Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 21:24
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο της ΝΔ: Σε ποιους θα δίνεται το επίδομα για τη γέννηση παιδιού -Αναλυτικά τα κριτήρια






Ένας από τους στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 12ο συνέδριο του κόμματος ήταν ο καθορισμός της ατζέντας με βάση την οποία θα γίνει η πολιτική συζήτηση ενόψει των εκλογών.

Στο επίκεντρο αυτής της ατζέντας ετέθη η ανάδειξη των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας «για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών», καθώς όπως εκτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κοινωνία δεν θέλει την πόλωση και τον διχασμό».

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, καθώς τα στοιχεία των γεννήσεων δείχνουν ότι τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της Ελλάδας βαίνει μειούμενος. Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας ότι «μια πολιτική για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας αποτελεί σήμερα όρο εθνικής επιβίωσης» και παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων ώστε να δοθούν τα κίνητρα στα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας.

Η δέσμευση που αποτέλεσε την κορωνίδα αυτής της στρατηγικής ήταν η ενίσχυση 2000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στο εξής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία που έχει γίνει στην Πειραιώς περιλαμβάνει πολύ διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου το βοήθημα αυτό να το παίρνει η συντριπτική πλειονότητα των νέων ελληνικών οικογενειών και όχι, ασφαλώς, εκείνες που επί της ουσίας δεν το χρειάζονται. Επίσης, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να λαμβάνεται με καταχρηστικό τρόπο. Έτσι  η βοήθεια αυτή θα δίδεται μόνον στους αποδεδειγμένα νόμιμους και τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας, ενώ θα υπάρξουν και επιπλέον εγγυήσεις για τον τρόπο χορήγησης του για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα. Το μέτρο, όπως δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης, θα περιλαμβάνεται στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτό όμως είναι μόνον ένα από τα μέτρα που αποβλέπουν στην ανάσχεση της υπογεννητικότητας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Στο συνολικό σχέδιο προβλέπεται επίσης:

  • Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ,
  • Όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις  νέες μητέρες θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
  • Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση, μέσω κουπονιού, 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
  • Για τις νέες μητέρες θα θεσμοθετηθεί τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας,
  • Τέλος θα εγκαινιασθεί ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Λέγεται «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα» ή όπως ονομάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες “Νταντά της γειτονιάς”. Είναι ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου γυναίκες -ή και γιατί όχι και άνδρες- θα πιστοποιούνται να αναλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, τις ώρες που εργάζονται οι νέες μητέρες.

Αυτονόητη χαρακτηρίζεται επίσης, από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η στήριξή στις πολύτεκνες οικογένειες. Τα επιδόματα που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθουν, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θα υπάρχουν και μέτρα στήριξης όπως εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας, επανεξέταση των τεκμηρίων έως την ενηλικίωση των τέκνων και αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας

Πηγή: efimerida.gr