Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 13:25
Τοπικά

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Μείζον θέμα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση – Οι αργίες των Δημάρχων






Τα θέματα της παρέμβασης των κυβερνήσεων, διαχρονικά, στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να την χειραγωγήσουν και να την ελέγξουν, έθιξε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, στο χαιρετισμό που έκανε στην έναρξητ ων εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ σήμερα στο Βόλο.

Ο κ. Θεοδώρου έθεσε ευθέως το θέμα της αργίας του αιρετού Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, «παγώνοντας» τους κομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρου, ποτ προκαλεί μείζονα θέματα πολιτικής και ηθικής τάξεως.

«Δική μας θέση, που πηγάζει και από τη δυσάρεστη εμπειρία που βιώνουμε, είναι η ανάγκη να οριοθετηθούν με τρόπο απόλυτα δημοκρατικό και στη βάση του απόλυτου σεβασμού και αναγνώρισης της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησίας τους,  οι σχέσεις τόσο μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, όσο και μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο κ. Θεοδώρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις τόσο του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, όσο καιτης ΚΕΔ Θεσσαλίας, Γιώργου Κωτσού.

Συγκεκριμένα στο χαιρετισμό του ο κ. Θεοδώρου σημείωσε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω στην όμορφη και φιλόξενη πόλη μας, το Βόλο, και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνω ότι στην παρούσα θητεία της ΚΕΔΕ είναι η δεύτερη φορά που η πόλη μας είναι ο τόπος ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος συνεδρίου για την αυτοδιοίκηση

Αυτό είναι ένα γεγονός που για μας είναι απόδειξη  της αμοιβαίας μεταξύ μας εκτίμησης και εμπιστοσύνης

Το θέμα που θα συζητηθεί αναμφίβολα είναι κορυφαίας σημασίας, αφού χωρίς καμιά υπερβολή, αφορά το μέλλον και την προοπτική της αυτοδιοίκησης.

Τα όσα έχουν μεσολαβήσει από την δημοσιοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης μέχρι σήμερα για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, που για πολλά σημεία είναι αναγκαίες, έχουν προκαλέσει ανησυχία και έντονο προβληματισμό

Δική μας θέση, που πηγάζει και από τη δυσάρεστη εμπειρία που βιώνουμε, είναι η ανάγκη να οριοθετηθούν με τρόπο απόλυτα δημοκρατικό και στη βάση του απόλυτου σεβασμού και αναγνώρισης της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησίας τους,  οι σχέσεις τόσο μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, όσο και μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Σας είναι ασφαλώς γνωστή η περιπέτεια που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, με τον Δήμαρχό μας να είναι σε αργία.

Χωρίς να έχει δικαστεί

Xωρίς καν να έχει σε βάρος του κάποιους περιοριστικούς όρους. Και αυτό συμβαίνει και σε άλλους Δήμους.

Αυτό για μας, πέραν της πρακτικής και λειτουργικής διάστασης, έχει μείζονα πολιτική και ηθική διάσταση, αφού στην πράξη καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και έρχεται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και αλλοιώνει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση..

Γιατί διαπιστώνουμε στην πράξη ότι η αυτοδιοίκηση καθίσταται έρμαιο στις εκάστοτε πολιτικές επιλογές κυβερνήσεων, που διαχρονικά επιδιώκουν την  χειραγώγηση, τον έλεγχό  της.

Εύχομαι και ελπίζω ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών θα επιδείξει καλή προαίρεση και μέσα από το γόνιμο διάλογο που θα αναπτυχθεί, θα οδηγηθούμε σε συναινετικές λύσεις και αποφάσεις.

Που είναι αναγκαίες, αφού προφανής στόχος όλων είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στην τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται να βγει επιτέλους η χώρα μας από την κρίση.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για την παρουσία σας και εύχομαι για το καλύτερο αποτέλεσμα των εργασιών μας»