Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκόπια: Και οι 1.500 που μπήκαν παράνομα χθες, επέστρεψαν στην Ελλάδα






Χάος επικρατεί για άλλη μια ημέρα σήμερα στο προσφυγικό ζήτημα. Την ώρα που η Αθήνα επιμένει πως θα ακολουθήσει την επίσημη διπλωματική οδό με τα Σκόπια για το αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που πέρασαν με τα πόδια χθες στην γειτονική χώρα, ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι όλοι, και οι 1.500, πρόσφυγες και μετανάστες που κατόρθωσαν να περάσουν χθες στο έδαφός τους επιστράφησαν στην Αθήνα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω».

Αντίθετα, η κυβέρνηση διαψεύδει κάτι τέτοιο, και διά στόματος του αρμόδιου υπουργού για τον Συντονισμό των δράσεων στο προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα τονίζει πως «θα ακολουθηθεί η διπλωματική οδός». «Εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ότι επέστρεψαν οι πρόσφυγες)», δήλωσε ο κύριος Βίτσας στον Σκάι και συνέχισε: «Όλα θα γίνουν επισήμως, με τη μέθοδο της διπλωματίας, τίποτα άλλο δεν γνωρίζουμε. Η εντολή είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις πρακτικές, οτιδήποτε άλλο, από την άποψη του διεθνούς δικαίου είναι παράνομο». «Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση της συνθήκη της Γενεύης» τόνισε.

Εάν γίνει αίτηση επανεισδοχής των προσφύγων από τα Σκόπια, θα την εξετάσουμε, τονίζει σε συνεντεύξεις του και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού της Κυβέρνησης Γιώργος Κυρίτσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί αίτημα και δεν υπάρχει καμία εκ των προτέρων συμφωνία για το ζήτημα.

Νωρίτερα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ποπόσκι, υποστήριξε πως πρόκειται για μια «οργανωμένη» και «ξεκάθαρη» προσπάθεια ενθάρρυνσης των μεταναστών να βρουν παράνομα περάσματα στον δρόμο προς την Ευρώπη.

«Μαζική και οργανωμένη ώθηση σήμερα ομάδων μεταναστών στο να περάσουν στην Μακεδονία μέσω παράνομων περασμάτων. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η ενθάρρυνση να χρησιμοποιήσουν παράνομα περάσματα στον δρόμο για την Γερμανία και άλλους προορισμούς. Περισσότεροι μετανάστες που δημιουργούν καταυλισμούς με σκηνές στα σύνορα ενθαρρύνουν μόνο τους δουλέμπορους και χειροτερεύουν τις ανθρώπινες συνθήκες. Μόνο ενωμένη και ανθρώπινη απάντηση από την ΕΕ μπορεί να αποτρέψει τους δουλέμπορους να γίνουν καθημερινή πραγματικότητα σε κάθε χώρα της Οδού προς την Ευρώπη», έγραψε ο Ποπόσκι.

Ο κ. Βίτσας απάντησε στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter… Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».

Σε νέα προκλητική δήλωση υπέρ των Σκοπίων προχώρησε σήμερα και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ η οποία εκθείασε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το έργο της στον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «μέχρι σήμερα η ΠΓΔΜ (σ.σ. στο κείμενο που μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ως Μακεδονία) έχει συνεισφέρει περισσότερο στη σταθερότητα της Ευρώπης από ό,τι ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ η κυρία Λάιτνερ συμβούλεψε ετους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα: «Όποιος θέλει το καλό αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στον καταυλισμό θα πρέπει να τους συμβουλεύει να δεχθούν φαγητό και ένα ζεστό καταφύγιο. Αντί γι’ αυτό τους έδωσαν σήμα ότι είναι δυνατό να προχωρήσουν προς τον προορισμό που επιθυμούν. Αυτό είναι ανεύθυνο και θα πρέπει να καταδικαστεί».

Το ελληνικό κράτος, όπως είναι το καθήκον του, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, σχολίασε το πρωί ο Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας τόσο στο χθεσινό δημοσίευμα της Λα Ρεπούμπλικα, όσο και στις πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά των Σκοπίων ότι η κυβέρνηση της γείτονος κατηγορεί την Αθήνα πως δεν εμπόδισε ως όφειλε, τους πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός τους.