμένο ρόλο», προσθέτει η πηγή.

Πλέον, τονίζεται ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Σε περίπτωση που όντως επιβεβαιωθεί η εμπλοκή του συζύγου της Μπάιντα ή και της ίδιας της 27χρονης σε κυκλώματα διακίνησης προσφύγων, τότε δεν αποκλείεται ακόμα και η έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης από τις ελληνικές Αρχές.

Από Realnews