Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:47
Κόσμος

Νέο λουτρό αίματος στο Παρίσι σχεδίαζαν τζιχαντιστές, αποκάλυψε η εισαγγελία Πηγή: Νέο λουτρό αίματος στο Παρίσι σχεδίαζαν τζιχαντιστές, αποκάλυψε η εισαγγελία | iefimerida.gr






Βόμβα με στόχο να εξαπολύσουν μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ήθελαν να κατασκευάσουν δύο άνδρες που συνελήφθησαν μετά την ανακάλυψη ποσότητας εκρηκτικών ουσιών σε διαμέρισμα του προαστίου Βιλζουϊφ, αποκάλυψε ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Είχαν συμφωνήσει να κάνουν μια επίθεση στο [γαλλικό] έδαφος για να εκδικηθούν τον διεθνή συνασπισμό, αλλά δεν είχαν επεξεργαστεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο», είπε ο Φρανσουά Μολένς σε συνέντευξη Τύπου.

Ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν κατά στρατιωτών, που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές ευάλωτες για τρομοκρατικές επιθέσεις. Το σχέδιό τους αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης “Sentinel” που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Οι δύο συλληφθέντες παραδέχθηκαν ότι ήθελαν να ενταχθούν στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» και να φύγουν για τη Συρία ή το Ιράκ από το 2015, αλλά δεν τα κατάφεραν επειδή δεν διέθεταν τις κατάλληλες διασυνδέσεις και τα οικονομικά μέσα. Είπαν δε ότι στόχος τους ήταν να εξαπολύσουν μια τρομοκρατική επίθεση στο όνομα του ISIS.

Οι ύποπτοι σχεδίαζαν να φτιάξουν μια βόμβα με περίπου 10 κιλά TATP (τριπεροξείδιo τριακετόνης), ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να κατασκευαστεί με απλά υλικά, περιλαμβανομένου του ασετόν και της χλωρίνης.

Ο ένας από τους συλληφθέντες, ο 37χρονος Φρεντερίκ Λ., είχε «απευθείας επαφή» με τον Γάλλο τζιχαντιστή Ρασίντ Κασίμ, που είχε πάει να πολεμήσει για λογαριασμό του «χαλιφάτου» στο Ιράκ και τη Συρία και σκοτώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής κοντά στη Μοσούλη. Ο Κασίμ πιστεύεται ότι είναι ο υποκινητής αρκετών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, όπως η δολοφονία δύο αστυνομικών τον Ιούνιο του 2016 στο Μανιαβίλ και η επίθεση στην εκκλησία του Saint-Etienne-du-Rouvray.

Τριπεροξείδιο τριακέτονης χρησιμοποίησαν τζιχαντιστές σε αρκετές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια στη δυτική Ευρώπη, όπως τον περασμένο Μάιο στο Μάντσεστερ, στις Βρυξέλλες το 2016 και στο Παρίσι το 2015.

Την τελευταία τριετία πάνω από 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Γαλλία, που μετέχει στις επιχειρήσεις του διεθνούς υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία.