Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 05:50
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα -Οι απίθανες κρυψώνες






Επί πέντε χρόνια (από τον Απρίλιο του 2013) φέρεται ότι δρούσε η οργάνωση τα μέλη της οποίας διακινούσαν παράνομα στο εξωτερικό φαρμακευτικά σκευάσματα κυρίως αντικαρκινικά, στερώντας τα από ασθενείς.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, τα μέλη του κυκλώματος λειτουργούσαν σε τέσσερις πυλώνες. Ειδικότερα η οργάνωση προμηθευόταν τα υψηλού κόστους φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (παρανόμως και μέσω ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων) τα οποία στην συνέχεια «έβγαζε» στο εξωτερικό. Ειδικότερα οι κατηγορούμενοι γιατροί και οι νοσηλευτές εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα τους, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή τα ιδιοποιούνταν παράνομα.

Ο φερόμενος ως αρχηγός (70χρονος με καταγωγή από την Αίγυπτο) είναι αυτός που έδινε οδηγίες στα μέλη, σύμφωνα με την Αστυνομία και καθόριζε τις τιμές της αγοράς. Μάλιστα, επειδή δεν έμενε μόνιμα στην Ελλάδα, τον ρόλο του αναλάμβανε μία γυναίκα.

Ο δεύτερος πυλώνας είχε εξειδικευτεί στην αποθήκευση, αλλά και στην εξαγωγή των φαρμάκων στο εξωτερικό.

Ο τρίτος πυλώνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φάρμακα από το Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ ο τέταρτος πυλώνας προμήθευε τον πρώτο με σκευάσματα από τα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αλλά και φαρμακεία ιδιωτών.

 Η Οικονομική Αστυνομία εκτιμά ότι το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε από την δράση του κυκλώματος με τουλάχιστον 14 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται 21 κατηγορούμενοι, συνολικά ωστόσο 36 άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση, ενώ για τρεις έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται και τουλάχιστον οκτώ γιατροί, ο ρόλος των οποίων διερευνάται προκειμένου να διαλευκανθεί αν πράγματι εμπλέκονται στο κύκλωμα ή όχι. Οπως προκύπτει από την έρευνα των αρχών, εκτός από το Λαϊκό νοσοκομείο, φαρμακευτικά σκευάσματα έκαναν φτερά και από άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Πού φυλάσσονταν τα φάρμακα

Οπως προκύπτει για να μην γίνουν αντιληπτά τα μέλη του κυκλώματος φύλαγαν τα φάρμακα σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο σε ψυγεία, αλλά και σε ένα ανθοπωλείο. Για την μεταφορά τους χρησιμοποιούσαν κυρίως εταιρίες κούριερ.

Σημαντική ήταν η βοήθεια των γερμανικών Αρχων στην εξιχνίαση της υπόθεσης καθώς από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ότι οι Γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη ότι εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από  φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν  φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Αυτά είναι τα μέλη του κυκλώματος
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον ανακριτή / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον ανακριτή

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες για το κύκλωμα παράνομης πώλησης φάρμακων θεραπείας του καρκίνου.

Η αποκάλυψη για τη δράση του κυκλώματος έχει προκαλέσει σάλο, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων.

Υπενθυμίζεται πως τα κέρδη του μεγάλου κυκλώματος με διεθνή δράση, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα μέλη του διακινούσαν παράνομα πανάκριβα φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Μεσολόγγι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, φαρμακοποιοί, καθώς και τα τρία αρχηγικά μέλη ηλικίας 70, 57 και 64 ετών. Μάλιστα, σε βάρος του 64χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

ΙΣΑ: Να αποδοθούν ευθύνες 

«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

Αυτό αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για το κύκλωμα με τα παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του κυκλώματος που διακινούσε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Θα πρέπει να διαλευκανθεί σε βάθος η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο ΙΣΑ ζητά ενημέρωση σχετικά με το εάν στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί μέλη του για να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εναντίον τους όπως ορίζει ο νόμος.

Επίσης θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε το κύκλωμα. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζονταν συχνά ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα και αναβάλλονταν οι θεραπείες των ασθενών η διοίκηση δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους και δεν έλαβε μέτρα για να θωρακίσει το σύστημα.

Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των προμηθειών και στις διαδικασίες διακίνησης των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία καθώς αποδεικνύεται ότι έχουν σοβαρά κενά που εγκυμονούν κινδύνους για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία».

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Οργή και αποτροπιασμός

Οργή και προβληματισμό εκφράζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), με αφορμή το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τα ογκολογικά φάρμακα.

Η ΕΛΟΚ που εκπροσωπεί 28 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο, από όλη την Ελλάδα, κάνει λόγο για ανοχύρωτο Σύστημα Υγείας και εθνική ανάγκη για Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών.

Πέρα από τη δικαιολογημένη οργή και τον προβληματισμό που κυριαρχούν μεταξύ των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους μετά την ανακοίνωση του σκανδάλου, κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων που εξαρθρώθηκε, υπάρχει και αποτροπιασμός γιατί «κάποιοι επέλεξαν συνειδητά να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις ζωές ασθενών με καρκίνο, προτάσσοντας το ίδιο συμφέρον, στερώντας τους τα απαραίτητα φάρμακα και ζημιώνοντας το ήδη σοβαρά ασθενές σύστημα υγείας» σημειώνει η ΕΛΟΚ.

«Έχουμε αναφέρει αρμοδίως πολλές φορές ότι, λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα που παρουσιάζονται κατά διαστήματα, δημιουργούνται κενά στη προγραμματισμένη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο. Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να περιφέρονται, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να εξασφαλίσουν την θεραπεία τους ή να την αναζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα να την λάβουν, κάποιοι να προβαίνουν ανενόχλητα σε υπεξαίρεση αναγκαίων ακριβών και λίαν δραστικών φαρμάκων» τονίζουν οι οργανώσεις των ασθενών με καρκίνο.

Όπως εκτιμούν, αυτά συμβαίνουν διότι, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης ακριβών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, που να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

Η οργή τους είναι μεγαλύτερη, όπως υποστηρίζουν, καθώς «ορισμένοι “λειτουργοί” του συστήματος Υγείας δεν σέβονται την αγωνία ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους:

  • Όταν εμείς ως ασθενείς διαμαρτυρόμαστε για τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει φθάσει σε προ δεκαετίας επίπεδα,
  • όταν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά μας σε σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες,
  • όταν η ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας λειτουργεί υπερβαίνοντας τις δυνατότητές της με τεράστιες ελλείψεις, κάποιοι να ενεργούν με αυτόν τον ανήθικο τρόπο».

Παράλληλα, η ΕΛΟΚ τονίζει πως για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας μας είναι ανοχύρωτο, καθώς είναι προφανές, όπως αναφέρει, ότι δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης φαρμάκων, ενώ είναι γνωστό ότι για τη διακίνηση, φύλαξη και χειρισμό των κυτταροτοξικών φαρμάκων εφαρμόζονται ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες.

«Η αναζήτηση στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας δείχνει ότι δεν υπάρχει Διεύθυνση ή Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, μετά δε και την κατάργηση της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας φαίνεται ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας θεωρούνται περιττά» τονίζει η ΕΛΟΚ και αναφέρει ότι το ζητούμενο για τους συλλόγους ασθενών είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και δράση για άμεση κάλυψη των κενών που θα εντοπιστούν και για εφαρμογή συστημάτων που θα εγγυηθούν την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία της διακίνησης, φύλαξης και χειρισμού, ειδικά των κυτταροτοξικών, φαρμάκων.

«Είναι βέβαιο ότι αν σήμερα υπήρχε Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, πλήρης μηχανογράφηση και διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων και των εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας φορέων, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, σύστημα διασφάλισης και διαπίστευσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, καμία παρόμοια παράνομη δράση δε θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί και να δρα ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας» τονίζει η ΕΛΟΚ.

Τεράστια ηθική διάσταση, επισημαίνει η ΕΛΟΚ, η οποία εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη της, στην ελληνική Δικαιοσύνη και δηλώνει σίγουρη ότι θα επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο.

Ταυτόχρονα, συγχαίρει τη Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας για τη μεγάλη επιτυχία της.

Φωτογραφίες: Intimenews/ Γιάννης Λιάκος 

Πηγή: iefimerida.gr