Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 15:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολα ανοιχτά με τους δανειστές -Τα «αγκάθια» και οι ενστάσεις παραμένουν






Αν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφραζε- πριν καθίσει στο τραπέζι με το κουαρτέτο- την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, μετά από τις πρώτες συναντήσεις αυτό μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.

Ουσιαστικά όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά και τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές πρέπει να ξεπεράσουν τα «αγκάθια» που παραμένουν σε πολλά θέματα. Οπως όλα δείχνουν, παραμένουν οι βασικές ενστάσεις των δανειστών στα ποσοστά αναπλήρωσης, την εθνική σύνταξη και τις νέες προτάσεις για την αύξηση των εισφορών.

Σήμερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν αρχικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο ουσιαστικά καθόρισαν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, ενώ ακολούθησε το ραντεβού με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σήμερα, οι δύο πλευρές χώρισαν το «πακέτο» του ασφαλιστικού- ίσως το πιο βασικό θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Αυτές είναι:

1. η αρχιτεκτονική (εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης)

2. οι νέες προτάσεις για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

3. ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η προσωπική διαφορά

4. οι επικουρικές συντάξεις

 

Η ελληνική πλευρά θέλει αρχικά να συζητηθούν τα πρώτα τρία ζητήματα και μετά να πέσουν στο τραπέζι οι επικουρικές συντάξεις. Στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο, το Σάββατο, θα γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν αυτά τα τρία ζητήματα.

Οι δανειστές από την άλλη, χωρίς να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν περικοπές συγκεκριμένου ύψους, επιμένουν στη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, δηλαδή στην ισχυρότερη σύνδεση εισφορών και παροχών. Κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται μειώσεις. Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν μείωση στην εθνική σύνταξη. Η ελληνική πλευρά από την άλλη επιμένει στη διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος και εκεί φαίνεται πως σημειώνεται η πρώτη κόντρα Αθήνας- δανειστών, για το ύψος των κύριων συντάξεων.

Ακόμη, οι δανειστές επιμένουν στο στόχο του 1% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν περάσει και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δηλαδή αποτελούν ένα ακόμη «αγκάθι».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το ζήτημα είναι επίσης ανοιχτό, καθώς η ελληνική πρόταση για την αύξηση των εισφορών για 1-1,5 μονάδα δεν έχει περάσει.

Ενα μείζον θέμα όμως, που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά, είναι ότι δεν έχουν καταλήξει οι δανειστές στην ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Αύριο οι δανειστές θα έχουν εκ νέου συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και τις νέες κλίμακες να πέφτουν στο τραπέζι, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί και το «καυτό» θέμα του αγροτικού τομέα, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό.

Πηγή: iefimerida.gr