Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 03:06
Τοπικά

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών της πόλης πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην πόλη του Βόλου






Από τις 18 Ιουνίου 2017 και για τις είκοσι επόμενες ημέρες, η πόλη του Βόλου μεταμορφώνεται σε μία μεγάλη θεατρική σκηνή. Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών της πόλης πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην πόλη του Βόλου,  με βασικούς άξονες το εναλλακτικό και το ανθρώπινο. Οι εξαπλωμένες σε κάθε γωνιά της πόλης δράσεις του φεστιβάλ, ως φόρμα αφορούν το εναλλακτικό, την ιδιότητα της τέχνης να μεταβάλλεται, να εξελίσσεται και να προχωρά στο μέλλον και παράλληλα το στοιχείο του ανθρώπινου, αφορά τη σύνδεση του αστικού χώρου με τον άνθρωπο, την άρρηκτη σχέση πόλης – κατοίκου, τη σύνδεση του υλικού με το έμβιο. Θεατρικές παραστάσεις, χορός, μουσική, σεμινάρια για το κοινό από έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, θα γεμίσουν την πόλη με ήχους, εκφράσεις, κινήσεις, ήχους εντός του πλαισίου λειτουργίας της, στους χώρους της καθημερινότητας, στο λιμάνι, τις πλατείες, τις στοές, τις γειτονιές, τις αίθουσες και τους κοινόχρηστους χώρους.

Η σύνθεση αυτή αστικού χώρου και ανθρώπινου δυναμικού, αναδεικνύει την πολιτιστική και πολιτισμική διάσταση της πόλης, την τοπική κουλτούρα και δυναμική που δημιουργούν τη σύγχρονη ιστορία και την προοπτική του Βόλου. Η περυσινή εμπειρία με τις ανεπανάληπτες στιγμές καλλιτεχνικής έκφρασης εντός του αστικού τοπίου και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σταθμό του ΟΣΕ, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, δυνατές συγκινήσεις και προσέλκυσε το πλέον δυναμικό κοινό της πόλης, τους νέους ανθρώπους της και ως θεατές και ως δημιουργούς. Το νεανικό κοινό στελεχώνει την πλειοψηφία των φετινών δράσεων, ομάδες και παρέες νέων παιδιών συμμετέχουν ως δημιουργοί και αναμένουν τις δράσεις ως θεατές προκειμένου να καταθέσουν και να εισπράξουν απόψεις, θέσεις, διαστάσεις, αισθητικές προσεγγίσεις και αλήθεια, την αλήθεια που η τέχνη εκφράζει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Ως προς την πολιτική του διάσταση, το Φεστιβάλ Βόλου 2017 εκφράζει την ισότητα και τη δημοκρατικότητα, την ευκαιρία που δίνεται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού της πόλης να επικοινωνήσουν με την κάθε μορφή τέχνης, ακόμη και αυτή την εναλλακτική, που αποτελεί επιλογή των λιγότερων και νεώτερων ηλικιακά θεατών. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων καλοκαιριού,  που καλύπτει το σύνολο των προτιμήσεων, το Φεστιβάλ Βόλου 2017 αποτελεί την πρόταση για εκείνους που επιθυμούν την επαφή με την ουσία και το νέο, το δυναμικό, την προβολή του «εμείς» επάνω στο «εγώ» και το απλό έναντι του σύνθετου.

Η διοργάνωση που αποτελεί πρωτοβουλία του «Θεάτρου της Εμπειρίας» με την υποστήριξη και συνεργασία του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, ένα μικρό ποσοστό των δράσεων παρουσιάζεται με εισιτήριο εισόδου – και αυτό σε χαμηλή τιμή – ενώ τα ποσά συμμετοχής στα σεμινάρια αφορούν την κάλυψη των εξόδων και μόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών συμμετέχει άνευ αποζημίωσης και τα όποια έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν ως χορηγοί προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες και οι τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.