Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:45
Κόσμος

Τρόμος στο Παρίσι: Μέλος του ISIS άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών -Δύο νεκροί






Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι μετά την τρομοκρατική επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ενας αστυνομικός έπεσε νεκρός και δύο τραυματίστηκαν βαριά, από πυροβολισμούς δράστη οπλισμένου με καλάσνικοφ στο κέντρο του Παρισιού, στα Ηλύσια Πεδία, τρεις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές. Ο δράστης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών που ανταπέδωσαν. Λίγες ώρες μετά έγινε γνωστό ότι την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος, σε ακόμη ένα τρομοκρατικό χτύπημα που σοκάρει την Ευρώπη.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ μετέβη εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Εκπρόσωπος γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν βαριά. Είπε ακόμη ότι νεκρός είναι και ο ένας από τους δράστες και αναζητούνται συνεργοί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας με καλάσνικοφ, πυροβόλησε κατά αστυνομικών. Σκότωσε επί τόπου τον έναν και τραυμάτισε βαριά άλλους δύο. Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν πάντως ότι και δεύτερος αστυνομικός υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του. Από τους πυροβολισμούς που ανταπέδωσαν οι αστυνομικοί σκοτώθηκε και ο δράστης.

Βίντεο από τη στιγμή που οι αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν τον δράστη της επίθεσης του ISIS στο κέντρο του Παρισιού δημοσίευσε η βρετανική «Daily Mirror». Στο βίντεο φαίνεται ένα ασημί αυτοκίνητο να έχει σταματήσει δίπλα σε όχημα της αστυνομίας, την ώρα που αστυνομικοί κρατώντας τα όπλα τους φαίνεται να σκοπεύουν κάποιον ο οποίος πέφτει στο έδαφος πίσω από το βαν της γαλλικής Αστυνομίας.

Λίγες ώρες μετά, το Amaq, όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, ανέφερε πως το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και το όνομα του δράστη, Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος.

Το σημείο της επίθεσης

Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης ταυτοποιήθηκε και είναι γνωστός στις αρχές. Πραγματοποιείται έρευνα στο διαμέρισμά του στο ανατολικό Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών ΜΜΕ τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης καταδιώκεται. Οπως αναφέρει η Daily Mail υπάρχουν αναφορές ότι ο δεύτερος δράστης που διαφεύγει άνοιξε πυρ σε άλλο σημείο του Παρισιού σε εμπορικό κέντρο.

Οπως αναφέρει πηγή στο Reuters η γαλλική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον δεύτερο ύποπτο ο οποίος έφτασε στο Παρίσι από το Βέλγιο με τρένο.

Η επίθεση εναντίον των αστυνομικών σημειώθηκε στο 82 της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Le Monde, ο δράστης έφθασε στο σημείο με αυτοκίνητο, άνοιξε την πόρτα και πυροβόλησε εναντίον μονάδας αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί, με αυτόματο όπλο. Σκότωσε έναν αστυνομικό και πυροβόλησε και άλλους τρέχοντας, αλλά αμέσως έπεσε νεκρός από πυρά.

Στο Twitter η εταιρεία σιδηροδρόμων RATP ανακοίνωσε ότι πολλοί σταθμοί έχουν κλείσει στην γύρω περιοχή για λόγους ασφαλείας: Champs-Elysées–Clemenceau, Franklin-Roosevelt και George-V.

«Πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε το κίνητρο της επίθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας στο BFM, υποστηρίζοντας πως οι αστυνομικοί είναι στόχοι πυροβολισμών στο Παρίσι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του Παρισιού οι αστυνομικοί ήταν συνειδητά στόχοι των δραστών. Ενας συνδικαλιστής αστυνομικός που μίλησε στο ραδιόφωνο  France Info ανέφερε ότι είναι προς το παρόν αδύνατον να γνωρίζει κανείς αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα ή αν πρόκειται για ληστεία με δραματικό φινάλε, αναφέρει η γαλλική Liberation.

Νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές έκαναν λόγο για μια πιθανότατα «τρομοκρατική ενέργεια», αλλά τρεις πηγές της αστυνομίας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η επίθεση να ήταν μια απόπειρα ένοπλης ληστείας, όπως αναφέρει το Reuters.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών έγινε στην μεγαλύτερη λεωφόρο του Παρισιού, στην καρδιά της πρωτεύουσας, γύρω στις 21:45 και ξέσπασαν στη γωνία της οδού που βρίσκεται το διάσημο εστιατόριο  Fouquet’s.

Διευθυντής εστιατορίου που ήταν κοντά στο σημείο τόνισε στο AFP ότι «ήταν μια σύντομη χρονικά ανταλλαγή πυροβολισμών με πολλές βολές».

Εκατοντάδες άνθρωποι που περπατούσαν στην τεράστια λεωφόρο εκείνη τη στιγμή έπεσαν στο έδαφος για να σωθούν και επικράτησε χάος.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη έφτασε γρήγορα επί τόπου και η λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων άδειασε σε λίγα λεπτά. Η αστυνομία του Παρισιού συμβουλεύει τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή.

Ενα ελικόπτερο πετάει συνεχώς πάνω από την περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων.

Δημοσιογράφος του καναλιού France24 δήλωσε ότι το επεισόδιο θύμισε τις τραγικές τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν ήδη πλήξει το Παρίσι και άλλες γαλλικές ή ευρωπαϊκές πόλεις.