Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 15:17
Τοπικά

ΕΚΑΒ Μαγνησίας: Δραματικές οι ελλείψεις, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές






Δραματική είναι η κατάσταση, όπως την περιγράφουν οι άνθρωποι που πρώτοι απ’ όλους τη βιώνουν καθημερινά, στο ΕΚΑΒ με τις μεγάλες και σημαντικές ελλείψεις στο Νομό τόσο σε ασθενοφόρα όσο και σε προσωπικό.

Με επιστολή του προς την Ευαγγελία το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας υπογραμμίσει ότι, μόλις δύο ασθενοφόρα εξυπηρετούν όλο το νομό Μαγνησίας ενώ ακάλυπτα παραμένουν τα Κέντρα Υγείας. «Η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη» τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος  αναμένεται να αυξηθεί την περίοδο του  Πάσχα όταν και θα διπλασιαστεί ο αριθμός των κατοίκων στο Νομό και ειδικά στο Πήλιο.  Την ίδια ώρα οι διασώστες συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους εαυτούς τους, παρότι παραμένουν απλήρωτοι για τη νυχτερινή εργασία και για τις αργίες τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Το 2011 η δύναμη του προσωπικού μας στην κίνηση των ασθενοφόρων, ήταν 44 άτομα και σήμερα είναι 41 άτομα. Έχουμε μείωση του προσωπικού και αύξηση των αναγκών.

Η καθημερινή δύναμη των ασθενοφόρων που είναι στην διάθεση, είναι: 4-5 ασθενοφόρα το πρωί, 4 ασθενοφόρα το απόγευμα και 3-4 ασθενοφόρα τη νύχτα, κατά μέσο όρο περίπου, το χρόνο. Με αυτή τη δύναμη καλούμαστε να καλύπτουμε:

α) Κέντρο Υγείας ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ (έχει 2 οδηγούς και 50 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα , χωρίς άδειες των οδηγών του Κ.Υ.) και 1 Κέντρο Μεταναστών στο Αέρινο.

β) Από τις 28/03/16 το Κέντρο Υγείας ΑΛΜΥΡΟΥ λόγω αναρρωτικής άδειας του ενός οδηγού , για 2 μήνες , έχει μόνιμα ακάλυπτη την απογευματινή βάρδια . Η περιοχή του ΑΛΜΥΡΟΥ έχει περίπου 30 χιλ. κατοίκους και 1 Κέντρο Μεταναστών στα Σ.Ε.Α. ΑΛΜΥΡΟΥ (όρια Σούρπης) και 30 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα.

Η χιλιομετρική οδική απόσταση ΒΟΛΟΥ – Κ.Υ ΑΛΜΥΡΟΥ είναι 35 χλμ και μέσο όρο πρόσβασης 35-40 λεπτά .

Θα χρειαστεί ενίοτε να καλύψουμε και τα χωριά που ανήκουν στην επαρχία Αλμυρού ( μακρύτερο 90 χλμ από Βόλο σε ορεινό οδικό δίκτυο)

γ) Από την πλευρά του ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΠΗΛΙΟΥ έχουμε ακάλυπτο τακτικότατα το Κέντρο Υγείας ΖΑΓΟΡΑΣ. Έχει 4 οδηγούς και 2 ασθενοφόρα εκ των οποίων το 1 ασθενοφόρο είναι εδώ και αρκετό καιρό ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ (δεν κινείται).

Πρόσφατα μας δηλώθηκε ότι έχουν έντονο πρόβλημα και με την τροφοδοσία καυσίμου του ασθενοφόρου (Σύνηθες φαινόμενο η οικογένεια του ασθενή να πληρώνει τη βενζίνη του ασθενοφόρου για να έρθει στο νοσοκομείο Βόλου και να επιστρέψει στο Κ.Υ.) Αποτέλεσμα κάποιες βάρδιες ακάλυπτες και από το Κ.Υ Ζαγοράς.

Χιλιομετρική οδική απόσταση ΒΟΛΟΥ – Κ.Υ. ΖΑΓΟΡΑΣ 45 χλμ. Μέσος όρος πρόσβασης 60 λεπτά ορεινό οδικό δίκτυο.

Θα χρειαστεί ενίοτε να καλύψουμε και τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου όπως Κισσό – Μούρεσι – Τσαγκαράδα κ.τ.λ.

δ) Από την πλευρά του ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ έχουμε ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ . Έχει 2 ασθενοφόρα και 3 οδηγούς . Και εκεί έχουνε πρόβλημα με την τροφοδοσία σε καύσιμα των ασθενοφόρων.

30 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα , χωρίς άδειες των οδηγών του Κ.Υ.

Χιλιομετρική οδική απόσταση Βόλου – Αργαλαστής 41 χλμ.

Μέσος όρος πρόσβασης 45-50 λεπτά ορεινού οδικού δικτύου .

Ενίοτε καλύπτουμε και τα χωρία του Νοτίου Πηλίου όπως Τρίκερι – Μηλίνα κ.τ.λ

Ο Τομέας Βόλου με τη δύναμη που διαθέτει σήμερα καλύπτει ( εκτός από ΟΛΑ τα παραπάνω) όλα τα επείγοντα περιστατικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου , νεφροπαθείς ασθενείς με αδυναμία βάδισης, τα καθημερινά εξιτήρια, τις επανεξετάσεις του Γ.Ν. Βολου , τις μεταφορές μονάδων αίματος, την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και τις καθημερινές διακομιδές εκτός νομού .

2-3 διακομιδές καθημερινά , ιδιαίτερα κατά την πρωινή βάρδια .

Καθημερινές κυρίως Στεφανιογραφίες και τοποθετήσεις Βηματοδότη προς τα ΤΡΙΚΑΛΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ κ.α. λόγο αδυναμίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας .

Ακόμη και σε μεταφορά ασθενούς από το Νοσοκομείο Βόλου προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ενώ η αρχική συνεννόηση είναι το ασθενοφόρο να παραμείνει εκεί για 15-30 λεπτά (για εκτίμηση – εξέταση ασθενή κ.α ) τελικά το ασθενοφόρο εγκλωβίζεται για 2-3 ΩΡΕΣ με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται όλη η βάρδια .

Συμπέρασμα τα ασθενοφόρα από 4-5 το πρωί συνήθως μένουν 2 για ΟΛΗ την περιοχή της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ .

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο όγκος δουλείας για το ΕΚΑΒ ΒΟΛΟΥ είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ , ο Νομός είναι ουσιαστικά και πρακτικά ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ από ασθενοφόρα , αφού καλούμαστε να διαχειριστούμε το ΕΠΕΙΓΟΝ σε πρώτη φάση σε όλο το νομό με 3 και ενίοτε με 2 ασθενοφόρα ιδιαίτερα κατά την πρωινή βάρδια .

Ο στόλος των ασθενοφόρων είναι σε άσχημη (άθλια) κατάσταση , με καθημερινά μηχανικά προβλήματα και κλειδωμένα ασθενοφόρα στα συνεργεία .

Ακόμη και αυτά που δουλεύουν στην κίνηση καθημερινά , λειτουργούν οριακά με μηχανικές και λειτουργικές βλάβες .

Οι ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ δίνουν μάχη κάθε λεπτό για την ασφαλή μεταφορά του ασθενή αλλά και για την προσωπική τους ασφάλεια .

Να επισημάνουμε ότι, η Μαγνησία είναι ένας τουριστικός προορισμός, όπου ο αριθμός του πληθυσμού πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τους μήνες των εορτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται και οι ανάγκες για επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα .

Σας υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των ημερών του ΠΑΣΧΑ ( ημέρες στατιστικά με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο) ο Νομός θα διπλασιάσει σχεδόν, τους κατοίκους του , ιδιαίτερα στο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ και ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ .

Σας εφιστούμε την προσοχή και κρούουμε τον κώδωνα του κίνδυνου , ότι πλέον η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη , σε ΟΛΟ το Νομό ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ .

Πρέπει ο Τομέας του ΕΚΑΒ Βόλου να ενισχυθεί και να δοθούν άμεσα λύσεις διότι ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ !!!

Όλοι οι εργαζόμενοι του Τομέα παλεύουν καθημερινά, με αυτοθυσία, έντονη σωματική και ψυχική κόπωση, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια τους και με αρκετά ωφελούμενα ρεπό στον κάθε εργαζόμενο .

Θα συνεχίσουμε να ξεπερνάμε τα ανθρώπινα όρια μας, παρόλο που η πολιτεία μας οφείλει ακόμη αμοιβές για νυχτερινή εργασία και εργασία στις αργίες για τους

ΜΗΝΕΣ:

– Δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2014

– Δεκεμβρίου 2015

– Ιανουαρίου 2016

– Φεβρουάριου 2016

– Εκτός Έδρας για ΟΛΟ το έτος 2015

Πιστεύεται όμως ότι θα είναι αρκετό για να αποφύγουμε τα χειρότερα ;

( Την πιθανή απώλεια ανθρώπινων ζωών

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ;

Σίγουρα ΟΧΙ οι ΣΩΜΑΤΙΚΑΨΥΧΙΚΑ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΞΑΘΛΙΟΜΕΝΟΙ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΤΟΜΕΑ ΒΟΛΟΥ