Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024 05:08
Άλλες ΕιδήσειςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Τι αποδοχές καλύπτει το πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.000 ανέργων – Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις


Ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 713 ευρώ μεικτά, θα χορηγήσει το Κράτος σε χιλιάδες νέους που θα προσληφθούν μέσω του προγράμματος «απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους 18-30 ετών»: Ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις να προσλάβουν «επιδοτούμενους» υπαλλήλους και να τους απασχολήσουν για διάστημα 7 μηνών. Οι ενδιαφερόμενοι όμως πρέπει να .. σπεύσουν καθώς η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει σήμερα Τετάρτη 15 του μήνα.

Η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (713 ευρώ μεικτά) με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Αδειάζει η «κλεψύδρα» για την υποβολή των αιτήσεων 

Μέσω του προγράμματος και για διάστημα 7 μηνών οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν υπαλλήλους οι αποδοχές των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχετικό πρόγραμμα «τρέχει» και όσοι θέλουν να υποβάλλουν αιτήσεις καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την λήξη της προθεσμίας. Η υποβολή των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις ώστε αυτές να ενταχθούν στο πρόγραμμα «απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους 18-30 ετών», με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως και σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Μέχρι πόσους επιδοτούμενους υπαλλήλους μπορεί να προσλάβει κάθε επιχείρηση 

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο τρίμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν, ως εξής:

Εργοδότες με Προσωπικό έως Ανώτατος Αριθμός Ωφελούμενων
3 άτομα 1
4-9 άτομα 2
10-19 άτομα 3
20-30 άτομα 5
31-50 άτομα 8
άνω των 50 ατόμων 20% του απασχολούμενου προσωπικού, έως 20

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές για την υλοποίηση του προγράμματος ορίζονται όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τους κωδικούς TAXISnet μέσω:

α) της πλατφόρμας e-Services της ΔΥΠΑ στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr

β) gov.gr στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

Τα βήματα είναι απλά:

  • Η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση και προσδιορίζει τα προσόντα της θέσης
  • Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις
  • Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης
  • Η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι ηλικίας δεκαοκτώ (18) έως τριάντα (30) ετών, τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δεν απασχολούνται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/programmata-apasholisis-hrimatodotoumena-apo-to-tamio-anakampsis

Τι αποδοχές καλύπτει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα, διάρκειας 7 μηνών, έχει προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και μέσω αυτού ο στόχος είναι να αναβαθμιστούν τα προσόντα 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία υπάρχει η εκτίμηση πως οι νέοι οι οποίοι θα προσληφθούν θα λάβουν τα κατάλληλα εφόδια και θα προετοιμαστούν καταλλήλως προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) καταβάλλει στους ωφελούμενους (δηλαδή στους νέους οι οποίοι θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα) μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.