MobileΒόλοςΤοπικά

Γ. Ρήγας: Ο «Αυτο-εξυπηρετούμενος Ασθενής», στον Βόλο – Αιχμηρή ανάρτηση για τις ελλείψεις σε προσωπικό – Ερώτηση Μπουκώρου

Μια ιδιαίτερα αιχμηρή και δηκτική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχαμε  σήμερα από τον γνωστό γιατρό – ογκολόγο, κ. Γιώργο Ρήγα, με την οποία διαμαρτύρεται για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που συνεχίζουν να υπάρχουν στο Νοσοκομείο της πόλης μας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Εφόσον υπάρχουν ευτυχώς Αξιολογότατοι Δωρητές στην Πόλη μας που αφειδώς μοιράζουν τους κόπους μιας ζωής για το Κοινό Καλό, ενισχύοντας τις ιδιαίτερα ευαίσθητες δομές, όπως αυτές της Υγείας, με αλλεπάλληλες δωρεές, μηπως να τους ζητούσαμε να χρηματοδοτήσουν και το Μισθολογικό Κόστος του Προσωπικού-Ιατρικού και μη-που χρειάζεται χθες να προσληφθεί για να λειτουργήσει σωστά το Σύστημα;

Σαφώς και η ερώτηση δεν είναι πραγματική και δε θα μπορούσε να είναι άλλωστε. Όμως πως αλλιώς να σχολιάσεις τις εξαγγελίες για επιπλέον δομές χωρίς το επιπλέον αναγκαίο προσωπικό, όταν το υπάρχον δεν επαρκεί για αυτές που ήδη λειτουργούν. Το να δημιουργείς «Γίγαντες με Πήλινα Πόδια» έτοιμους να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή είναι πολύ εύκολο. Οι συνέπειες όμως από ποιους τελικά θα πληρωθούν;

Έχουν ήδη περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες από την επιστολή-έκκληση για την ανάγκη άμεσης πρόσληψης 30 συνολικά γιατρών στη Μαγνησία. Υπήρξε άραγε κάποια αντίδραση από τους αποδέκτες της εν λόγω επιστολής; Αν υπολογίσουμε τις εξαγγελθείσες χιλιάδες προσλήψεις των τελευταίων αρκετών ετών, θα έπρεπε κανονικά να σκοντάφτει ο κοσμάκης πάνω σε γιατρούς στα Δημόσια Νοσοκομεία. Μάλλον, όμως, όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι, το αντίθετο συμβαίνει. Και δυστυχώς θα συμβαίνει για πάρα πολύ καιρό ακομη!

Θα πρότεινα λοιπόν όλοι μαζί να ασχοληθούμε πέρα απο τους σίγουρα απαιτούμενους «Τοίχους και Εξοπλισμούς Πολυτελείας» και με τους απαραίτητους λειτουργούς τους. Εκτός και αν μέσα στα οράματα των Υπευθύνων είναι και μια καινούργια μορφή Ιατρικής: Ο «Αυτο-εξυπηρετούμενος Ασθενής», που θα χειρουργείται μόνος του, θα χημειοθεραπεύεται μόνος του κλπ! Αλλά από την αλλη βέβαια είμαστε τόσο μπροστά σαν Χώρα που πλέον έχουμε και δραστηριότητες στο Διάστημα, εκεί θα σταθούμε; Πως το έλεγε ο Μακαρίτης ο Φίλιππος Συρίγος: «Είναι να γελάει κάνεις!»

Παρεμπιπτόντως σχεδόν 14 Μήνες! περιμένουμε Δεύτερο Μόνιμο Παθολόγο-Ογκολόγο. Σύμφωνα δε με πληροφόρηση που προσωπικά είχα απο το αρμόδιο Γραφείο του Υπουργείου Υγείας (Ευτυχώς όχι από την κακή υπάλληλο που καθυστέρησε τη διαδικασία-παραπέμπω στην προαναφερθείσα δήλωση του Μακαρίτη) αργούμε ακόμη αρκετά! Μάλλον η Συνάδελφος θα έρθει με κοντομάνικα να μην πω με μαγιό στο Βόλο!

Ερώτηση Μπουκώρου

Την άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας. Είναι η πολλοστή φορά που ο βουλευτής Μαγνησίας επισημαίνει την υποστελέχωση του νοσοκομείου Βόλου, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί ουσιαστική μέριμνα για την επιλύση των ζητημάτων δυσλειτουργίας από το αρμόδιο υπουργείο.
Πιο αναλυτικά στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: “Η πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Μ.) προς τον Υπουργό Υγείας καταδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Πρόκειται για μια επιστολή στην οποία αποτυπώνεται το ιατρικό έλλειμμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και με την οποία ζητείται η άμεση τοποθέτηση ιατρών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνουν άμεσα 30 προσλήψεις ιατρών, 15 για το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και 15 για τα Κέντρα Υγείας. Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Μ. υπάρχουν συνολικά 90 διαθέσιμες θέσεις ιατρών για όλη την υγειονομική περιφέρεια.
Είναι εύλογο, λοιπόν, το νοσοκομείο του Βόλου, το μοναδικό στο Νόμο Μαγνησίας και το 2ο μεγαλύτερο στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια να στελεχωθεί με το προσωπικό που αναλογεί στις αυξημένες ανάγκες του. Το υφιστάμενο προσωπικό τόσο το ιατρικό όσο και το νοσοκομειακό δίνει έναν καθημερινό αγώνα για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών, αλλά και του πληθυσμού της Μαγνησίας.
Ούτε τις νόμιμες άδειές τους δεν μπορούν να λάβουν οι ιατροί, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ και το πρόγραμμα των εφημεριών βγαίνει με μεγάλη δυσκολία.
Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο εκκρεμεί η τοποθέτηση του δεύτερου ογκολόγου στην κλινική του νοσοκομείου, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου.
Μπορεί να σεμνύνεται η Διοίκηση νοσοκομείου για τα όποια νέα μηχανήματα, όμως το επιστημονικό προσωπικό είναι εκείνο που παρέχει τις υπηρεσίες στους ασθενείς και χειρίζεται και τα μηχανήματα”.