Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 02:46
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό μπλόκο στο Oruc Reis και τις απειλές Ερντογάν – Οι προσδοκίες της Αθήνας από ΕΕ και ΗΠΑ






Υπό τη σκιά των απειλών Ερντογάν, και με το Oruc Reis, να βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνεδριάζει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση των Ευρωπαίων, κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και παράλληλα, όπως αναφέρεται, να καταγραφεί ως απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών ότι αναγνωρίζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό. Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα. Πέραν της Γαλλίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών που ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ερώτημα αποτελεί η η στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών που δεν είναι και οι πλέον ένθερμοι θιασώτες της άποψης περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά.

«Οι τουρκικές προκλήσεις θα έχουν  συνέπειες»

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και το να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ΕΕ – που κοινώς είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στα ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη,  λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε και την συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ε.Ε θα έχουν συνέπειες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα τεθεί θέμα θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 42 των Συνθηκών της ΕΕ, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι είχε προϊδεάσει πως «αναλόγως των εξελίξεων και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήμουν αναγκασμένος να το ζητήσω». Και προσθέτει με νόημα: «Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δένδιας, αναφέρεται στον ρόλο της Μέρκελ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι «μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων». Τονίζει μεταξύ άλλων, πως οι δηλώσεις της Άγκυρας για προσφυγή σε διμερή διάλογο είναι προσχηματικές, ενώ κάνει ειδική μνεία στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η προσφυγή στη Χάγη.

Ερωτηθείς, ειδικότερα για την κατάσταση που σοβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η ελληνική πλευρά εργάζεται διά της διπλωματικής οδού, ώστε να αποφευχθεί ένα «θερμό» επεισόδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στη διπλωματία των κανονιοφόρων».

Γεραπετρίτης : Όλος ο διπλωματικός κόσμος στο πλευρό μας

Είναι προφανές ότι όλος ο διπλωματικός κόσμος, οι περιφερειακές δυνάμεις, οι διεθνείς οργανισμοί όπως η ΕΕ αλλά και η Αμερική έχουν συνταχτεί με τις ελληνικές θέσεις και καλούν την Τουρκία να αποσύρει το Orus Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν από την περιοχή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για το σημερινό έκτακτο συμβούλιο ανέφερε ότι αναμένουμε τη σαφή στήριξη της ΕΕ στις ελληνικές θέσεις, αν και σημείωσε ότι αυτό δεν είναι το αρμόδιο όργανο  για να επιβάλλει  κυρώσεις.

Εκτίμησε, ότι υπάρχουν κυρώσεις στο τραπέζι, αλλά είναι κάτι που θα τεθεί και στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών  στις 27 Αυγούστου.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν έχει απολύτως κανένα διπλωματικό έρεισμα. «Έχει καταφέρει με την επιθετική της στρατηγική να απολέσει και την παράσταση ισχύος που διαθέτει στην Ανατολική Ευρώπη αλλά ακόμη και εάν υπήρξε κάποια στιγμή ένα ίχνος διπλωματικής αξιοπιστίας  έχει απολεσθεί και αυτό», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επίσης, εκτίμησε ότι η τουρκική διπλωματία θα αναζητήσει ένα τρόπο διαφυγής από αυτόν τον βαθύτατο εγκλωβισμό στον οποίο έχει περιέλθει.

Ερωτηθείς αν ο τρόπος εξόδου θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, που ήταν προγραμματισμένες για τέλος Αυγούστου και πάγωσαν με πρωτοβουλία της Τουρκίας μετά το Ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε:

«Νομίζω πως ναι. Αυτό που ζητάμε είναι να επανέλθει η Τουρκία στην λογική του διεθνούς δικαίου  και να προσέλθει με θέσεις που θα απέχουν από την σημερινή έωλη επιχειρηματολογία της. Δηλαδή, αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Διεθνής Κοινότητα, στο μέτρο που ασχολείται με το ζήτημα της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκείνο το οποίο επιδιώκει είναι τα μέρη να καθίσουν να συζητήσουν υπό όρους ορθού λόγου και Διεθνούς Δικαίου, έτσι ώστε να επανέλθει μία σχετική σταθερότητα στην περιοχή. Και, άρα, νομίζω ότι εκείνο που έχουμε στο βάθος του μυαλού μας είναι συζήτηση πραγματική, ουσιαστική, ωφέλιμη συζήτηση με την Τουρκία η οποία θα είναι σε θέση να αποδώσει και καρπούς.»

Έμπρακτη στήριξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε –σύμφωνα με πληροφορίες- την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ, ενώ από την πλευρά της η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εντάσεων και των ενεργειών που δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό που φέρεται να διεμήνυσε ο πρωθυπουργός είναι πως για να ξεκινήσει ένας διάλογος η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιρρίπτοντας στην Αθήνα την ευθύνη, για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η λύση στη διένεξη σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες θα έρθει μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Κρίσιμη συνάντηση Δένδια με Πομπέο -Στο πλευρό της Ελλάδας αμερικανοί Γερουσιαστές

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στην οποία ο έλληνας υπουργός θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σημειώνοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Η κυβέρνηση προσδοκά σε πιο ενεργή ανάμιξη των Αμερικανών καθώς αυτή τη στιγμή η μόνη μεγάλη δύναμη που εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος παίχτης στην περιοχή είναι η Γερμανία ως μεσολαβητής και συνομιλητής Ελλάδας και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, δέχεται βροχή επιστολών από το Κογκρέσο, με τις οποίες οι βουλευτές και γερουσιαστές του ζητούν να αξιοποιήσει τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια προκειμένου να καλέσει ευθέως την Άγκυρα να απομακρύνει όλα τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.