Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:40
Κόσμος

«Συναγερμός» στην Ευρώπη από το θρίαμβο του Εθνικού Μετώπου






O «ιός» της γαλλικής Ακροδεξιάς μολύνει την Ευρώπη μετά την θριαμβευτική νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών. Την ίδια ώρα στα επιτελεία των γαλλικών κομμάτων επικρατεί αναβρασμός εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της Κυριακής με τους Σοσιαλιστές να δηλώνουν την αμέριστη υποστήριξή τους στη γαλλική Δεξιά προκειμένου να βάλουν τρικλοποδιά στο ακροδεξιό “Εθνικό Μέτωπο”.

«Το μαύρο πρόβατο της Γαλλίας απειλεί τη γηραιά ήπειρο», επισημαίνει η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφερόμενη στη νίκη του κόμματος της Λεπέν ενώ στο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ευρώπη. Για την γερμανική εφημερίδα Bild η οικογενειοκρατία απειλεί να καταστρέψει τους γείτονες της Γαλλίας αναφερόμενη στα του οίκου της.

Η θριαμβευτική επικράτηση της γαλλικής Ακροδεξιάς στα βορειοανατολικά της χώρας αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για τις γειτονικές χώρες της Γαλλίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα .

Για τον γερμανικό Τύπο, ο γαλλογερμανικός άξονας θα υποστεί κλυδωνισμούς σε περίπτωση που το κόμμα της Λεπέν πορευτεί προς την εξουσία. Παραδοσιακά, οι δύο χώρες Γαλλία-Γερμανία έχουν ισχυρούς δεσμούς και επιπλέον, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 2017 και στις δύο χώρες θα διεξαχθούν εκλογές.

Την ίδια ώρα, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, δύο χώρες που συνορεύουν βορειοανατολικά με τη Γαλλία, κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» με τους πολιτικούς αναλυτές να θεωρούν δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν σε καταλυτικό βαθμό την πολιτική κατάσταση και στη χώρα τους λαμβάνοντας υπόψη την σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική του κόμματος της Λεπέν.

Κι ενώ η Ευρώπη περιμένει εναγωνίως τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών ελπίζοντας ότι η επικράτηση της Λεπέν στον πρώτο γύρο ήταν απλά ένα κακόγουστο αστείο, στη Γαλλία, τα κόμματα των Σοσιαλιστών, των Ρεπουμπλικανών και του Εθνικού Μετώπου βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις.

Μετά το κάλεσμα του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, να στηρίξουν οι ομοϊδεάτες του την γαλλική Δεξιά στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών προκειμένου να φρενάρουν την επέλαση της γαλλικής Ακροδεξιάς, στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών περιμένουν όλοι να ακούσουν από τα «χείλη» του Γάλλου προέδρου και ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, Φρανσουά Ολαντ, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Ο Μανουέλ Βαλς όπως και ο πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, ζήτησαν από τους Σοσιαλιστές υποψηφίους τους στις τρεις περιφέρειες όπου εξελέγη το τρίδυμο της επιτυχίας του Εθνικού Μετώπου, δηλαδή, το νούμερο 1, Μαρίν Λεπέν, το νούμερο 2, Φλοριάν Φιλιπό και το νούμερο 3, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, να αποσυρθούν προκειμένου να στηρίξουν τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών ανακόπτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την πορεία προς την εξουσία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ενδεικτικό είναι το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Liberation, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το κόμμα των Σοσιαλιστών προχώρησε σε μία «θυσία της οπισθοχώρησης». Με την ανακοίνωση Βαλς και Καμπαντελίς για τα πέντε επόμενα χρόνια οι Σοσιαλιστές δεν θα έχουν έδρες στις περιφέρειες «Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία» και «Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή».

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της γαλλικής Δεξιάς αποφασίστηκε χτες κατά την έκτακτη σύσκεψη του κόμματος ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία υποχώρηση. Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας και νυν ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, δεν έχει αναγνωρίσει την αποτυχία της στρατηγικής που ακολούθησε, όμως τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος τον θωρούν υπεύθυνο για την δεύτερη θέση στις εκλογές και περιμένουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Αν επαναληφθεί το απογοητευτικό αποτέλεσμα του πρώτο γύρου, τότε πολλοί θα είναι αυτοί που θα εκφράσουν δημοσίως την έντονη δυσφορία τους για τον νυν ηγέτη του κόμματος. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, ο Σαρκοζί έσπευσε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με τη γαλλική Αριστερά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της Ακροδεξιάς.

Τέλος, στο στρατόπεδο του Εθνικού Μετώπου, η επικεφαλής του κόμματος μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη ανασκουμπώνονται προκειμένου να κατακτήσουν τρεις ακόμη περιφέρειες (από τις 13, το Εθνικό Μέτωπο απέσπασε τις τρεις στον πρώτο γύρο) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”.