Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 06:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αγρότες πάνε Αθήνα: Την Παρασκευή η κάθοδος των «μυρίων» τρακτέρ






Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες στη συνεδρίαση της Νίκαιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ οι αγρότες θα προβούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμούς σε εθνικές οδούς αλλά και παράδρομους, ενώ θα μπλοκάρουν και τελωνεία, λιμάνια και αεροδρόμια. Οι αγρότες «σκληραίνουν» τη στάση τους και με την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για κάθοδο με τρακτέρ στην πρωτεύουσα την Παρασκευή όπου και θα παραμείνουν για δύο ημέρες.

Η πρόταση εγκρίθηκε από τους αγρότες και έτσι από την Παρασκευή με λεωφορεία αλλά και με τρακτέρ άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα θα έρθουν στην Αθήνα με σκοπό να… «κατασκηνώσουν» και να διαμαρτυρηθούν.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μαζικά μπλόκα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Ταυτόχρονα απέρριψαν εκ νέου κάθε διάλογο με την κυβέρνηση καθώς ομόφωνα αρνήθηκαν να συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή της Τρίτης.

Όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:

– Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

– Επίσης ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

– Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

– Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

– Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Στην σύσκεψη δεν συμμετείχαν τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών. Πάντως οι συγκεντρωμένοι στα Τέμπη αποφάσισαν να ανοίξουν την Εθνική οδό μέχρι τις 6 το απόγευμα και να την ξανακλείσουν για 24 ώρες μέχρι αύριο την ίδια ώρα.

Η αστυνομία έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Παράλληλα, από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 8.30 το βράδυ κλείνει και η επαρχιακή οδός Λάρισας-Αγιάς, στο ύψος του Γερακαρίου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας.