Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 12:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα άκρα οι αγρότες: Μπλόκα σε λιμάνια, αεροδρόμια και εθνικές οδούς






Περαιτέρω κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, των αεροδρομίων και των λιμανιών αλλά και 24ωρο αποκλεισμό με μπλόκα στις εθνικές οδούς από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου έως και τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Την παραμονή στις αρχικές της θέσεις, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στην συνάντησή τους στην Σίνδο, αποφάσισε η Πανελλήνια Συνέλευση Συντονιστικών Επιτροπών των κινητοποιημένων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Κατερίνη.

Οι αγρότες ζητούν ρητά και κατηγορηματικά την άμεση ανάκληση των προσχεδίων του νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, συνάντηση και διάλογο με τον πρωθυπουργό, ξεκάθαρη και ρητή θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μη ψήφιση των νομοσχεδίων και απόρριψη των αναφερομένων προς εισήγηση προσχεδίων νόμου.

Συμμετέχουν και στην σημερινή απεργία

Αποφασίστηκε ακόμη, λόγω της σημερινής 24ωρης γενικής απεργίας στην οποία μετέχουν και όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί,  τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για διευκόλυνση και ομαλή μεταφορά και μετακίνηση στους τόπους των συγκεντρώσεων.

Τέλος σημειώνεται ότι συστάθηκε και η επιτροπή που θα παραστεί στην συνάντηση της Νίκαιας στις 7 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων

Τα Τέμπη παρέμειναν χθες κλειστά για 12 ώρες από τις 10 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ, ενώ για σήμερα οι αγρότες προσανατολίζονται να κρατήσουν ανοιχτή την Κοιλάδα, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν για να μετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές εκδηλώσεις ενώ για την Κυριακή έχουν καλέσει εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στην Νίκαια στις 12 το μεσημέρι, για αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και παραπέρα συντονισμό.

Στο μεταξύ, σε αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων στο σύνολό τους, προχωρούν οι αγρότες του Έβρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννη Μαργαριτίδη, μετά τον αποκλεισμό για ένα δίωρο – την Τρίτη – του τελωνείου των Καστανέων, οι αγρότες τοποθέτησαν στο χώρο επιγραφή που ενημερώνει τους Έλληνες να αποφεύγουν την είσοδο στη γείτονα χώρα καθώς είναι θέμα χρόνου το επ’ αόριστον κλείσιμο των συνόρων.

Επ’ αόριστον έκλεισε και ο κόμβος Καστανέων-Ριζίων αποκλείοντας ουσιαστικά το τελωνείο του Ορμενίου, ενώ χθες έκλεισε συμβολικά και ο συνοριακός σταθμός Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ.

Επίσης τον αποκλεισμό επ’ αόριστον του νότιου κόμβου του Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων) εισηγήθηκε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Διδυμοτείχου, Βασίλης Καμπρούδης.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η σε 24ωρη βάση διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων στο τελωνείο των Κήπων.