Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024 18:06
Κόσμος

Κατακραυγή στη Γερμανία για τα KFC – Κάλεσαν σε εορτασμούς για τη Νύχτα των Κρυστάλλων


Σε μια απίστευτη γκάφα, που προκάλεσε σάλο, υπέπεσαν τα KFC της Γερμανίας, καθώς κάλεσαν τους πελάτες τους να «γιορτάσουν με τραγανό κοτόπουλο» τη Νύχτα των Κρυστάλλων.

«Είναι ημέρα μνήμης για τη Νύχτα των Κρυστάλλων. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με περισσότερο τρυφερό τυρί στο τραγανό κοτόπουλό σας. Τώρα στο KFCheese!», ανέφερε το αδιανόητο διαφημιστικό μήνυμα της γνωστής αλυσίδας fast food. Οι αντιδράσεις των Γερμανών ήταν σφοδρές, αφού η «γιορτή» αφορούσε στο ναζιστικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας το 1938.

Έριξαν την ευθύνη σε ένα bot

Πολλοί πελάτες της εταιρείας αντέδρασαν και την κατηγόρησαν για αναισθησία. Τα KFC μία ώρα αργότερα έστειλαν απολογητικό μήνυμα και απέδωσαν το λάθος σε αυτόματο λογισμικό (bot).

«Λυπούμαστε πολύ, θα ελέγξουμε άμεσα τις εσωτερικές μας διαδικασίες ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό. Παρακαλώ συγχωρήστε αυτό το λάθος», ανέφερε το νέο μήνυμα.

Ο Ντάνιελ Σούγκαρμαν, Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων στο Συμβούλιο Αντιπροσώπων των Βρετανών Εβραίων, περιέγραψε το αρχικό μήνυμα της εταιρείας ως «απολύτως αποτρόπαιο».

«Πόσο λάθος μπορείς να κάνεις με την Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων) KFC Γερμανίας. Ντροπή σου», έγραψε εξοργισμένη η Ντάλια Γκρίνφελντ, η αναπληρώτρια διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Εβραϊκή ΜΚΟ Anti-Defamation League.

Εκπρόσωπος της KFC μιλώντας στο περιοδικό Newsweek ανέφερε ότι η «αυτόματη ειδοποίηση συνδέθηκε με ημερολόγια που περιλαμβάνουν εθνικές εορτές» και ζήτησε συγγνώμη για το λάθος της εταιρείας. «Κατανοούμε και σεβόμαστε τη βαρύτητα και την ιστορία αυτής της ημέρας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ισότητα, την ένταξη και το ανήκειν σε όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο όρος Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων) περιγράφει το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938. Ο στόχος ήταν οι Εβραίοι πολίτες όλης της χώρας και αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Ονομάστηκε έτσι επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους. Όλα ξεκίνησαν δύο μέρες νωρίτερα, όταν ένας Γερμανοεβραίος, ο Χέρσελ Γκρίσπαν, σκότωσε στο Παρίσι τον γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ.

Ο φόνος του Γερμανού διπλωμάτη χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν εναντίον των Εβραίων σε όλη τη Γερμανία. Φαινομενικά, οι επιθέσεις αυτές ήταν αυθόρμητες, αλλά στην πραγματικότητα «ενορχηστρώθηκαν» από τη ναζιστική κυβέρνηση.

Κατά τη Νύχτα των Κρυστάλλων, καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των Γερμανοεβραίων που σκοτώθηκαν είναι ασαφής.