Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 13:31
Τοπικά

Δυναμική συνεργασία ΟΕΒΕΜ με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας






Άνοιγμα στην επιχειρηματική αγορά της Μαγνησίας κάνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας με τη συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας που ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα. Η τράπεζα θα υποστηρίζει σε σταθερή βάση την τριμηνιαία μελέτη για επιχειρήσεις που διεξάγει η ΟΕΒΕΜ η οποία τείνει να καθιερωθεί και σε πανελλαδικό επίπεδο. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία ήδη έχει μεταφέρει ένα κεφάλαιο επαγγελματιών στην τράπεζα και θα ακολουθήσει και δεύτερη κατάθεση από ποσά κατατεθειμένα σε συστημική τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας.

Η  μελέτη που θα εκπονεί η ΟΕΒΕΜ θα επικαιροποιείται ανά τρίμηνο, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει να συμμετέχουν στο δείγμα και επαγγελματίες αρκετών άλλων πόλεων της Κεντρικής Ελλάδας και της Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η μελέτη αποκτά πανελλαδική εμβέλεια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τ.Θ. Αν. Λάππας επισήμανε ότι δεν ήταν δυνατόν να μην ανταποκριθούν στο αίτημα ΟΕΒΕΜ για τη στήριξη της συγκεκριμένης δράσης καθώς η Τ.Θ. είναι στα χέρια του επιχειρηματικού κόσμου και λειτουργεί για το συμφέρον επιχειρηματικού κόσμου τοπικού και μόνο». Εξήρε την πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΜ να εκπονήσει μελέτες που θα στηρίξουν τα αιτήματά των μελών της προς την κεντρική διοίκηση και όπως τόνισε, «Εμείς είμαστε στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου για να διεκδικεί με αποδείξεις από την Πολιτεία, τις αλλαγές ή τις τροποποιήσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των επιχειρηματιών μελών της. Στηρίζουμε λοιπόν πελάτες και συνεταίρους που μας στηρίζουν για να υπάρχουμε και στο μέλλον. Είμαστε τράπεζα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και θα τους στηρίζουμε πάντα»

Η Τ.Θ. χρηματοδοτεί παραγωγικές επιχειρήσεις κυρίως στον αγροτοδιατροφικό τομέα που αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης σε  επίπεδο Θεσσαλίας. Ανέφερε ότι ήδη η τράπεζα έχει έλθει σε επαφή με μονάδες που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και είναι παραγωγικές επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα «για να δώσουμε λύσεις και να πούμε ότι η Τ.Θ. θα είναι εδώ και στη νέα εποχή και θα στηρίζει υγιείς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες».

Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Βασίλης Τόπας επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας στον κλάδο των περιπτερούχων και με τη στήριξη της Θ.Τ. ευελπιστούν όλοι να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Ο Βαγγέλης Ταμπακιώτης μέλος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας επισήμανε ότι η τράπεζα  είναι ευέλικτη, γρήγορη και με γνώσεις για το επιχειρηματικό τοπίο της περιοχής.

Ο κ. Λάππας ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι είναι ευθύνη της κοινωνίας της Μαγνησίας να ερευνήσει τι δεν πήγε καλά με τη «Μαγνησιακή Πίστη» και τόνισε ότι απαιτείται ακόμη πολύ δουλειά για να διεισδύσει η τράπεζα στην αγορά της Μαγνησίας. Σημειώνεται ότι από  τους 14.000 συνεταίρους η Μαγνησία έχει περίπου 1500, 450 πελάτες δανειακούς και 1700 καταθετικούς πελάτες.

Μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση και στην διευθέτηση των κόκκινων δανείων

Ο κ. Λάππας τόνισε ότι το περιβάλλον που δρουν οι επιχειρηματίες είναι ασφυκτικό και μη σταθερό. Αναφορικά με τις τράπεζες τόνισε  ότι είναι βασικό να ανοίξουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με διαφορετική στρατηγική που θα βάλει σε διαφορετική τάξη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. (Εξωδικαστικός λογαριασμός, λογαριασμός όψεως που θα διακινείται όλη η διαδικασία, η εξέλιξη και οι λειτουργίες του πτωχευτικού κώδικα, η νομοθέτηση της απαλλαγής της ποινικής ευθύνης και των ανθρώπων του δημοσίου και τραπεζών που θα διαχειριστούν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων κ.λ.π.)

«Όσο καθυστερούν δεν μας βάζουν σε ροή επίλυσης προβλημάτων. Αυτά χθες θα έπρεπε να έχουν γίνει μαζί με αξιολόγηση. Αυτό το έχουμε μεταφέρει στην Πολιτεία και ελπίζουμε να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης της»,είπε.  Τέλος εκτίμησε ότι υπάρχουν υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις που μπορούν να  απελευθερωθούν αν βρουν το κατάλληλο έδαφος και η χώρα να ανακάμψει, όπως δείχνουν και τα πρώτα στοιχεία από την υλοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου. Μαζί του συμφώνησε και ο κ. Πλαστάρας επισημαίνοντας ότι από την έρευνα που θα παρουσιαστεί επίσημα σε εκδήλωση στις 7:30μ.μ. σήμερα στο Volos Palace, «δείχνει ότι είναι αυξητικό το  ποσοστό αυτών που θέλουν να επενδύσουν αλλά αν τυχόν η αξιολόγηση δεν κλείσει εγκαίρως, θα έχουμε «οσμή 2015» και θα σπεύσουμε να υπογράψουμε άμεσα με δυσμενέστερες συνθήκες», τόνισε.