Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 04:08
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μαρτυρία για το C4I -Εμπλέκει πρώην μέλος του ΚΥΣΕΑ σε δωροδοκία






Σε τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικού προσώπου, πρώην μέλους του ΚΥΣΕΑ που άναψε το «πράσινο φως» για την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων, το C4i, «σκόνταψε» ο εφέτης ειδικός ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης.

Ο δικαστικός λειτουργός χειρίζεται εδώ και ένα χρόνο τη δικογραφία που αφορά στην ανάθεση που χειρίζεται την υπόθεση του έργου το 2003 στην αμερικανική SAIC.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν περίπου ένα μήνα μάρτυρας -του οποίου η ιδιότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή- προσήλθε αυτοβούλως και φέρεται να κατέθεσε στον κ. Ορφανίδη στοιχεία για παράνομες αμοιβές (μίζες) συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου. Η κατάθεση του μάρτυρα φέρεται επίσης να αφορά υπουργό της τότε κυβέρνησης που ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τον ανακριτή της υπόθεσης να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποστείλει στην Βουλή την δικογραφία προκειμένου να αξιολογηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του κατονομαζόμενου πολιτικού.

Οι χρονικές συμπτώσεις

Η κατάθεση του μάρτυρα που φέρεται ότι προσήλθε ενώπιον του ανακριτή πριν από περίπου ένα μήνα, συμπίπτει χρονικά με την εντολή που έδωσε η επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα βρώμικου Χρήματος, κ. Αννα Ζαίρη, σε 4 συστημικές τράπεζες για το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα και της Δάφνης Σημίτη, του αδελφού του Σπύρου, του Μ. Χρυσοχοΐδη και του Ε. Μαλέσιου, καθώς και του αντιπροσώπου της εταιρίας Thales στην Ελλάδα.

Η εντολή, σύμφωνα με το έγγραφα που δημοσίευσε η εφημερίδα τα ΝΕΑ, δόθηκε στις 30 Οκτωβρίου. Πληροφορίες ωστόσο από την Αρχή λένε ότι η δικογραφία για την ανάθεση του C4I δεν είναι αυτή που οδήγησε την εισαγγελέα σε αυτήν την κίνηση, αφού “ανοιχτή” είναι ακόμη η υπόθεση των φρεγατών, αλλά και άλλες όπως η δικογραφία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς διαφθοράς και αφορά στο έμβασμα ύψους 845.000 ευρώ μεταξύ λογαριασμών του Σπύρου Σημίτη.

Το άνοιγμα των λογαριασμών όμως, συνέπεσε και με την επίσκεψη που ετοιμάζουν οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση των φρεγατών, στη Χάγη, προκειμένου να εξετάσουν τον Μισέλ Ζοσεράν, πρώην στέλεχος της γαλλικής Thales. Είναι το πρόσωπο, που είχε μιλήσει το 2005, για πάρανομες πληρωμές τόσο στις φρεγάτες όσο και στο C4i.

O Ζοσεράν πάντως έχει καταδικαστεί στη Γαλλία, μεταξύ άλλων και από τον κ. Παπαντωνίου, και φέρεται ότι είχε πει ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα. Το 2005 είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι η THALES έχασε τη συμφωνία για το C4i «γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά , ενώ οι Αμερικανοί (σ.σ Saic) στόχευσαν κατευθείαν στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό».

 

 

Πηγή: iefimerida.gr