Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβοι για νέα μέτρα – «Τρύπα» ενός δισ.στα έσοδα βλέπει η Τρόικα






Σε μέγα θέμα εξελίσσεται το δημοσιονομικό αφού, παρά την υπέρβαση εισπράξεων το 2015, οι θεσμοί αμφισβητούν την απόδοση συγκεκριμένων μέτρων και βλέπουν απόκλιση 1-1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα του 2016.

Αν και δεν ζήτησαν ακόμα άλλα νέα μέτρα, καταγράφουν τη διαφωνία τους και «οπλίζουν» πριν πυροβολήσουν. «Στο δημοσιονομικό σίγουρα θα έχουμε κόντρα, αλλά ακόμη δεν άρχισε» λένε κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν στενά την διαπραγμάτευση. «Δεν πιέζουν αλλά κρατάνε αποστάσεις σε όλα» λένε άλλες πηγές.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται φυσικά και οι συντάξεις, που θα εξεταστούν το μεσημέρι στην συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλο με το κουαρτέτο, ενώ σειρά παίρνουν επίσης σήμερα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ακολουθούν οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και η ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

«Δεν κλείνει τίποτα αν δεν κλείσει το Ασφαλιστικό» ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες οι θεσμοί στην κυβέρνηση, καθώς το κουαρτέτο ξεκαθάρισε πως δεν δέχεται «εκπτώσεις» στο Ασφαλιστικό, ασχέτως αν η κυβέρνηση επικαλείται επιπλέον έσοδα για να αποφύγει τις μειώσεις των συντάξεων. Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, τα σχέδια για αυξήσεις εισφορών και άλλων φόρων δεν άρεσαν στους ξένους ελεγκτές.

«Τρύπα» 1,2 δισ. ευρώ

Ακόμα χειρότερα, όπως προέκυψε στις πολύωρες διαπραγματεύσεις, το κουαρτέτο δεν πείθεται ότι θα εισπραχθούν 1,2 δισ. ευρώ από μέτρα στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βάζουν αστερίσκους και καταγράφουν παραλείψεις όπως τα εξής:

– Έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια. Περιμένουν πότε θα αρχίσει να εισπράττεται το ειδικό τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ενώ ο λογαριασμός «φουσκώνει» ακόμη περισσότερο και  από τις προβλέψεις 100 εκατ. ευρώ από την επέκταση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από τις παιχνιδομηχανές (VLTs) –τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό προσδοκώμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν εξελίξεις που να δημιουργούν την προσδοκία ότι το συγκεκριμένο ποσό θα εισπραχθεί.

– Εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες. Για το 2016 έχει προϋπολογιστεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, καθώς η πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου μεταξύ άλλων επικαλείται αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις λόγω και του μεταναστευτικού. Η απόκλιση έναντι του στόχου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 300 εκατ. ευρώ.

– Αύξηση εισπράξεων κατά 300 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές.

– Έσοδα 300-350 εκατ. από άλλα φορολογικά μέτρα, όπως πχ 142 εκατ. από φόρους στα ενοίκια που αποκτήθηκαν μέσα στο 2015 (με συντελεστή 15% και 35% αντί 11% και 33% σήμερα), έσοδα 110 εκατ. ευρώ από την αύξηση φόρων στους αγρότες που όμως αντιδρούν εντονότατα, έσοδα 50 εκατ. ευρώ που δεν καλύφθηκαν από την επιβολή του φόρου στα κρασιά αντί για ΦΠΑ στην εκπαίδευση κλπ.

Δεν βλέπουν «συμφωνία»

Άγνοια εκφράζουν όμως, σύμφωνα με διασταυρωμενες πληροφορίες, ακόμα και στελέχη  της διαπραγμάτευσης, για την «συμφωνία» που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ότι επετεύχθη για παράταση κατά 1 μήνα (έως 15 Μαρτίου δηλαδή) για προστασία από τα distress funds των δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Πότε το είπαμε αυτό;» ρωτούσε ένας, «δεν καταγράψαμε καμία τέτοια συμφωνία» έλεγε άλλος, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο ο υπουργός να προεξοφλούσε πως «de facto» δεν προλαβαίνει να αλλάξει κάτι έως τις 15 Φεβρουαρίου (οπότε θα επιστρέψουν ξανά οι θεσμοί που φεύγουν αύριο από την Αθήνα) και άρα θα χρειαστεί περίπου 1 μήνας για να υπάρξει συμφωνία και να έρθει νόμος για την τύχη των δανείων αυτών.

Στις χθεσινές συναντήσεις πάντως φάνηκε πως διαφωνίες υπάρχουν στα εισπρατικά μέτρα, ενώ αντιθέτως παρατηρείται σύγκλιση στα «θεσμικά»:

–   Φόροι εισοδήματος: οι θεσμοί δεν αποδέχτηκαν χτες την αύξηση των συντελεστών πάνω και από 50% που πρότεινε η κυβέρνηση. Κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έλεγε πως «δέχονται κατ’αρχήν το νέο σύστημα φορολόγησης, αλλά θέλουν διευκρινίσεις για τις παραμέτρους», όπως οι συντελεστές, τα κλιμάκια, τα αγροτικά εισοδήματα κ.ά.

​Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε μεταφορά βαρών και σε πιο χαμηλά εισοδήματα, κάτω από τα 30.000 ευρώ ​που με βάση το σχέδιο Τσακαλώτου δεν θα έπρεπε να θιγούν.

Σύγκλιση υπάρχει όμως για την δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που θα διαδεχτεί την ημι-ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

–  Δημόσια διοίκηση: η κυβέρνηση δέχεται να προωθήσει μέτρα για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, για τα οποία όμως θα χυθεί «πολύς ιδρώτας» αφού οι θεσμοί φοβούνται τι μπορεί να κρύβεται στις «λεπτομέρειες» των διατάξεων που προωθούνται.​

 

Πηγή: protothema.gr