Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 15:43
ΜαγνησίαΤοπικά

Εργαζόμενοι κατά Κολυνδρίνη: “Σε ρόλο «λαγού» ζητά την κατ’ ουσία κατάργηση της κινητικότητας”






Το Τοπικό τμήμα Μαγνησίας του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καταγγέλει την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη για την κατ’ ουσία κατάργηση της κινητικότητας των υπαλλήλων των Αιρετών Περιφερειών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

Με την από 17/6/21 επείγουσα επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας ζητά να ισχύει η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου (εν προκειμένω του Περιφερειάρχη) ως απαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις διενέργειες μετατάξεων ή αποσπάσεων στα πλαίσια της Κινητικότητας των υπαλλήλων, και όχι μόνο για αυτές που αφορούν τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Απ’ την μία πλευρά η Περιφερειακή Αρχή ζητήσατε την κάλυψη μέσω Κινητικότητας μόλις πέντε θέσεων στην ΠΕ Μαγνησίας (βλ. το αρ. 304/17-6-21 προηγούμενο έγγραφό μας), ωσάν να μην υφίσταται η τραγική υποστελέχωση των Υπηρεσιών μας, ενώ απ’ την άλλη κατ’ ουσία ζητάτε την “απαγόρευση” μετακίνησης των υπαλλήλων, χωρίς να εξετάζετε τους λόγους για τους οποίους οι υπάλληλοι δεν επιθυμούν να εργάζονται πλέον στην ΠΕ Μαγνησίας.

Κατά κόρον μέσω της Κινητικότητας ζητούν να μετακινηθούν υπάλληλοι που βρίσκονται μακριά από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής των οικείων τους. Στην περίπτωση που υπάλληλοι μετακινούνται σε άλλους Φορείς (Υποδοχής) εντός του ίδιου τόπου διαμονής, θεωρούμε πως θα πρέπει να εξετάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η Διοίκηση στον Φορέα (Προέλευσης).

Και στην περίπτωσή της ΠΕ Μαγνησίας, κατά τον Κύκλο Κινητικότητας του 2020 λ.χ. μετακινήθηκαν τρεις υπάλληλοι, και οι τρεις σε Φορείς που βρίσκονται στην πόλη του Βόλου, κι όχι σε άλλη περιοχή. Γιατί άραγε;

Είναι γνωστό πως η τροποποίηση «ειδικά για τη μετάταξη υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των Υπηρεσιών Δόμησης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου» (παρ. 4, άρθρο 4, Ν.4440/2016) υιοθετήθηκε ώστε να προστατευτούν πολλοί μικροί Δήμοι απ’ την αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών τους από Μηχανικούς.

Αν η “σύμφωνη γνώμη του Φορέα” ωστόσο ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως τις Υπηρεσίες, ουσιαστικά καταργείται ο θεσμός της Κινητικότητας, για όλους τους υπαλλήλους σε όλες τις Περιφέρειες ολόκληρης της επικράτειας, και μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι η οπισθοδρομική αυτή πρόταση ανήκει στην Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, που υιοθετεί για τον εαυτό της ρόλο «λαγού» στην κατάργηση της Κινητικότητας.

Δεν επιδείξατε τον ίδιο ζήλο με τις Κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης που εδώ και πάνω από 10ετία δεν έχουν υλοποιηθεί, με συνέπεια φαινόμενα ημετεροκρατίας να κυριαρχούν στην επιλογή Προϊσταμένων κι ένα γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας να οδηγεί τους συναδέλφους σε αναζήτηση εργασίας σε άλλους φορείς. Δεν επιδείξατε τον ίδιο ζήλο αντίστασης στις μνημονιακές διαθεσιμότητες συναδέλφων ή στην ισχύ του κανόνα «1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις». Ας είχατε έστω την προνοητικότητα να ζητήσετε περισσότερες θέσεις προς κάλυψη μέσω Κινητικότητας την τελευταία 3ετία. Τότε ίσως και να μας έπειθαν τα κίνητρά σας.

Αντ’ αυτού, αφήσατε τις Υπηρεσίες να αποψιλωθούν και τώρα με επείγουσες επιστολές σας ζητάτε την κατάργηση του θεσμού της Κινητικότητας, δίχως να έχετε έστω την ευγένεια να ενημερώσετε το συνδικαλιστικό μας όργανο για κάτι τόσο σοβαρό που αφορά τον υπηρεσιακό και ιδιωτικό βίο των συναδέλφων μας.