Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 03:52
Θεσσαλία

Παρελθόν το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας






Τελικά παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών ότι το ΣΔΟΕ όχι μόνο δεν θα καταργηθεί, αλλά αντιθέτως θα ενισχυθεί και θα διασφαλιστεί η συνέχιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του, το Σώμα οδηγείται σε διάλυση… και το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας από περιφερειακή διεύθυνση, υποβαθμίζεται σε υποδιεύθυνση της νεοσύστατης περιφερειακής Υπηρεσίας Έλεγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή γ.γ. Δημοσίων Εσόδων για την ανασυγκρότηση και ανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων υπηρεσιών που θα ασκούν αρμοδιότητες που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ κοινοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και η αντίστροφη μέτρηση για την αποψίλωσή του ξεκίνησε… Για τρίτη μάλιστα φορά από τη σύστασή του…

Η πρώτη αποψίλωση του ΣΔΟΕ έγινε όταν η Ν.Δ. αμέσως μετά από την επικράτηση της στις εκλογές του 2004, μετονόμασε το σώμα σε ΥΠΕΕ, «ξηλώνοντας» διευθυντικά στελέχη, μετακινώντας ελεγκτές και λοιπό προσωπικό και μεταφέροντας αρμοδιότητές του. Το δεύτερο σοκ ήταν στις ημέρες των μνημονίων, όταν δεκάδες έμπειρα στελέχη, αποχώρησαν με πρόωρη συνταξιοδότηση για να γλιτώσουν από τους μνημονιακούς μισθολογικούς και συνταξιοδοτικούς νόμους ενώ η μεταφορά της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων στη Γ.Γ.Δ.Ε., εκτός του ότι άφησε ελεγκτικό «κενό», «αφόπλισε» το Σώμα, το οποίο συν τοις άλλοις έμεινε με ελάχιστο προσωπικό για να χειριστεί υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Το τρίτο χτύπημα επέρχεται τώρα, όχι με τη μείωση του προσωπικού, καθώς κανένας υπάλληλος δεν δέχτηκε να μετακινηθεί στη Γ.Γ.Δ.Ε., αλλά με την υπηρεσιακή και λειτουργική υποβάθμισή του σε μια από τις τέσσερις υποδιευθύνσεις (Λάρισα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Η κορωνίδα των ελεγκτικών μηχανισμών στη Θεσσαλία και στη Στ. Ελλάδα δηλαδή, η αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής, με πρόσχημα την αναδιοργάνωση των ελεγκτικών αρχών, αποδυναμώνεται θεσμικά και υποβιβάζεται λειτουργικά με ότι αυτό συνεπάγεται… για τον νομό και τη Θεσσαλία γενικότερα.

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως στη Γ.Γ.Δ.Ε. συστήνεται και η «Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών» (ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.) στην οποία θα υπάγονται οι τέσσερις περιφερειακές διευθύνσεις, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηρακλείου της ΥΕΔΔΕ. Κύριο έργο των διευθύνσεων αυτών θα είναι η αποκάλυψη και η καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, μεγάλης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας, ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων και ο έλεγχος της διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών… Αρμοδιότητες βεβαίως που δεν είναι ξένες με το έργο που επιτελούσε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας αλλά με διαφορετική δομή στη συγκρότηση και λειτουργία των τμημάτων.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο για το τι θα γίνει με τις εκατοντάδες φορολογικές υποθέσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, και πως θα γίνει το “ξεσκαρτάρισμα” αυτών που θα σταλούν στη ΓΓΔΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βέβαια προτίθεται να μεταφέρει το σύνολο των υποθέσεων, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά για ενδεχόμενο «κουκούλωμα» και σε συνδυασμό με τις διατάξεις για παράταση κατά ένα έτος της προθεσμίας παραγραφής υποθέσεων (όσων λήγουν στο τέλος του έτους), να μη μείνει εκτός ελέγχου καμία υπόθεση. Αυτό όμως δεν και τόσο εφικτό, καθώς αν μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις από όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, με τις δεδομένες ελλείψεις σε προσωπικό, θεωρείται βέβαιο πως στο τέλος του επόμενου έτους κάποιες θα παραγραφούν, ενώ κάποιες άλλες δεν θα προλάβουν καν να ανοίξουν.

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

Πάντως την ίδια ώρα, στους κόλπους των εφοριακών, τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο επικρατεί αναστάτωση… Η Ομοσπονδία των εφοριακών είχε αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις το τελευταίο διάστημα με τον κ. Αλεξιάδη, από τον οποίο εισέπρατταν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις πως το ΣΔΟΕ δεν πρόκειται να διαλυθεί ενώ καυστική ανακοίνωση εξέδωσε προ ημερών ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής (με τον σύλλογο του οποίου συνδικαλιζόταν ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης). “Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, μέχρι και χθες διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη και τους συναδέλφους (με πλήθος συνεντεύξεων, δελτίων Τύπου κλπ), ότι το ΣΔΟΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά αντιθέτως θα ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί, κατηγορώντας ταυτόχρονα όλους όσοι είχαν αντίθετη εκτίμηση, ως κινδυνολόγους. Την ίδια στιγμή όμως που παρείχε αυτές τις διαβεβαιώσεις, ετοίμαζε το νομοσχέδιο με το οποίο οριστικοποιείται η διάλυση του ΣΔΟΕ. Είναι απαράδεκτο και ταυτόχρονα λυπηρό, δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνίζονταν και διεκδικούσαν την ενίσχυση του ΣΔΟΕ και των φορολογικών υπηρεσιών, σήμερα να βάζουν την τελική υπογραφή για τη διάλυσή τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραποιήσουν την πραγματικότητα. Σε κάθε πάντως περίπτωση τα ερωτήματα που απ’ την αρχή θέτουμε για τις υποθέσεις του ΣΔΟΕ, παραμένουν αναπάντητα, επιτρέποντας μοιραία τη σύνδεση της διάλυσης του ΣΔΟΕ με τη σοβαρότητα των υποθέσεων που χειρίζεται διαχρονικά”.

Αύριο, όπως είναι αναμενόμενο το θέμα της αναδιοργάνωσης του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, θα τεθεί προς συζήτηση στην ετήσια γενική συνέλευση των Εφοριακών Λάρισας.

Πηγή: www.eleutheria.gr