Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 02:05
Θεσσαλία

Προκλητική απουσία για τα αγροτικά στη συνέντευξη Τσίπρα – Χωρίς προηγούμενο η απαξίωση του πρωτογενούς τομέα






Χωρίς προηγούμενο, στα όρια της πλήρους απαξίωσης, ήταν η απουσία του πρωτογενή τομέα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σκορπώντας απογοήτευση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την ελληνική ύπαιθρο που μοχθούν καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες κι επί ματαίω περίμεναν να ακούσουν κάποια έστω πρόταση για τα προβλήματά τους.

Αν και επρόκειτο για «μαραθώνια» διαδικασία, φτάνοντας συνολικά τις 2 ώρες, 45 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, παρά ταύτα ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τ’ άλλα έχει «αναγάγει» τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε βασικό πυλώνα για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη βρήκε μόλις 2 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα να αφιερώσει στον κλάδο. Και αυτά κυρίως με αναφορά στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού προτύπου και στο παράδειγμα των αρωματικών φυτών, την ώρα που καθοριστικές παρεμβάσεις όπως τα σχέδια βελτίωσης, που είναι καταλυτικά για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων πάνε από τη μια αναβολή στην άλλη, ενώ και το κόστος παραγωγής παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα σε μια αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το πώς η κυβέρνηση οραματίζεται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κυρίως μετά την έξοδο από το μνημόνιο, όταν, συνδέοντας την απάντησή του με τις εκλογές, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι εκεί θα κριθούμε το 2019, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Στα επιτεύγματα που θα έχουμε και βεβαίως στο ότι θα έχουμε σχεδιάσει και την επόμενη ημέρα, ένα άλλο παραγωγικό πρότυπο, ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που θα ξεκινάει από τα πιο απλά και καθημερινά μέχρι και τα πιο σύνθετα. Τι θα γίνει; Δηλαδή, μπορούμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι, για παράδειγμα στον πρωτογενή τομέα, σε μία λογική που ήταν βασική αιτία της στρέβλωσης των προηγούμενων χρόνων, αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή; Μπορούμε να μείνουμε σε αυτό; Ή στο ότι τα προϊόντα τα αγροτικά θα είναι μόνο εκεί όπου έχουμε επιδοτήσεις; Συνάντησα προχθές παραγωγούς που δεν ήταν αγρότες κι αποφάσισαν να γίνουν στην πορεία, διότι ανακάλυψαν ότι είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία και επένδυσαν σε αυτό, στην ελληνική φύση και στα σημαντικής ποιότητας αρωματικά φυτά, που μπορεί να παράξει μοναδικά η ελληνική φύση. Και έχουν χιλιάδες στρέμματα παραγωγής αρωματικών φυτών. Και μου έλεγαν ότι η αποδοτικότητα ανά στρέμμα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι η αποδοτικότητα της μέσης παραγωγής καλλιεργειών που έχουν και επιδότηση. Αν, λοιπόν, δεν μπούμε σε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας και αν η Πολιτεία δεν δώσει δυνατότητες σε αυτούς τους ανθρώπους να παράξουν στη χώρα και να δώσουν προστιθέμενη αξία, δεν θα αλλάξουμε και κατεύθυνση. Πήγαμε στη Δυτική Μακεδονία και εξαγγείλαμε, 5.000 στρέμματα που ανήκαν στη ΔΕΗ από τα λιγνιτικά πεδία, τα οποία αποκαταστάθηκαν, να τα δώσουμε σε παραγωγούς, μικρούς παραγωγούς και μεσαίους παραγωγούς, για αρωματικά φυτά» και διευκρίνισε ότι «ξεκινά η πρώτη επένδυση για 1.500 στρέμματα. Σας λέω κάποια παραδείγματα για να καταλάβετε τί είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει στη ζωή μας και πόσο αγώνα και σχέδιο χρειάζεται, όμως, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Και αυτό που ήδη αισθανόμαστε, ήδη βλέπουμε στα νούμερα, να το δούμε και στην πραγματική μας ζωή». Αυτά και ούτε λέξη παραπάνω.

Ξαναζεσταμένες εξαγγελίες για το κρασί και τις «ελληνοποιήσεις»

Και το προηγούμενο βράδυ όμως στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης και κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μια ολιγόλεπτη επιδερμική αναφορά στον πρωτογενή τομέα, επαναλαμβάνοντας τη ξαναζεσταμένη εξαγγελία για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, έως το τέλος του έτους και τη νομοθέτηση πλαισίου για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων».

«Μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη βουλή, αλλά και τον -τελικά μη αποδοτικό- φόρο στο κρασί που δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσο υποτίθεται ότι θα έλυνε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα, σε σχέση με τον τουρισμό σημείωσε πως το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα της χώρας είναι «το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα, αξιοποιώντας και άλλες δυνατότητες και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, που πρέπει να μεταποιούνται εδώ και να παίρνουν Ονομασία Προέλευσης. Και βεβαίως οι ξενοδοχειακές μονάδες να τα αξιοποιούν, χωρίς να αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα εισαγωγής χαμηλής ποιότητας».

Αναφερόμενος στο μοντέλο οργάνωσης και σχεδιασμού που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο χώρο, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως στόχος της είναι να ενισχυθεί η συνεταιριστική συλλογική προσπάθεια, οι ομάδες παραγωγών, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια. Στο σημείο αυτό δε, θύμισε πως το 2016, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων ανήλθαν στο 24% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 19% «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το εμπάργκο της Ρωσίας», όπως είπε.

Ως προς το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20, ύψους 6 δισ. ευρώ κοινοτικών και εθνικών πόρων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο» και σημείωσε πως «σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του, περισσότερα από 3 δις δημόσια δαπάνη, έχουν δεσμευτεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα».

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός επανέλαβε τόσο με την ομιλία του στα εγκαίνια, όσο και κατά τη συνέντευξη τύπου, ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και βγαίνει σιγά – σιγά από την ύφεση, ότι στόχος είναι η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει το γρηγορότερο, με το ΔΝΤ παρόντα, αλλά και χωρίς αυτό (δεν μπορεί να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω, είπε) και το καλοκαίρι του 2018 να τερματιστεί η μνημονιακή επιτροπεία, ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας και για αυτό τίθεται ο ίδιος επικεφαλής task force για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και το περιβάλλον, ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι δίκαιη και να διαχέεται το αποτέλεσμά της στους πολλούς, χαρακτήρισε χαίνουσα πληγή την ανεργία που πρέπει να σταματήσει να αιμορραγεί, ιδίως των νέων που φεύγουν από τον τόπο, ενώ δεσμεύτηκε για την παροχή και νέου κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του 2017, εφόσον το επιτρέψει η επίτευξη των στόχων και αντιστοίχως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στους φόρους (ΕΝΦΙΑ και υποχώρηση στο 26% από το 29% των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων), παρέπεμψε στο 2019, όπως επίσης και για τη διενέργεια των εκλογών.

agronews.gr