Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές: Τι αλλάζει






Τα πάνω – κάτω στον νέο φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα που θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015.

Η σχετική υπουργική απόφαση με την αναπροσαρμογή των τιμών υπεγράφη χθες, Τρίτη 18.1, όπως ανακοίνωσε σχετικά σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση την υπουργική απόφαση σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα θα αποκτήσει νέα μειωμένη από 5% έως 19% αντικειμενική αξία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πολύ ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 4.050 ευρώ το τετραγωνικό να μην υπάρξει καμία μεταβολή.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016. Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις – αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας καθώς, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των μικρών περιουσιών και η μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.

Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί μεν να δουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται αλλά όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του νέου φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 22 Μαΐου 2015. Ωστόσο, οι τιμές αυτές θα είναι προσωρινές. Θα λήξουν στο τέλος του έτους, αφού σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό από το 2017 θα εφαρμοσθεί ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που θα συνδέεται με τις εμπορικές τιμές. Τότε θα αλλάξει πλήρως και ο φόρος ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται πλέον σε νέες τιμές που θα προσεγγίζουν τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:

1) Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.

3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.

5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.