Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 18:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Συνέδριο περιορίζει τον ανασχηματισμό -Ποιους δεν μπορεί να διώξει ο Τσίπρας






«Ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» είναι η στερεότυπη απάντηση κάθε φορά που κορυφώνονται οι φήμες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ωστόσο, στον επικείμενο ανασχηματισμό μετά το Συνέδριο και τα πλασαρίσματα των στελεχών στην πρώτη δεκάδα για την Κεντρική Επιτροπή, οι επιλογές του πρωθυπουργού περιορίζονται ή όχι από το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας; Η βούληση της βάσης του κόμματος έστειλε μηνύματα για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος που ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αγνοήσει.

Η πρωτιά για τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Παιδείας Νίκο Φίλη δείχνει ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τον ρεαλισμό του συμβιβασμού και την υλοποίηση της συμφωνίας με στόχο τη σταθεροποίηση, ζήτημα που έθεσε επιτακτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπραγματεύεται και υποστηρίζει τη συμφωνία από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, χωρίς μάλιστα -όπως είπε επικαλούμενος τον Κούντερα- να υπάρχουν εκ των προτέρων εγγυήσεις ότι ο σχεδιασμός βγαίνει.

Για τον Νίκο Φίλη, το όνομα του οποίου ακουγόταν έντονα για πιθανή μετακίνηση σε άλλο υπουργείο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Ο υπουργός Παιδείας με την «ιερή» κόντρα με την Εκκλησία προκάλεσε κραδασμούς στην κυβέρνηση, όμως επιβραβεύτηκε από τους 2.900 συντρόφους του για την επιλογή του, την οποία επιδοκίμασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια στιγμή, μόνο εύκολο δεν είναι να αντικατασταθεί και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όταν είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα των εκλεγμένων στελεχών, μαζί με τον Παύλο Πολάκη, λίγο παρακάτω, στην 7η θέση. Αγνωστο είναι και ποιος θα είναι ο επόμενος ρόλος του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που από πρώτος στο περασμένο Συνέδριο, τώρα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση.

Ενα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν η 8η θέση που καταλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είναι μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Τέλος, άγνωστο παραμένει αν θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο ο Πάνος Σκουρλέτης που ήρθε 6ος και ενώ έχει από το βήμα του Συνεδρίου ταχθεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.

Αυτά τα αποτελέσματα ανακατεύουν την τράπουλα του ανασχηματισμού και πλέον το παζλ μόνο εύκολο δεν θα είναι για τον πρωθυπουργό, ο οποίος σχετικά σύντομα θα κληθεί να ανακοινώσει τις αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ήδη η βάση του κόμματος τοποθετήθηκε για τη δουλειά που έκανε το κάθε στέλεχος στο υπουργείο του.

Πηγή: iefimeria.gr