Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 05:06
Τοπικά

Φάμελλος: Έχουμε δεσμευτεί στην Ε.Ε. για δομές παραγωγής σκουπιδιών για καύση






Πρότυπο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας αποτελεί η καύση εναλλακτικών καυσίμων επισήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, μιλώντας χθες στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις». Επισήμανε δε ότι οι πολίτες ανησυχούν γιατί δεν είναι ενημερωμένοι.
Δήλωσε πως έγινε συνάντηση με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχάνων και αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. «Η κοινωνία δεν γνωρίζει ίσως τα χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης και ανησυχεί για από αυτά τα χαρακτηριστικά (καύση). Για να μην υπάρχει καμία ανησυχία ζητήσαμε και δέχτηκε η Ένωση να αυξήσουμε την πληροφορία και τον έλεγχο για να είμαστε σίγουροι ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση ότι είναι ασφαλής.
Κάναμε προσπάθεια για να μην κινδυνεύσει η βιομηχανία οικοδομικών υλικών από τα πρόστιμα διαρροής άνθρακα . Και το πετύχαμε. Ήταν προφανές ότι θα πηγαίναμε στα πρότυπα της δυτικής ευρώπης με καλής ποιότητας υλικά άρα το δευτερογενές καύσιμο να περνά από έλεγχο και να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε δομές ιδιωτικές ή δημοτικές που θα έχουν καλή ποιότητα δευτερογενούς καυσίμου, να εξασφαλίζουμε ασφαλή μεταφορά του και προφανώς η χρήση του στη βιομηχανία να γίνεται με ασφάλεια. Συμφωνήσαμε τον εξαπλασιασμό διοξινών και φουρανίων στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία και ταυτόχρονα συστήματα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Υπάρχει μονομερής συζήτηση στην κοινωνία και θα δημιουργήσουμε όλα τα εργαλεία της πληροφόρησης με πλατφόρμα εθνικού κοινωνικού διαλόγου για τη χρήση δευτερογενών καυσίμων για να μην υπάρχουν ψευδοαντιθέσεις που τροφοδοτούνται από μικροπολιτική», δήλωσε.