Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 21:19
Θεσσαλία

Στην τελική ευθεία οι σήραγγες στα Τέμπη






Η δεύτερη επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων είναι γεγονός. Χάρη στη ρύθμιση για καταβολή του 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης στα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το Δημόσιο «διέσωσε» τους απαιτούμενους πόρους για την ολοκλήρωση των έργων. Ηδη έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών προς τους παραχωρησιούχους, που συσσωρεύθηκαν λόγω capital controls, και οι πληρωμές «τρέχουν».

Το κρίσιμο σημείο είναι η υποχρέωση ολοκλήρωσης των έργων έως τον Μάρτιο του 2017. Το ερώτημα είναι πλέον αν κατασκευαστικές εταιρείες θα φανούν αντάξιες των περιστάσεων. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αυξήσει στο 100% τη συμμετοχή της στο τρέχον ΕΣΠΑ λειτούργησε ως έμμεση παράταση. Χάρη στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το υπόλοιπο της κοινοτικής συμβολής στους πέντε παραχωρημένους αυτοκινητοδρόμους ήδη καταβλήθηκε στην Ελλάδα και σε ότι αφορά το δικό μας κομμάτι Μαλιακός – Κλειδί όπου περιλαμβάνονται τα έργα των Τεμπών υπάρχουν τα εξής νεώτερα:

Η πρόοδος του έργου βρίσκεται στο 90%. Το 2016 θα λάβει τα τελευταία 30,7 εκατ. ευρώ της χρηματοδοτικής συμβολής και τα 5,5 εκατ. ευρώ των έξτρα συμφωνηθέντων για τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (προστέθηκε αργότερα στη συμφωνία). Επίσης, το 2016 το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις 1 εκατ. ευρώ στον κατασκευαστή και 9,2 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο. Η συνολική συμμετοχή Δημοσίου και Ε.Ε. στο έργο είναι 762,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Δημόσιο καταβάλλει συνολικά σε αποζημιώσεις 84 εκατ. ευρώ στον κατασκευαστή και 56,3 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο.