Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 00:03
ΘεσσαλίαΤρίκαλα

Η ανάδειξη της Καλαμπάκας σε πόλη της… τρούφας






Κυνήγι τρούφας στο δάσος με ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα, γευσιγνωσία μανιταριών στο δάσος, μαγείρεμα και γεύμα τρουφομακαρονάδας επίσης στο δάσος και τέλος επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών με τα 350 είδη ζώων και τα 250 διαφορετικά είδη μανιταριών στην πόλη της Καλαμπάκας.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, η περίοδος του Κυνηγιού Τρούφας στα Μετέωρα ξεκινάει νωρίτερα από το συνηθισμένο, που ήταν ο Μάρτιος. Έτσι, από αυτό το Σαββατοκύριακο, 26 και 27 Φεβρουαρίου, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους δράσεις, ανεξαρτήτου ηλικίας, μπορούν να συμμετέχουν στα πρώτα κυνήγια τρούφας, και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία κατά τη διάρκεια της εύρεσης αυτού του πανάκριβου υπόγειου μανιταριού, από εξειδικευμένα σκυλιά, όσο και κατά τη διάρκεια του γεύματος με τρουφομακαρονάδα, που μαγειρεύεται επί τόπου, μέσα στο δάσος, με τις τρούφες που θα βρουν τα τρουφόσκυλα.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο Νίκος Πάλλας διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών και ένας εκ των τριών ιδιοκτητών του Μουσείου, η δράση ξεκίνησε το 2016, και έκτοτε, με εξαίρεση πάντα την περίοδο της πανδημίας, υπάρχει μια ανοδική τάση και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από ξένους επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο, από Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Ασία κτλ.

«Ο συνδυασμός, επίσκεψη στα Μετέωρα και συμμετοχή στο κυνήγι τρούφας έχει φέρει τεράστιο οικονομικό όφελος στην περιοχή» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Πάλλας εξηγώντας πως αυτός ο συνδυασμός προσθέτει διανυκτερεύσεις στην περιοχή και κατ΄ επέκταση ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στην εστίαση, τον καφέ κτλ.

«Συνήθως έρχονται, βλέπουν τα Μετέωρα και φεύγουν, σε συνδυασμό και με το κυνήγι τρούφας που διαρκεί περίπου 3,5 ώρες, διανυκτερεύουν» δηλώνει ο κ. Πάλλας προσθέτοντας πως το κυνήγι τρούφας ξεκινάει συνήθως Μάρτιο και ενώ παλαιότερα ολοκληρωνόταν Σεπτέμβριο, «τώρα διαρκεί μέχρι Δεκέμβριο» υπογραμμίζει.

Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα

Καλαμπάκα, η πόλη της… τρούφας

Η Καλαμπάκα είναι μια πόλη γραφική και συνάμα σύγχρονη, η οποία προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο και η βασική αιτία είναι οι επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων, που αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Απότομοι, ξεκομμένοι μεταξύ τους βράχοι που το ύψος τους φτάνει μερικές φορές τα 400 μ., με την ίδρυση των πρώτων μονών και την οργάνωση της μοναχικής πολιτείας να έχει γίνει τον 14ο αι., όμως πολύ πιο πριν στους βράχους των Μετεώρων ζούσαν αναχωρητές. Έξι μοναστήρια προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και αυτά είναι: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδος, Αγ. Νικολάου Αναπαυσά, Αγ. Στεφάνου και Αγ. Ρουσάνου.

Με πρωτοβουλία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών για ενίσχυση των δράσεων και περισσοτέρων επιλογών των επισκεπτών στην περιοχή, πέρα από την επίσκεψη στα Μετέωρα, κατατέθηκε πέρυσι μια πρόταση με αποδέχτη τον Δήμο Μετεώρων, ώστε να χαρακτηριστεί η Καλαμπάκα ως «Πόλη της Τρούφας».

«Καταθέσαμε μια πρόταση, ώστε η Καλαμπάκα να αποκτήσει μια συμπληρωματική ταυτότητα’ η πρόταση κατατέθηκε πέρυσι τον Ιούνιο και ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο» δήλωσε στο GRTimes.gr ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών Νίκος Πάλλας προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ίδια την πόλη και την τοπική κοινωνία και οικονομία.

«Θα διοργανώσουμε την 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας, 5 – 11 Ιουνίου, η οποία θα συμπεριλαμβάνει πολλές δράσεις» επισήμανε ο ίδιος ενώ σ’ ότι αφορά την ανάδειξη της Καλαμπάκας ως «Πόλη της Τρούφας» όπως εξήγησε με τη συμβολή του Δήμου αλλά και των φορέων (ξενοδόχοι, εστιάτορες κτλ.) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν τον διάκοσμο της πόλης, την επιμόρφωση των επαγγελματιών πάνω στο κομμάτι της τρούφας, την ενημέρωση, την εκπαίδευση κτλ.

Άλλωστε η περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων είναι ένας τόπος ο οποίος ενδείκνυται για την ανάπτυξη του κυνηγιού τρούφας, διαθέτει σε πολλά σημεία άγριες τρούφες, η προσβασιμότητα είναι πολύ εύκολη, ενώ το είδος των δασών, η ποιότητα των εδαφών, το υψόμετρο και οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες, φαίνεται ότι ευνοούν την καρποφορία του μοναδικού αυτού υπόγειου μύκητα. Ήδη στην περιοχή έχουν εντοπιστεί σε σοβαρές ποσότητες η Tuber aestivum, η Tuber uncinatum, σε μικρότερες η Tuber brumale, η borchii κ.ά.

Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα

Τι περιλαμβάνει, κόστος, διάρκεια, ημερομηνίες διεξαγωγής

Το κυνήγι τρούφας το διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών και περιλαμβάνει:

  1. Κυνήγι Τρούφας στο δάσος με ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα
  2. Γευσιγνωσία μανιταριών στο δάσος
  3. Μαγείρεμα και γεύμα τρουφομακαρονάδας στο δάσος με τη συνοδεία αναψυκτικών και κρασιού
  4. Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο.

Η διάρκεια του προγράμματος, συμπεριλαμβάνοντας και την επίσκεψη/ξενάγηση στο Μουσείο είναι περίπου τρεις ώρες και το κόστος ανέρχεται στα 54 ευρώ/άτομο για ενήλικες και στα 27 ευρώ για παιδιά 6-17 ετών.

Στο κυνήγι τρούφας μπορούν να συμμετέχουν οι πάντες, ανεξαρτήτου ηλικίας, είτε με γκρουπ, είτε με σχολεία, είτε ως μεμονωμένοι επισκέπτες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Επίσης, το Μουσείο παρέχει τη δυνατότητα διοργάνωσης της δράσης πριβέ αλλά και με έξτρα παροχές στο πριβέ premium πακέτο. Σ’ ότι αφορά τις ημερομηνίες του κυνηγιού τρούφας στα δάση της περιοχής των Μετεώρων για τη φετινή περίοδο, εκτός της 26ης και 27ης Φεβρουαρίου, είναι 12,25,26 Μαρτίου, 9, 15, 17, 23, 30 Απριλίου, 1, 14, 21, 28 Μαΐου, 4, 5, 18, 25 Ιουνίου, 16, 30 Ιουλίου, 13, 20 Αυγούστου, 3, 10, 24 Σεπτεμβρίου, 1, 8, 15, 28, 29 Οκτωβρίου. Οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν μεμονωμένους επισκέπτες της περιοχής ενώ οργανώνονται κατόπιν συνεννόησης και για γκρουπ, σχολεία, πριβέ.

 

 

Πηγή: grtimes.gr