Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 09:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πιάσαμε τους στόχους και με το παραπάνω






Η οικονομία επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί ζητά εκλογές. Οι εξελίξεις σας διέψευσαν, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αλλά μυαλό δεν βάλατε.

Με την ιστορία για τον βοσκό, τον λύκο και τα πρόβατα ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός – Κανείς δε θα σας δίνει σημασία, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας στην κριτική του προέδρου της ΝΔ

«Αντί του κόφτη ενεργοποιείται ο δότης. Δίνουμε αντί να κόβουμε» πανηγύρισε ο πρωθυπουργός και δέχθηκε το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου να υπερασπιστεί τις πρόσφατες ανακοινώσεις του σημείωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι οριζόντια και όχι στοχευμένη με στόχο εκλογικά οφέλη. Δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον στόχο, προσέθεσε για να καθησυχάσει όσους βλέπουν σύγκρουση με τους δανειστές.

Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός βλέποντας καταστροφές και εκλογές». «Θα εξαντλήσουμε τον χρόνο μέχρι κεραίας, μέχρι την τελευταία ημέρα, οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019» τόνισε.

Επιπλέον, ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ αν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ «για να το ακούσουν οι νησιώτες».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία. Προέβλεψε, μάλιστα, έκρηξη επενδύσεων 19,1% το 2017 και αντίστοιχα θετικές εξελίξεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% το νέο έτος και επέκταση της κοινωνικής προστασίας. Όπως ήταν αναμένόμενο υιοθέτησε πλήρως το true story του Ευλείδη Τσακαλώτου.

Δίχτυ κοινωνικής προστασίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στις πολιτικές της κυβέρνησής του για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων, των ανέργων και γενικότερα όσων χρήζουν κοινωνικής προστασίας.

Εντός Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η συμφωνία για την ενίσχυση των τεχνολογικά προηγμένων εταιρειών, ανέφερε επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως σταθεροποιηθεί και αρχίζει να διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία» συνέχισε και χαρακτήρισε υποδηγματική την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. «Το PSI ήταν εγκληματικό, κατέστρεψε τα ταμεία» προσέθεσε.

Πόροι στην πραγματική οικονομία

Περνώντας στην επιστροφή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου είπε ότι θα πέσουν άμεσα 10 δις στην αγορά, ενώ για το σύνολο του 2017 το ποσό θα ανέλθει στα 14 δις ευρώ. «Θα σπάσουμε το καρτέλ που πλούτησε με δημόσιο χρήμα επειδή είχε πρόσβαση στον εύκολο δανεισμό» συνέχισε στο σκεπτικό του ο πρωθυπουργός.

Ως εθνικό στόχο, πάντως, ανέφερε την ανεργία παραδεχόμενος ότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έχουν δημιουργηθεί 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσέθεσε και χαρακτήρισε εφικτό στόχο η Ελλάδα να πιάσει τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021. Αλλά δεν είναι success story, σημείωσε.

Μειώσαμε το χρέος!

Η ΝΔ δεν μπορεί να συγχρονιστεί με τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και δεν έχει καμία θετική πρόταση, επέστρεψε στην αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί κανείς να σας πάρει στα σοβαρά ως κόμμα διαμαρτυρίας, είπε χαρακτηριστικά.

Χρακτήρισε το μνημόνιο 3… χαμηλότοκο δάνειο και για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη διόγκωση του χρέους την περίοδο της ΝΔ. Για πρώτη φορά εμίς πετύχαμε ουσιαστική ελάφρυνση 45 δις ευρώ, σημείωσε για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

Δεύτερη αξιολόγηση

«Πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να προετοιμάσουμε την έξοδό μας στις αγορές από τις αρχές του 2017 – Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τη συμφωνία, αλλά δε θα εφαρμόσει αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και δε θα εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας» διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ΔΝΤ πρέπει να αποκτήσει το… θάρρος της γνώμης του, να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη» προσέθεσε, προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις και παράλογες απαιτήσεις και δεν ανησυχούμε, συμπλήρωσε το μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Προσφυγική κρίση – Κυπριακό – Διεθνής Ρόλος

Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε φάρο δημοκρατίας και ανθρωπιάς, προσέθεσε και αναφέρθηκε στις επισκέψεις ξένων ηγετών στη χώρα μας ως απόδειξη της αναβάθμισης του διεθνού της ρόλου.

Για το κυπριακό σημείωσε τη συμπαράστασή του στον Νίκο Αναστασιάδη και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι δύο ηγέτες θέλουν τη λύση του προβλήματος. Δεν βοηθά η στάση της Τουρκίας, συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ούτε θα φοβηθεί, ούτε θα αντιδράσει σπασμωδικά καθώς τα σύνορα της είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

«Τείνουμε το χέρι της φιλίας, δε θα κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας» τόνισε και επισήμανε ότι η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε συναίνεση από τη ΝΔ και χαμήλωμα των τόνων από την Τουρκία.

 

 

Πηγή: protothema.gr