Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 08:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» κυβέρνησης- ΝΔ για τους πλειστηριασμούς






Οξύτατη αντιπαράθεση, σε υψηλούς τόνους, ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, για το θέμα των πλειστηριασμών.

Με το θέμα να έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και μετά από την εικόνα στα ειρηνοδικεία όλης της Ελλάδας κάθε Τετάρτη, όταν ακίνητα βγαίνουν στη σφυρί για χρέη στην εφορία και τα Ταμεία, η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε, κάνοντας λόγο για ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

ΝΔ: Θα το ξεχάσει τη Δευτέρα…

Η ΝΔ σχολίασε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε, επισημαίνοντας πως η υπόσχεση για τη ρύθμιση ήρθε μία ημέρα πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για να περιοριστούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

«Το “υπόσχεται” σήμερα για να το ξεχάσει τη Δευτέρα…», σχολίασε ακόμη η ΝΔ.
Μαξίμου: Ψέματα, λάσπη και κινδυνολογία

Η απάντηση από την κυβέρνηση ήρθε από το γραφείο του πρωθυπουργού, με ανακοίνωση που έκανε λόγο για πανικό της ΝΔ και για «ψέματα, λάσπη και κινδυνολογία».

«Θα έπρεπε να ντρέπονται. Γιατί είναι αυτοί που με το ιστορικό «email Χαρδούβελη» είχαν δεσμευτεί για πλήρη άρση κάθε προστασίας από πλειστηριασμούς, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες. Είναι αυτοί που όταν η κυβέρνηση υπερασπιζόταν κόκκινες γραμμές στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τραβούσαν ύπουλα το χαλί, πιέζοντας «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση» για να επωφεληθούν από τις ενδεχόμενες αντιδράσεις», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

 

«Κανένας πλειστηριασμός επί ΝΔ»

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε, με τη ΝΔ να απαντά σχολιάζοντας ότι «το θράσος και ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος», ενώ τόνισε ότι επί των ημερών της δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

«Οι Τσίπρας – Καμμένος που πολέμησαν λυσσαλέα και καταψήφισαν κάθε ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κουνάνε σήμερα το δάχτυλο στην κοινωνία, μία κοινωνία που γνωρίζει πολύ καλά ότι επί Νέας Δημοκρατίας δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας» τόνισε η ΝΔ επισημαίνοντας πως ο κ. Τσίπρας τότε κορόιδευε αυτή την κοινωνία λέγοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

«Τα ψέματα που είπαν και συνεχίζουν να λένε δεν τους σώζουν από την οργή των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

 

Το σχέδιο για τη ρύθμιση

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προς τις τράπεζες. Ειδικότερα:

  • Η τροπολογία, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αρχικά βάζει τον πήχη προστασίας στις 180.000 αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας, προκειμένου για άγαμους, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο.
  • Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.900 ευρώ για άγαμους και 23.600 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.
  • Για αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές -χωρίς επί του παρόντος τουλάχιστον να έχει προβλεφθεί όριο χρεών-, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να παγώσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Πηγή: iefimerida.gr