Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το αλκοόλ και η μάχη για τις αποζημιώσεις






Το γνωμικό του μεγάλου Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου «όταν πρόκειται για λεφτά, όλοι έχουν την ίδια θρησκεία» φέρεται να ταιριάζει γάντι στην υπόθεση του μοιραίου τροχαίου στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Παντελής Παντελίδης.

Μια υπόθεση στην οποία οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αφού η αποκάλυψη ότι η τελική καταμέτρηση της ποσότητας αλκοόλ στο αίμα του νεαρού τραγουδιστή έδειξε 2,72 γραμμάρια ανά λίτρο σόκαρε τους πάντες την Πέμπτη το βράδυ, αλλάζοντας εντελώς τα δεδομένα της υπόθεσης.

Σαν ένα θλιμμένο παιχνίδι της μοίρας, έμελλε τελικά να αποδειχτούν ανατριχιαστικά προφητικοί οι στίχοι του Παντελίδη στο πασίγνωστο τραγούδι του «Λιώμα σε γκρεμό», αφού το ποσοστό αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του δείχνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ο δημοφιλής ερμηνευτής, λίγο πριν το μοιραίο δυστύχημα, ακροβατούσε μεταξύ ζωής και θανάτου.  Δεν άλλαξε, όμως, ούτε αυτό το στοιχείο τη στάση της οικογένειάς του που εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το πρωινό της 18ης Φεβρουαρίου δεν οδηγούσε ο ίδιος το μοιραίο αυτοκίνητο.
Οι νέες καταθέσεις

Ο νέος δικηγόρος της οικογένειας, Χαράλαμπος Λυκούδης, με μια λιτή δήλωση το βράδυ της Πέμπτης είπε ότι λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο Παντελίδης, ήταν αδύνατον να οδηγούσε αυτός. Θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα αποτελέσματα των δειγμάτων DNA που πάρθηκαν, τα οποία «δείχνουν» ως οδηγό τον νεαρό τραγουδιστή.

Τα αποτυπώματά του βρέθηκαν στο τιμόνι και σε άλλα σημεία του αυτοκινήτου, εν αντιθέσει με αυτά των δύο κοριτσιών που επέβαιναν μαζί του στο τζιπ Μερσεντές, τα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο. Ο,τι και να έχει συμβεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι με τη συγκεκριμένη τελική ποσότητα αλκοόλ που έδειξε η αιματολογική εξέταση, ο τραγουδιστής ακροβατούσε μεταξύ ζωής και θανάτου και βρισκόταν στα όρια της λιποθυμίας. Τα 2,72 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος είναι μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχουν καταγραφεί ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι ο Παντελίδης είχε περιέλθει σε τέτοια κατάσταση όπου μετά βίας στεκόταν όρθιος. Μια νέα παράμετρος είναι και η πληροφορία από νοσοκομειακές πηγές ότι υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ βρέθηκε και στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τα δύο κορίτσια που επέβαιναν μαζί του στο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με αυτές, η Φρόσω Κυριάκου -ο δικηγόρος της οποίας δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας στην τηλεόραση ότι η πελάτισσά του δεν οδηγούσε- και η Μίνα Αρναούτη είχαν πιει περίπου όσο και ο τραγουδιστής, αν και η ποσότητα αλκοόλ που ανιχνεύεται διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Γι’ αυτό άλλωστε αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον η συμπληρωματική κατάθεση της πρώτης -θα γίνει  αρχές ή περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- και φυσικά η πρώτη κατάθεση της δεύτερης, η οποία βγήκε από την Εντατική την περασμένη Πέμπτη και μεταφέρθηκε στη μονάδα αυξημένης θεραπείας του «Ευαγγελισμού».

Η αποκάλυψη ότι στο αίμα του Παντελίδη ανιχνεύτηκαν 2,72 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο, άλλαξε εντελώς τα δεδομένα της υπόθεσης του μοιραίου τροχαίου

Αύριο θα αφαιρεθούν από το χέρι και το πόδι της οι βίδες που είχαν μπει για να στηρίξουν τις λάμες που της έχουν τοποθετήσει, γεγονός που θα αλλάξει προς το καλύτερο την ψυχολογία της.

Η κατάθεσή της πάντως αναμένεται να καθυστερήσει, αφού πρέπει πρώτα να κλείσει η πληγή της τραχειοστομίας στην οποία υποβλήθηκε για να αναπνέει καλύτερα τις πρώτες πολύ δύσκολες ημέρες της νοσηλείας της.  Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η οικογένεια Παντελίδη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Μίνα Αρναούτη στο εγγύς μέλλον, αφού υπέστη έναν σοβαρότατο τραυματισμό, ενώ, σύμφωνα με τους γιατρούς που την παρακολουθούν, θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της υγείας της, η οποία, όμως, θα πάρει αρκετό χρόνο.

Πρόσωπα κοντά στην υπόθεση τονίζουν ότι αν υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, το θέμα μπορεί να λυθεί και εξωδικαστικά, ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσο η ασφαλιστική που θα αποζημιώσει τις δύο κοπέλες, θα διεκδικήσει -όπως έχει το δικαίωμα να κάνει- το ποσό από την οικογένεια του τραγουδιστή, μετά και τη δημοσιοποίηση του τεράστιου ποσοστού αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του.

Αυτή είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθεί μια ασφαλιστική εταιρεία όταν ο υπεύθυνος για το τροχαίο οδηγός -στη συγκεκριμένη περίπτωση και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα μέσα από εκθέσεις και εξετάσεις, φέρεται να ήταν ο Παντελίδης- χάσει τη ζωή του. Στρέφεται κατά της οικογένειάς του από τη στιγμή που αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ήταν μεθυσμένος και μάλιστα σε τέτοιον βαθμό.

Ο υπόγειος πόλεμος

Με αμείωτη ένταση και άγνωστα επεισόδια μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος που έχει ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα του μοιραίου δυστυχήματος που έκοψε βίαια το νήμα της ζωής του Παντελή Παντελίδη, στον οποίο εμπλέκονται δικηγόροι, πραγματογνώμονες και μια οικογένεια που θρηνεί και ζητάει απαντήσεις εδώ και τώρα. Ενας πόλεμος που έχει πλέον και το πρώτο του θύμα. Την περασμένη Πέμπτη το πρωί έγινε γνωστό ότι ο δικηγόρος Πέτρος Καϊμακάμης που είχε αναλάβει από την αρχή την υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας Παντελίδη, παραιτήθηκε από αυτήν. Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτησή του κάνει λόγο για έντονες διαφωνίες που ενέσκηψαν από την αρχή της εβδομάδας, όταν και έγιναν μερικώς γνωστά τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων του τραγουδιστή.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε έντονη διαφωνία του δικηγόρου με την οικογένεια για έναν τουλάχιστον από τους δύο πραγματογνώμονες που επέλεξαν και το πόρισμά του.

Δεν ήταν η μόνη λένε άνθρωποι που έχουν γνώση της όλης υπόθεσης ανάμεσα στον κ. Καϊμακάμη με τους γονείς και τον αδελφό του αδικοχαμένου ερμηνευτή, οι οποίοι επόμενο είναι μέσα στον πόνο τους να επιζητούν έστω μια κάποια δικαίωση για τον χαμό του. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα διαρρέουν οι ίδιοι άνθρωποι, κρατώντας, όμως, κάποια απόσταση ασφαλείας από τα τεκταινόμενα, η επιμονή τους για άμεση κατάθεση μηνύσεων ήταν καθημερινή. Είναι γεγονός ότι η οικογένεια Παντελίδη, με τα μέλη της χαμένα μέσα στον πόνο της απώλειας του Παντελή, δεν μπορούσε να κατανοήσει τη στρατηγική του κ. Καϊμακάμη, με τις όποιες κινήσεις είχε επιλέξει, που δεν ήταν βραχυπρόθεσμες.

Κάποιοι επιμένουν ότι η οικογένεια έχει αποστασιοποιηθεί από ανθρώπους που ήταν κοντά της από την πρώτη στιγμή, χωρίς μάλιστα να εξαιρούν από αυτούς τον επιχειρηματία Κώστα Μπερτάκη. Ο τελευταίος είχε προσφερθεί, σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του τραγουδιστή, κάτι που η οικογένεια αρνήθηκε και φέρεται να ήταν αυτός που πρότεινε να αναλάβει την υπόθεση ο κ.  Καϊμακάμης, ο οποίος εκτός από δικηγόρος του ήταν και δικηγόρος του Παντελίδη, μετά από δική του προτροπή. Η δημοσιοποίηση των αιματολογικών εξετάσεων ήταν ένα σοκ, παρά το γεγονός ότι ήλπιζαν να βρεθεί μικρότερη ποσότητα, αν και κάτι τέτοιο όπως τους είχαν πει από τις πρώτες ημέρες, ήταν πολύ δύσκολο.

Το αρχικό ποσοστό του 1,5 γραμμαρίου αλκοόλ ανά λίτρο αίματος -το οποίο ανέβηκε στα 1,8 γραμμάρια αργότερα και κατέληξε στα 2,72 γραμμάρια με επιτρεπτό όριο το 0,5- ανέτρεψε άρδην το σκηνικό ακόμη και για τους μη γνωρίζοντες τα της υπόθεσης, ενώ οι off the record δηλώσεις στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέβασαν κι άλλο την ένταση.

Στον απόηχο των εξελίξεων, άγνωστο παραμένει κατά πόσο η ασφαλιστική εταιρεία που θα αποζημιώσει τις δύο τραυματισμένες συνεπιβάτιδες του άτυχου τραγουδιστή θα διεκδικήσει από την οικογένειά του το ποσό που θα καταβάλει, μετά τη δημοσιοποίηση του τεράστιου ποσοστού αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του

Σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν, τα στελέχη επέμεναν ότι οδηγός του μοιραίου οχήματος ήταν ο Παντελής Παντελίδης, τονίζοντας μάλιστα ότι οποιαδήποτε άλλη εκδοχή περί άλλου ατόμου στο τιμόνι του αυτοκινήτου δεν έχει καμία βάση.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του DNA στα οποία δεν βρέθηκαν αποτυπώματα της Φρόσως Κυριάκου και της Μίνας Αρναούτη στο τιμόνι ήταν άλλη μια αρνητική στιγμή για την οικογένεια του τραγουδιστή, η οποία, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, διαφώνησε κάθετα για την επόμενη κίνηση που πρότεινε ο κ. Καϊμακάμης. Η πληροφορία ότι είχαν ήδη έρθει εδώ και ημέρες σε διερευνητικές επαφές με άλλους δικηγόρους επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες μετά την παραίτηση Καϊμακάμη από την υπόθεση, όταν έγινε γνωστό ότι δικηγόρος τους είναι πλέον ο κ. Λυκούδης.

Ο τελευταίος ακολούθησε πιο επικοινωνιακή γραμμή από τον προκάτοχό του και την Παρασκευή το πρωί απέστειλε στα ΜΜΕ δήλωση εκ μέρους της οικογένειας η οποία έλεγε: «Αποκλειστικός σκοπός της οικογένειας Παντελίδη είναι η εύρεση της ουσιαστικής αλήθειας σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος. Με σοβαρότητα, με ευπρέπεια, με ήθος θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή. Οσα κακόβουλα εντέχνως διαχέονται έχουν στόχο να πλήξουν τη μνήμη του Παντελή και να θίξουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειας. Είναι προφανές ότι έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη που είναι η μόνη αρμόδια για τη συλλογή και αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων της υπόθεσης. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους να παραμερίσουν τυχόν σκοπιμότητες και να συνδράμουν στην αποκάλυψη της αλήθειας. Οποια και αν είναι αυτή. Μόνον τότε θα αναπαυθεί η ψυχή του Παντελή».

 

Πηγή: protothema.gr