Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 11:47
ΒόλοςΤοπικά

Εμπορικός Σύλλογος Βόλου: Λανθασμένα κριτήρια του προγράμματος «ΑΝΑΣΑ»






«Από τις 13 Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ΑΝΑΣΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19. Φτάνοντας λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενημερωνόμαστε ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου έχει πολύ χαμηλή βαθμολογία, γεγονός που κατά την άποψή μας οφείλεται στα λανθασμένα κριτήρια του προγράμματος».

Αυτό επισημαίνεται σε επίσημο δελτίο Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, στο οποίο τονίζεται επίσης, ότι «το Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας ελπίζαμε ότι θα έδινε πραγματικά « μια ανάσα» στους συναδέλφους εμπόρους. Πρόκειται, τελικά, για φρούδες ελπίδες καθώς οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια βαθμολόγησης δεν είναι καθόλου ευνοϊκά για τις μικρές επιχειρήσεις, που τόσο επλήγησαν από την «κρίση» του κορωνοϊού.
Θεωρούμε ότι το ποσό των 30.000.000 ευρώ για όλη την Θεσσαλία είναι πολύ μικρό σε αντιστοιχία του πλήθους των επιχειρήσεων που επλήγησαν, γι’ αυτό είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο τριπλασιασμός της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, στο ποσό των 90.000.000 ευρώ

Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν συνετό να είχε γίνει μια διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να καταρτιστούν τα ορθά κριτήρια βάσει των αναγκών και της ιδιομορφίας της τοπικής οικονομίας, και να πληρούνται οι προδιαγραφές ένταξης περισσοτέρων επιχειρήσεων. Ακόμη, η ανάσα ρευστότητας από 5.000 έως 50.000 ευρώ με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, θα έπρεπε να κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις και να διανεμηθούν με ορθές προϋποθέσεις τα χρήματα. Δυστυχώς, χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων, καθώς ο σχεδιασμός άμεσης δράσης και οι όροι του προγράμματος πράγματι θα έδιναν « μια ανάσα» ρευστότητας για την ανάπτυξη του εμπορίου, θα γινόταν τροχοπέδη τοπικής ύφεσης και ανασταλτικός παράγοντας λουκέτων για τις πληγείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, για την έγκαιρη υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων θα συνιστούσαμε την παράτασή δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την καταληκτική ημερομηνία, καθώς έχει δημιουργηθεί μεγάλος όγκος φόρτου εργασίας και διεκπεραίωσης πολλών υποχρεώσεων για όσους απευθύνονται σε λογιστικά γραφεία ή γραφεία υποβολής προγραμμάτων. Η ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι αδήριτη και οι πολιτικοί φορείς οφείλουν να βρίσκονται στο πλευρό των συμπολιτών τους και να υπηρετούν τα δίκαια συμφέροντα τους. Η προστασία της δημόσια υγείας και της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή είναι οι πρωτεύουσες ευθύνες».