Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 16:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν κάνω πίσω. Όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%






Σηκώνει το γάντι ο πρωθυπουργός. Απαντώντας στο τελεσίγραφο- Καμμένου ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. «Δεν υποχωρώ. Όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%» είναι το μήνυμά του προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Αυτή την ώρα οι πιο στενοί συνεργάτες των δύο αρχηγών βρίσκονται στο σπίτι του Πάνου Καμμένου. Νίκος Παππάς και Τέρενς Κουίκ αναζητούν λύση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Προσπαθούν να αλλάξουν τη θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Για την ακρίβεια η γραμμή άμυνας είναι να περιμένει να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής, ώστε να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι προφανές ότι τα γρανάζια του πολιτικού μας συστήματος βρίσκονται πλέον σε πλήρη κίνηση. Μετά το «Μακεδονία» του Γιάννη Μουζάλα ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως ή θα παραιτηθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ή ο ίδιος. Το τελεσίγραφο του υπουργού Άμυνας λήγει στις 9 το πρωί της Πέμπτης. Πάντως, διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι δε θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Για αυτό και μετά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η θέση του αυτή δίνει χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσει κύκλο διερευνητικών εντολών με στόχο να πείσει το Ποτάμι και ίσως το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων να στηρίξουν την κυβέρνησή του. Ήδη συνεργάτες του επισημαίνουν τη θετική στάση που κράτησε το Ποτάμι στην κυβερνητική κρίση.

Εφόσον φθάσουμε σε αυτή την εξέλιξη δύο είναι τα ενδεχόμενα: Ή θα χαραχθούν νέες διαχωριστικές γραμμές και θα αλλάξουν τα… σύνορα των κομμάτων ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Με την αξιολόγηση ανοιχτή είναι προφανές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και θα χρειαστούν ισχυρά επιχειρήματα για να αποκρούσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς σε κάθε κόμμα υπάρχουν στελέχη που είναι υπέρ της συνεργασίας και άλλοι που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσουν αν οι ηγεσίες τους ανταποκριθούν στο κάλεσμα συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα.