Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 04:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα μέτρα είναι υφεσιακά» παραδέχεται ο Τσακαλώτος






Υφεσιακό χαρακτήρισε το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει και το πολυνομοσχέδιο ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις.

Οι παραδοχές του υπουργού όμως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς είπε πως:

–         Εμείς επιλέξαμε τα μέτρα 5,4 δις ευρώ για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι Θεσμοί πρότειναν να πάρουμε 2-3 μέτρα μεγάλης απόδοσης

–         Εμείς επιλέξαμε να έχει διάρκεια ζωής το υπερ ταμείο 99 χρόνια

Επίσης, χαρακτήρισε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ως «ένα είδος φόρου» την στιγμή που είναι γνωστό πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και πως στο eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει μια «καλή λύση».

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε αρκετές φορές ότι «τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά»  επιχειρώντας παράλληλα να πείσει ότι η ύφεση που θα προκληθεί θα αναχαιτιστεί από τα θετικά μηνύματα που θα εκπέμψει μια ενδεχόμενη συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους.

Εκτός αυτού παραδέχθηκε πως η «σύλληψη» των μέτρων για:  αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, για φόρους σε βενζίνη, τσιγάρα, ξενοδοχεία , συνδρομητική τηλεόραση κ.α. και για αύξηση του ΕΝΦΙΑ έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και δεν επιβλήθηκε από τους Θεσμούς υποστηρίζοντας ότι  «Η βασική ιδέα των Θεσμών ήταν να πάρουμε μόνο 2-3 μέτρα με μεγάλη απόδοση.  Για την κάλυψη του 1,8 δις ευρώ  ενα από τα μέτρα ήταν  αύξηση του ΦΠΑ των ΔΕΚΟ απο 13% σε 23%. Δεν το επιλέξαμε. Όπως δεν επιλέξαμε μείωση των συντάξεων».

 

Πηγή: protothema.gr