Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 14:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας περιμένει τους αγρότες τη Δευτέρα – Η Νίκαια ζητά συνάντηση την Τρίτη






Ένα κρίσιμο διήμερο φαίνεται ότι ξεκινά τη Δευτέρα για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μετά το κλεισμένο ραντεβού των αγροτών από τα Τέμπη και άλλα μπλόκα με τον Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αγρότες από 69 μπλόκα που συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Νίκαια ανακοίνωσαν ότι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη.

«Όπως είναι γνωστό δεν τα ζητάμε όλα, ζητάμε τα 5 αιτήματα και επιμένουμε σε αυτά που συμπυκνώσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη να θέσουμε αυτά τα αιτήματα και να πάρουμε απάντηση» ανακοίνωσε εκ μέρους των αγροτών ο Βαγγέλης Μπούτας.

Τα πέντε αιτήματα των μπλόκων που συσπειρώνονται γύρω από αυτό της Νίκαιας είναι:

-Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
-Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
-Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Στη συνάντηση της Δευτέρας, που ορίστηκε τελικά μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων και αποκλεισμών των εθνικών οδών, αλλά και την μεγαλειώδη συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα, αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα, μεταξύ αυτών και των Τεμπών. Οι αγρότες διαμηνύουν ότι δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο, αλλά αντίθετα τονίζουν, πως σε περίπτωση που από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με επ’ αόριστον αποκλεισμό κάθε διόδου.

Ενδεικτικό του «πυρετού» των διαβουλεύσεων που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα σύσκεψη με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς Ευάγγελο Αποστόλου και Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι αγρότες από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα έχουν συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 17:00 της Δευτέρας, και με τη Φώφη Γεννηματά μιάμιση ώρα αργότερα. Την Τρίτη θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και την Ένωση Κεντρώων.

Στον Προμαχώνα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτική, λόγω του αντι-μπλόκου που έχουν στήσει οι Βούλγαροι οδηγοί σε βουλγαρικό έδαφος. Από το μεσημέρι του Σαββάτου οι Έλληνες αγρότες έχουν ανοίξει το δρόμο, σε ένδειξη καλής θέλησης, όμως σε συνάντηση που είχαν με τους Βούλγαρους, αυτοί απαίτησαν να αποσυρθούν εντελώς τα τρακτέρ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε φυσικά αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, καθώς δεν υπάρχει πρόσθεση λήξης των κινητοποιήσεων από τους αγρότες.

Το «στίγμα» της πλευράς της Νίκαιας, παρουσίασαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμύνταιου, επισημαίνοντάς ότι «χωρίς την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού δεν μπορεί να γίνει διάλογος». Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:
– Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (48ωρος αποκλεισμός από χθες στις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί).
– Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12.00-16.00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
– Νεάπολη Τσοτυλίου (14.00-19.00).
– Στο ‘Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 9.00-18.00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 9.00 -18.00.
– Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε τρίτο 24ωρο αποκλεισμό προχώρησαν και σήμερα από νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού. Υπενθυμίζεται ότι «δύναμη» του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, σε συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου οι οποίοι αύριο θα προσέλθουν στο διάλογο με την κυβέρνηση. Σήμερα Κυριακή οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως – Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης από τις 4.00 το απόγευμα ως αύριο το μεσημέρι με την κυκλοφορία να εκτρέπεται από τον Αχλαδόκαμπο και να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – ‘Αργους. Στο μεταξύ οι αγρότες της Αργολίδας συγκεντρώνονται στο μπλόκο της Δαλαμανάρας στις 11.30 σήμερα και στην συνέχεια θα κατευθυνθούν στους Μύλους όπου θα κλείσουν την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – ‘Αργους, στην είσοδο των Μύλων από τις 1.00 μετά το μεσημέρι έως τις 5.00 το απόγευμα. Από τις 4.00 έως τις 5.00 το απόγευμα που θα είναι κλειστοί και οι δύο δρόμοι, παλαιά και νέα εθνική οδός, η κυκλοφορία από Τρίπολη προς Κόρινθο κι αντίστροφα, θα διεξάγεται από την εθνική οδό Τρίπολη – Λεβίδι – Κανδύλα – Νεμέα, ένα δρόμο πολλών χιλιομέτρων στα ορεινά της Πελοποννήσου. Στην Λακωνία οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης, από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης – Καστόρι – Λογγανίκος – Μεγαλόπολη, ενώ ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα μπορούν να περάσουν και από παράκαμψη με τμήμα χωμάτινης διαδρομής από την περιοχή της Σκούρας.

Παράλληλα, κλειστή για πολλοστή ημέρα είναι η νέα εθνική οδός Κόρινθος – Αθήνα στο ύψος του Ισθμού, ενώ σήμερα το πρωί άνοιξαν την παλαιά εθνική οδό στον Ισθμό, χωρίς όμως να ενημερώσουν οι αγρότες, αν θα κρατήσουν ανοικτό το δρόμο ή θα τον κλείσουν ξανά και πότε.
Επιπλέον ο Χρήσος Αναγνωστάκος από το μπλόκο του Ευρώτα, δήλωσε ότι, «επιβάλλεται διάλογος με την κυβέρνηση και πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν έχουμε δικαίωμα να μην προσέλθουμε στο διάλογο, γιατί πάνω από ένα μήνα βρίσκεται πολύς κόσμος στο δρόμο και αγωνίζεται». Ο κ. Αναγνωστάκος πρόσθεσε ότι, «αυτή την στιγμή Αργολίδα και Λακωνία καταστρέφονται οικονομικά, τα προϊόντα δεν εξάγονται, αφού τα τελωνεία είναι κλειστά και τα συμβόλαια για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο. Συνεπώς – τόνισε – επιβάλλεται ο διάλογος».

«Όχι» στο διάλογο από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν σε σημερινή τους συνάντηση οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι, «στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα» και στο πλαίσιο αυτό μας τόνισε «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».