Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 07:06
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Κάθε Ελληνας χρωστά 29.700 ευρώ στους δανειστές






Στα 29.700 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό του χρέους με το οποίο κάθε Έλληνας επιβαρύνεται έναντι δανειστών από το εξωτερικό, ποσό διπλάσιο περίπου του μέσου όρου του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός του, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ “How’s Life”.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του επιπέδου ευημερίας της χώρας μας στο μέλλον, συγκριτικά με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία (35η), ενώ στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, και χώρες όπως, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 5η, 6η και 12η θέση από το τέλος, με τις Σκανδιναβικές χώρες στις τέσσερις πρώτες θέσεις, και πρωταθλήτρια τη Σουηδία.

Ουραγοί στις χώρες του ΟΟΣΑ στο οικονομικό κεφάλαιο

Η Ελλάδα έχει μια καλύτερη σχετικά θέση στο φυσικό κεφάλαιο (23η) αλλά και τη χειρότερη σχετικά θέση στο οικονομικό κεφάλαιο (τελευταία), λόγω της υπερχρέωσης της χώρας στο εξωτερικό και της κατάρρευσης των επενδύσεων και της τραπεζικής χρηματοδότησης τα προηγούμενα χρόνια.

Βρίσκεται στην 4η και την 5η θέση από το τέλος στο κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο αντιστοίχως, αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και της χαμηλής ποιότητας των επαγγελματικών και γνωστικών δεξιοτήτων του πληθυσμού αντιστοίχως.

Άλλα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του ΟΟΣΑ:

Στα… Τάρταρα ο καθαρός πλούτος ανά νοικοκυριό

Ο καθαρός πλούτος ανά νοικοκυριό (περιουσιακά στοιχεία μείον χρέος) ανέρχεται στην Ελλάδα σε Euro125.262, έναντι Euro280.383 κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ με τα ποσά να διαμορφώνονται σε Euro231.854, Euro292.619, Euro198.634 σε Ιταλία, Ισπανία, και Πορτογαλία, ενώ τα νοικοκυριά των ΗΠΑ καταγράφονται ως τα πλουσιότερα στον κόσμο (Euro383.489).

Χαμηλό ποσοστό εμπιστοσύνης στους άλλους

Στην ερώτηση «θεωρείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τους περισσότερους ανθρώπους;», (το 10 σημαίνει ότι οι «άνθρωποι αξίζουν την εμπιστοσύνη μου» και το 0 ότι «δεν εμπιστεύομαι κανέναν», στοιχεία 2013) η απάντηση των Ελλήνων είναι κατά μέσο όρο 5,3, όσο και στην Πορτογαλία, με τη Γερμανία στο 5,5, τη Γαλλία στο 4,0 και την Τουρκία στο 3,5. Η εμπιστοσύνη στις Σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ υψηλότερη απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο (Δανία 8,3, Φινλανδία 7,4, Νορβηγία 7,3 και Σουηδία 6,9).

Υψηλή εμπιστοσύνη στην Αστυνομία

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς την αστυνομία, με άριστα το 10 (απόλυτη εμπιστοσύνη) οι Έλληνες δίνουν αρκετά υψηλό βαθμό 6,4, όπως και οι Γερμανοί και οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, έναντι 6,1 του μέσου όρου 27 χωρών του ΟΟΣΑ, 5,8 των Ιταλών και 5,4 των Ισπανών και των Πορτογάλων. Υψηλότερες βαθμολογίες (7-8) δίνουν οι πολίτες των Σκανδιναβικών χωρών.

Μόνο 1 στους 4 εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, το 25,3% των ερωτώμενων στην Ελλάδα απαντούν καταφατικά, όπως απαντά και ο μέσος πολίτης στις χώρες του ΟΟΣΑ σε ποσοστό 37,6%. Στις Σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό υπερβαίνει το 50%, ενώ οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δίνουν αποτελέσματα στο ίδιο περίπου επίπεδο με την Ελλάδα. Πρωταθλήτρια χώρα αναδεικνύεται η Ελβετία με 77,9%, ενώ χώρες με σχετικώς υψηλά ποσοστά αναδεικνύονται η Νορβηγία (64,8%), η Γερμανία (60%), ο Καναδάς (59,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (42,9%). Το ποσοστό στην Τουρκία είναι 54,2% και στις ΗΠΑ 33,1%.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr