Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 06:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: O Τσίπρας μου είχε δώσει εντολή για plan X και πληρωμές με «χαρτάκια»






Στην αποκάλυψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε ζητήσει να συντάξει ένα Plan X σε περίπτωση που έδιωχναν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη προχώρησε ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ η μελέτη, την οποία γνώριζαν 5-6 άτομα, περιελάμβανε στοιχεία για τρόφιμα και φάρμακα. Ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει, επίσης, ότι το «μεγάλο όπλο» που θα είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση θα ήταν η αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για χρηματική βοήθεια από την Κίνα «η συμφωνία, όμως, ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, η ομολογία του πρώην ΥΠΟΙΚ ότι όχι μόνο ηχογραφούσε όλα τα Eurogroup (πλην του πρώτου) στα οποία είχε λάβει μέρος αλλά είχε κάνει και αντίγραφα των ηχογραφήσεων αυτών τα οποία στη συνέχεια έδωσε στα μέλη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ισχυρίζεται πως αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τί ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή, όμως δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν», λέει χαρακτηριστικά.

Παραδέχεται, ωστόσο, με εξομολογητική διάθεση ότι «απέτυχα».

Απίσης αποκάλυψε ότι ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ και να εφαρμόσει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών πριν το δημοψήφισμα με την προσδοκία ότι η κίνηση αυτή θα υποχρέωνε Μέρκελ και Ντράγκι «να κάνουν τη συζήτηση που περιμέναμε». Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.

 

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ