Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 02:56
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

«Ανοσία αγέλης» τέλος: Το νέο μοντέλο που υιοθετεί η Σουηδία είναι η έσχατη λύση για να σώσει την παρτίδα






Αποτελούσε τον… άλλο δρόμο. Αυτόν που κανείς σε ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη δεν τολμούσε να δοκιμάσει εν καιρώ πανδημίας- με την Αγγλία, που φάνηκε αρχικά να το σκέφτεται, να υποχωρεί κακήν κακώς. Μια επιλογή την οποίαν άπαντες κρυφοκοιτούσαν, με την κρυφή ελπίδα να «πιάσει», ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως η δική τους χώρα θα είχε κάνει λάθος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο λόγος φυσικά για την Σουηδία και τον τρόπο που χειρίστηκε τον covid. Η σκανδιναβική χώρα επέλεξε να στραφεί στη «διαβόητη» ανοσία της αγέλης, αποφεύγοντας να μπει σε καθεστώς αυστηρού lockdown και χωρίς να επιβληθούν σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού.

Αντιθέτως, οι κυβερνώντες πόνταραν πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη και… αυτοσυγκράτηση των πολιτών της, κάνοντάς τους αυστηρές συστάσεις για να κρατούν αποστάσεις, να μην συνωστίζονται και ούτω καθεξής. Φυσικά, η κυβέρνηση πόνταρε και στο γεγονός πως η Σουηδία είναι ένα αραιοκατοικημένο μέρος, επομένως υπάρχουν φυσικές αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες.

«Ανοσία αγέλης» τέλος: Το νέο μοντέλο που υιοθετεί η Σουηδία είναι η έσχατη λύση για να σώσει την παρτίδα

Αξίζει να σημειωθεί πως η τακτική της «ανοσίας της αγέλης» (έστω κι αν οι λοιμωξιολόγοι εκεί δεν παραδέχτηκαν ανοιχτά πως αυτή είναι η «στείρα» στρατηγική τους) υιοθετήθηκε τόσο κατά την περίοδο του πρώτου κύματος, όσο και του δεύτερου, παρά το γεγονός πως το δεύτερο ήταν εξαιρετικά πιο σφοδρό από αυτό του Μαρτίου-Μαΐου.

Πλέον, όμως, ο κορωνοϊός γκρέμισε και το τελευταίο οχυρό διαφορετικότητας, τρόπον τινά: η Σουηδία αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών, καθώς ψηφίστηκε νομοσχέδιο (μιας και στην σκανδιναβική χώρα δεν υπάρχει, βάσει συντάγματος, η δυνατότητα εν καιρώ ειρήνης να περιοριστεί η ελευθερία των πολιτών της)  το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να στραφεί σε αυστηροποίηση των μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, από δω και στο εξής η κυβέρνηση θα μπορεί σε στοχευμένες περιοχές να κλείσει καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή ακόμη και να «κόψει» τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ της δίνεται η δυνατότητα να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροιστούν σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

Σε περίπτωση, μάλιστα, μη συμμόρφωσης με τα μέτρα από τους πολίτες, τους καταστηματάρχες, τους επιχειρηματίες κτλ, θα υπάρχουν κυρώσεις και πρόστιμα.

«Ανοσία αγέλης» τέλος: Το νέο μοντέλο που υιοθετεί η Σουηδία είναι η έσχατη λύση για να σώσει την παρτίδα

«Όσοι παραβιάσουν τα μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους μπορεί να τιμωρηθούν με την επιβολή προστίμων», δήλωσε σχετικά η υπουργός Υγείας, Λένα Χάλενγκρεν.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα πρόσφατα μέτρα που είχαν παρθεί (για πρώτη φορά έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ πριν από 10 μέρες, παρατάθηκε η τηλεκπαίδευση έως και τις 24 Γενάρη για τα λύκεια, έως 4 άτομα σε ένα τραπέζι κ.α.), καταδεικνύοντας με τον πλέον σαφή τρόπο πως η ανοσία της αγέλης αποτελεί παρελθόν.

Για να συμβεί αυτό, να «συνετιστεί» θα λέγαμε, έπρεπε να περάσουν περισσότεροι από 9 μήνες και η Σουηδία των 10.300.000 κατοίκων να καταγράψει σχεδόν 400.000 κρούσματα και 8.300 θανάτους.

Τα παραπάνω απεχθή νούμερα, φυσικά, χωρίς ούτε μία ημέρα lockdown. Όμως…

 

 

 

Πηγή: menshouse.gr