Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 11:24
Άλλες Ειδήσεις

Χαμός με το Fortnite – «Κόβεται» από το YouTube λόγω παιδόφιλων






Σταματά τις διαφημίσεις της στο YouTube η εταιρεία Fortnite, οποία κυκλοφορεί το δημοφιλές στα παιδιά βιντεοπαιχνίδι Fortnite, εν μέσω ανησυχιών, έπειτα από σχόλια που ανέβαζαν παιδόφιλοι.

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι απέσυρες τις διαφημίσεις της σε μία αντίστοιχη κίνηση με τη Nestle, η οποία κατηγορήθηκε ότι για την παραγωγή των προϊόντων της εργάζονται παιδιά σκλάβοι.

Όπως γράφει ο βρετανικός Guardian, τα βίντεο της εταιρείας δεν θεωρούνται «προβληματικά». Ωστόσο, το πρόβλημα ξεκινά από τα σχόλια των χρηστών, καθώς παρατηρήθηκε πως άγνωστοι έγραφαν προκλητικά μηνύματα δίνοντας οδηγίες για το πού να σταματούν το βίντε, ώστε να έχουν τις επιθυμητές εικόνες των παιδιών, όπως παραδείγματος χάριν όταν φαίνονταν κορίτσια να γυμνάζονται ή άλλα παιδιά να κάνουν δουλειές στο σπίτι με την οικογένειά τους.

Επειδή, ο αλγόριθμος της πλατφόρμας έχει δημιουργηθεί  με σκοπό να προτείνει στους χρήστες τα βίντεο βάσει των ενδιαφερόντων και των επιλογών τους, τα σχόλια από παιδόφιλους αυξάνονταν ολοένα και περισσότερο.

Εκπρόσωπος του YouTube σχολίασε την απόφαση της Epic Games υπογραμμίζοντας ότι πολιτική της πλατφόρμας είναι να απαγορεύει οποιοδήποτε περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων, που θέτει σε κίνδυνο ανηλίκους θεωρείται απαράδεκτο.

«Λαμβάνουμε άμεση δράση διαγράφοντας λογαριασμούς και κανάλια, αναφέροντας οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και απενεργοποιώντας τη δυνατότητα σχολιασμού σε δεκάδες εκατομμύρια βίντεο που περιέχουν ανηλίκους. Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ως προς τη βελτίωση των υπηρεσιών μας και να ανιχνεύουμε τέτοια περιστατικά όσο το δυνατό γρηγορότερα», πρόσθεσε .

Ένα παιχνίδι «μάστιγα»

To διαδικτυακό αυτό παιχνίδι πάντως έχει θεωρηθεί «μάστιγα», καθώς ωθεί τους εφήβους ή και τους μικρότερους παίκτες, στη βία και στο σεξ! Παρόλα αυτά, είναι το πλέον δημοφιλές παιχνίδι στον κόσμο, για έναν απλούστατο λόγο. Καθηλώνει για ώρες τα παιδιά μπροστά στην οθόνη και οι γονείς έχουν τον χρόνο να κάνουν… ό,τι τέλος πάντων επιθυμούν, δίχως να… χάνουν τον χρόνο τους με… παιχνίδια, ή ψυχαγωγία ανηλίκων.

Η τακτική αυτή, όμως, έχει ολέθριες συνέπειες. Διότι η ώθηση των νέων στη βία και στο σεξ αποτελεί, όπως αποδεκνύεται, το πρώτο βήμα επικινδυνότητας. Το δεύτερο εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή, μέσω του παιχνιδιού και για τις ανάγκες του παιχνιδιού, με άτομα που έχουν… άλλους σκοπούς.

Σύμφωνα με την παγκόσμια υπηρεσία που παρακολουθεί το διαδίκτυο και τις συμπεριφορές εντός του εικονικού αυτού κόσμου, πάνω από 20 περιπτώσεις σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών συσχετίζονται με το Fortnite.

Η… άλλη διάσταση του Fortnite, το οποίο είναι αρκετά διαδεδομένο και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε παιδιά που πηγαίνουν ακόμα Δημοτικό και δη σε αγόρια, αποκαλύφθηκε με την περίπτωση ενός άντρα από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εντοπίστηκε, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ενός 17χρονου κοριτσιού, το οποίο προσέγγισε και σχετίστηκε μαζί του μέσω του διαδικτυακού παιχνιδιού.