Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 21:37
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο – Κώστας Σκρέκας: Το πλοίο της ExxonMobil απλώνει καλώδια






Μέσα σε λίγα 24ωρα από τη στιγμή που το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι σεισμικές έρευνες του πλοίου Sanco Swift της ExxonMobil σε Κρήτη και Πελοπόννησο, έχουν ξεκινήσει. Σήμερα (10.11.2022) για την ακρίβεια, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” στην ΕΡΤ για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Από τη στιγμή που εκδόθηκε η NAVTEX (σ.σ. την περασμένη Τρίτη), ξεκίνησε το πλοίο της ExxonMobil και οι έρευνες, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας. Τα πρώτα δεδομένα αναμένονται τις επόμενες μέρες.

«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης» επεσήμανε ο Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Η NAVTEX προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια και βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία ExxonMobil και ΕΛΠΕ θα κρίνει εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

2022- 2024: Σεισμικές έρευνες

2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις

2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος

2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου.

Φυσικό αέριο και ρεύμα

Ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε και στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος. «Εμείς απορροφούμε έως το 90% της αύξησης στα νοικοκυριά, το 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά (περίπου 500.000) και σε ένα μικρό βαθμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα αυτή την στιγμή εξαρτάται στο 40% από το φυσικό αέριο ενώ η λύση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Έχουμε προχωρήσει σε ένα μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στις εταιρείες που παράγουν ρεύμα και έχουμε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουμε και σε ένα δεύτερο μηχανισμό προμήθειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας για τιμολόγια ρεύματος, υποστήριξε ότι είναι από τα χαμηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφορικά με το φυσικό αέριο τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδοτεί το φυσικό αέριο ενώ προσέθεσε ότι είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι».

Μιλώντας για το φυσικό αέριο διευκρίνισε ότι στους στόχους του υπουργείου είναι «μέσα απο αγωγούς φυσικού αερίου να εγχύνουμε και βιομεθάνιο το οποίο θα παράγουμε στην Ελλάδα από τα απόβλητα». Με αυτό τον τρόπο ο κόσμος που έχει κάνει επένδυση σε σχετικές υποδομές θα μπορεί να τα αξιοποιήσει για πολλά χρόνια.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι ότι λαμβάνει το υπουργείο μέτρα για το φυσικό αέριο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιδοτούμε και το φυσικό αέριο για να είναι πιο προσιτές οι τιμές». Και όπως είπε σε άλλο σημείο, το φυσικό αέριο θα συμπληρώνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Δεν παρέλειψε να πει ότι «το 46% της ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές».

Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή για το τι θα γίνει στο πετρέλαιο κίνησης δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν τα πράγματα ξεφύγουν, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, θα στηρίξει τους πολίτες.

Αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι έχει διασφαλίσει 2.500 μεγαβατ ενεργειακό χώρο στο δίκτυο ώστε να υλοιποιηθούν τουλάχιστον 250.000 εγκαταστάσεις μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες (αγροτών, νοικοκυριών και επαγγελματιών).

«Το να εγκαταστήσεις ένα φωτοβολταϊκό στην στέγη αυτή την στιγμή αποσβαίνεται σε έξι χρόνια από μόνο του», συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.