Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:09
ΒόλοςΤοπικά

Χάνεται οριστικά το open mall για τον Βόλο

«Η μόνη πόλη στην Ελλάδα χωρίς πρόταση», λέει ο Απ. Οντόπουλος για την ευκαιρία του 1,9 εκατ. ευρώ που χάνει ο Βόλος
«Ο Βόλος θα είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που εκδήλωσε ενδιαφέρον για να δημιουργήσει ανοιχτό κέντρο εμπορίου, αλλά δεν θα καταφέρει τελικώς να υποβάλει πρόταση».
Το παραπάνω διαπιστώνει με λύπη για την ευκαιρία του 1,9 εκατ. ευρώ που δεν θα «πέσει» στην αγορά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας Αποστόλης Οντόπουλος, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής πρότασης προς χρηματοδότηση. Μετά και την παράταση που δόθηκε, η προθεσμία υποβολής προτάσεων από τους Δήμους και τους εμπορικούς τους συλλόγους για τη δημιουργία open malls εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.
Επτά ημέρες πριν το πρόγραμμα κλείσει, η τοπική αγορά φαίνεται να χάνει οριστικά την ευκαιρία να αναβαθμίσει ένα υποβαθμισμένο τμήμα της εμπορικής γειτονιάς της, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Το σχέδιο προέβλεπε υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση τμήματος της αγοράς που θα μετατρεπόταν σε ανοιχτό κέντρο εμπορίου. Μέσω χρηματοδότησης, ο Δήμος Βόλου θα έπαιρνε ποσό 1,5 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στον κοινόχρηστο χώρο και ο εμπορικός σύλλογος ποσό 400.000 ευρώ για την αναβάθμιση των βιτρινών των εμπορικών καταστημάτων που θα πρέπει να έχουν μία ομοιομορφία.
Μοναδική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η συμμετοχή του 70% των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην επιλεγμένη περιοχή παρέμβασης. Μετά από την εξέταση διαφορετικών σεναρίων, τακτικές κόψε – ράψε, Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος κατέληξαν στο εξής τμήμα της εμπορικής αγοράς που περικλείεται από τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου – Γεωργίου Καρτάλη – Κοραή – Πλάτωνος – Μακρινίτσης – 2ας Νοεμβρίου – Δημητριάδος.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 114 εμπορικές επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 82 εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι υπόλοιποι δεν ήθελαν, όμως η ευκαιρία χάνεται καθώς 14 ακόμη υποχώρησαν και απέσυραν τη συμμετοχή τους. Οι 68 εναπομείνασες επιχειρήσεις δεν καλύπτουν το όριο του 70% συμμετοχή και απομένει πλέον μόνο η τυπική εκπνοή της προθεσμίας για να μείνει η πόλη εκτός προγράμματος.
«Οι έμποροι δεν μεταπείστηκαν. Εξετάσαμε εναλλακτικά σενάρια, αλλά δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε κάποια άλλη περιοχή που θα πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Δυστυχώς θα είμαστε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που δεν θα καταθέσει φάκελο για χρηματοδότηση.
Ως Εμπορικός Σύλλογος θα εκδώσουμε και επίσημη ανακοίνωση. Όμως κανείς στο μέλλον δεν θα δικαιούται να λέει ότι μας φταίνε η οικονομική κρίση, τα πολυκαταστήματα, η… Λάρισα, όταν εμείς οι ίδιοι κλωτσάμε μια ευκαιρία να αναβαθμίσουμε την αγορά μας», τόνισε ο κ. Οντόπουλος σε αυστηρό ύφος.






ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ