Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 02:34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα μας επιστρέψει τους οκτώ πραξικοπηματίες






Στην Τουρκία θα επιστρέψουν οι οκτώ πραξικοπηματίες που, μετά το αποτυχημένη στρατιωτικό πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο από την Κωνσταντινούπολη στην Αλεξανδρούπολη.

Οπως αρχικά μετέδωσε η Daily Sabbah και στη συνέχεια έγραψε και στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά (σ.σ. αμέσως μόλις ο κ. Κοτζιάς επέστρεψε από το ταξίδι του στη Μογγολία), ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία.

To tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επικοινωνία με Κοτζιά

Επρόκειτο, άλλωστε, για απαίτηση των Τούρκων, όπως ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει, την οποία η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, είχε νωρίτερα αφήσει να εννοηθεί ότι η Αθήνα σκόπευε να ικανοποιήσει.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκππρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους οκτώ επιβαίνοντες του τουρκικού Black Hawk, που θεωρούνται στασιαστές και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού καθεστώτος και της συνταγματικής τάξης στη γείτονα χώρα».

Σε μια λιτή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται σχετικά ότι «ο Νίκος Κοτζιάς, είχε προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία σε εγκάρδιο κλίμα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, στον οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».