Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2026 12:21
Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε τελειώνουν και τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
ΒόλοςΤοπικά

Με δύο «πρόσωπα» η εμπορική αγορά στον Βόλο: Τα θετικά ευρήματα και τα «αγκάθια» που αποτυπώνει έρευνα






Σε τροχιά επιβίωσης το λιανεμπόριο στη Μαγνησία- Ακροβατεί…ανάμεσα στην οικονομική ασφυξία και την ψηφιακή πρόοδο

Μια αγορά με δύο διαφορετικά πρόσωπα στον Βόλο αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα «Ελληνικό Λιανεμπόριο 2026» η οποία καταγράφει τις τάσεις, τις δυσκολίες, τις ψηφιακές δυνατότητες και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων του κλάδου σε πανελλαδικό επίπεδο, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σύγκρισης με επιμέρους γεωγραφικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Μαγνησία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα « KONTA MOY Research» η οποία λειτουργεί υπό την εταιρεία SP BUSINESS LAB. Πρόκειται για διεθνή εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων και δικτύωσης, με έμφαση στη στρατηγική, την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις ψηφιακές λύσεις.

Τα ευρήματα για τη Μαγνησία σκιαγραφούν μια ιδιαίτερη εικόνα. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα στα ψηφιακά κανάλια, σημαντική αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων και του Google για την προσέλκυση πελατών, αλλά και αυξημένη έκθεση σε συγκεκριμένες οικονομικές πιέσεις. Την ίδια στιγμή, οι απαντήσεις τους αποτυπώνουν θετικότερες προσδοκίες για τις πωλήσεις και υψηλότερο δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Πίσω, ωστόσο, από την εικόνα της ψηφιακής προσαρμογής, παραμένει η δύσκολη καθημερινότητα των καταστημάτων, με το αυξημένο λειτουργικό κόστος, η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η ενεργειακή επιβάρυνση και οι δυσκολίες στις μεταφορές.

Η έρευνα αναδεικνύει έτσι ένα κρίσιμο ερώτημα για την τοπική αγορά, μπορεί τελικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός να δημιουργήσει πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης, όταν οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά μάχη για τη διατήρηση της κερδοφορίας τους;

Το κόστος και η αγοραστική δύναμη πιέζουν

Το πρώτο και ίσως πιο ανησυχητικό εύρημα αφορά την οικονομική πραγματικότητα του λιανεμπορίου στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων, καταγράφεται αύξηση λειτουργικού κόστους, ενώ ακόμη εντονότερη εμφανίζεται η πίεση από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη. Στο 100% των απαντήσεων στη Μαγνησία αναγνωρίζεται η αγοραστική δύναμη ως παράγοντα πίεσης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της χώρας διαμορφώνεται στο 65,4%.

Πρόκειται για ένα εύρημα με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία, καθώς η κατανάλωση αποτελεί βασικό παράγοντα για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η αδυναμία των νοικοκυριών να διαθέσουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για αγορές επηρεάζει άμεσα τον κύκλο εργασιών, τις εμπορικές προσδοκίες και τελικά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να διατηρήσουν βιώσιμη λειτουργία.

Παράλληλα, το 54,8% των απαντήσεων στη Μαγνησία καταγράφει μείωση κερδοφορίας, έναντι 47,1% πανελλαδικά. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει μια σημαντική δυσκολία: ακόμη και όταν ο τζίρος δεν παρουσιάζει αντίστοιχη πτώση, η αύξηση των εξόδων μπορεί να περιορίζει σημαντικά το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι ότι η ενεργειακή επιβάρυνση εμφανίζεται στο 47,8% των απαντήσεων των τοπικών επιχειρήσεων, έναντι 34% στο πανελλαδικό δείγμα. Αντίθετα, η πίεση από τους προμηθευτές καταγράφεται στο 35,6%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 39,2% της χώρας.

Ψηφιακά πιο ενεργές οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και θετικά ευρήματα της έρευνας αφορά την ψηφιακή παρουσία των επιχειρήσεων της Μαγνησίας.

Το 64,4% των τοπικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι διαθέτει δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα, όταν ο αντίστοιχος πανελλαδικός δείκτης βρίσκεται στο 28,8%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα στα κοινωνικά δίκτυα. Το 80,9% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μέτρηση τοπικά δηλώνει παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναντι μόλις 30,4% στο πανελλαδικό δείγμα, γεγονός που σημαίνει ότι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις της Μαγνησίας έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ψηφιακής προβολής και επιχειρούν να αξιοποιήσουν νέα μέσα επικοινωνίας με τους καταναλωτές.

Αντίστοιχα θετική είναι η εικόνα στον ψηφιακό κατάλογο προϊόντων. Το 83,5% των τοπικών απαντήσεων καταγράφει ύπαρξη ψηφιακού καταλόγου, έναντι 27% πανελλαδικά. Στον πλήρη ψηφιακό συγχρονισμό αποθεμάτων, το ποσοστό της Μαγνησίας ανέρχεται στο 47,8%, έναντι 23,6% σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, όλες οι διαθέσιμες τοπικές απαντήσεις στον δείκτη των πλήρως ψηφιακών φορολογικών διαδικασιών καταγράφουν θετική απάντηση, έναντι 81,8% πανελλαδικά.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η ψηφιακή προσαρμογή δεν περιορίζεται απλώς στην παρουσία μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο, αλλά επεκτείνεται και σε επιμέρους λειτουργίες της καθημερινής διαχείρισης.

Google και διαδίκτυο για προβολή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την προσέλκυση νέων πελατών.

Στη Μαγνησία, το 71,3% των τοπικών επιχειρήσεων αναφέρει την αναζήτηση μέσω Google ως πηγή νέων πελατών, έναντι 39,8% πανελλαδικά. Η διαφορά των 31,5 ποσοστιαίων μονάδων είναι από τις μεγαλύτερες που καταγράφονται στις συγκεκριμένες συγκρίσεις.

Η φυσική προσέλευση εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση, καθώς καταγράφεται στο 64,4%, έναντι 73,6% στο σύνολο της χώρας.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 54,8% των συμμετεχουσών επιχειρήσεων της Μαγνησίας δηλώνει ότι η τοπική πελατεία αντιπροσωπεύει το 76%-100% της πελατειακής του βάσης, έναντι 32,1% πανελλαδικά, αναδεικνύοντας τη σημασία της τοπικής αγοράς για τις επιχειρήσεις του νομού.

Οι μεταφορές αναδεικνύονται σε εμπόδιο

Ανάμεσα στα ευρήματα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής βρίσκεται και η καταγραφή των λειτουργικών εμποδίων.

Το 35,6% των τοπικών επιχειρήσεων αναφέρει τις μεταφορές ως εμπόδιο ανάπτυξης, όταν το αντίστοιχο πανελλαδικό ποσοστό περιορίζεται στο 11,3%.

Για μια περιοχή όπως η Μαγνησία, η οποία διαθέτει διαφορετικές γεωγραφικές και εμπορικές ενότητες, το ζήτημα των μεταφορών συνδέεται άμεσα με την τροφοδοσία των καταστημάτων, τη διακίνηση προϊόντων, το κόστος των παραγγελιών και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών.

Η επιβάρυνση αυτή μπορεί να επηρεάζει ιδιαίτερα επιχειρήσεις που εξαρτώνται από συχνές παραλαβές εμπορευμάτων ή από τη διακίνηση προϊόντων προς πελάτες εκτός της άμεσης εμπορικής τους περιοχής.

Παράλληλα, η δυσκολία στη διαχείριση αποθεμάτων βαθμολογείται με 3,4 στη Μαγνησία, έναντι 3,1 πανελλαδικά, ενώ η δυσκολία απόκτησης πελατών καταγράφεται στο 3,5, έναντι 3,4, επιβεβαιώνοντας ότι, παρά την ψηφιακή πρόοδο, οι πρακτικές δυσκολίες της καθημερινής λειτουργίας παραμένουν και σε ορισμένους τομείς εμφανίζονται εντονότερες.

Θετικότερες προσδοκίες για τις πωλήσεις

Παρά τις οικονομικές πιέσεις, η έρευνα καταγράφει και ένα ακόμη αισιόδοξο στοιχείο για την αγορά της Μαγνησίας.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στο 62,7, έναντι 56,1 στο σύνολο της χώρας. Η διαφορά των 6,5 μονάδων δείχνει ότι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις εμφανίζουν θετικότερη συνολική αποτίμηση των επιχειρηματικών προοπτικών τους.

Ακόμη πιο χαρακτηριστικές είναι οι προσδοκίες για τις πωλήσεις. Το 64,4% των τοπικών απαντήσεων προβλέπει μικρή αύξηση πωλήσεων, έναντι 32,1% πανελλαδικά.

Η απόκλιση είναι αξιοσημείωτη και αποτυπώνει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την επόμενη περίοδο.

Παράλληλα, το ποσοστό των απαντήσεων που καταγράφουν απαισιοδοξία διαμορφώνεται στο 19,1%, σχεδόν ίδιο με το πανελλαδικό 19,3%.

Ωστόσο, οι θετικές προσδοκίες δεν πρέπει να συγχέονται με ήδη καταγεγραμμένη αύξηση του τζίρου ή της κερδοφορίας. Πρόκειται για εκτιμήσεις και προσδοκίες των επιχειρήσεων, όχι για επιβεβαιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επενδύσεις με έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ψηφιακή τους ενίσχυση αποτυπώνεται και στις προθέσεις επενδύσεων για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Το 47,8% των τοπικών απαντήσεων καταγράφει πρόθεση επένδυσης σε ηλεκτρονικό κατάστημα, έναντι 32,3% πανελλαδικά.

Το εύρημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνδυασμό με το ήδη υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι διαθέτουν δικό τους e-shop. Δείχνει ότι η ψηφιακή παρουσία δεν αντιμετωπίζεται απαραίτητα ως μια ολοκληρωμένη διαδικασία, αλλά ως ένα πεδίο στο οποίο οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να συνεχίσουν να επενδύουν.

Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση επένδυσης σε διαφήμιση διαμορφώνεται στο 16,5%, έναντι 34,3% πανελλαδικά, ενώ δεν καταγράφονται τοπικές απαντήσεις που να δηλώνουν πρόθεση επένδυσης σε συστήματα ERP, έναντι 13,5% σε εθνικό επίπεδο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις σχετικά με τη δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης. Το 45,2% των τοπικών απαντήσεων θεωρεί πιθανή τη χρηματοδότηση, έναντι 25,1% πανελλαδικά.