Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 00:54
Τοπικά

Μύγα μέσα στο γάλα των… εργαζομένων η δημαρχία Σκοτινιώτη – Αποκαλύψεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου






Οι μικροπολιτικές και εκδικητικές πρακτικές, και μάλιστα σε βάρος εργαζομένων, της δημαρχίας Σκοτινιώτη, αναβίωσαν και πάλι χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αφορμή τη συζήτηση γι αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για τη χορήγηση γάλακτος στην περίοδο του πρώτου εννεάμηνου του 2013. Και μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της αντιδημάρχου Καθαριότητας, κ. Βιολέττας Καντόλα ότι για μια τετραετία οι εργαζόμενοι παρέμεναν χωρίς εμβόλια, αφού ουδείς ενδιαφέρθηκε να «τρέξει» τις διαδικασίες!

Βαρύ φορτίο, δυσανάλογο για τις δυνατότητες της, κλήθηκε να σηκώσει για μια ακόμη φορά η Νατάσσα Οικονόμου, υπερασπιζόμενη τις επιλογές του πολιτικού της μέντορα Παν. Σκοτινιώτη. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Προκάλεσε πολλές φορές το γέλιο και τελικά τον…οίκτο, όταν με υστερική, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Γιώργος Μουλάς, συμπεριφορά προσπάθησε να κρύψει τη γύμνια των επιχειρημάτων της και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση επίμαχο θέμα, όπως προαναφέρθηκε, ήταν η περίφημη χορήγηση γάλακτος στους εργαζομένους του Δήμου (και ειδών ατομικής προστασίας), που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις και τις οποίες καταστρατήγησε δημαρχία Σκοτινιώτη, αρνούμενη να το πράξει στη διάρκεια του 2011, του 2012 και το πρώτο εννεάμηνο του 2013. Όπως είναι γνωστόν οι εργαζόμενοι, με προσφυγή της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ, διεκδίκησαν την καταβολή, για το 2013, του γάλακτος σε χρήμα, δικαιώθηκαν και μάλιστα πρόσφατα ήρθε η καταδίκη του τότε αρμόδιου αντιδημάρχου, Ηλ. Ξηρακιά, σε πολύμηνη φυλάκιση με αναστολή.

Το θέμα ήλθε προς συζήτηση με αφορμή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να καλυφθεί το ποσό που πρέπει να δοθεί.

Έντονη κριτική δέχθηκε η επικεφαλής της “Επιλογής Ευθύνης” Νατάσσα Οικονόμου από την ομάδα της πλειοψηφίας και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Μάλιστα η δημοτική αρχή κατηγόρησε την προηγούμενη ότι δεν την ενημέρωσε για το τι συνέβαινε με το θέμα του γάλακτος. «Αυτά συμβαίνουν επειδή το βάλατε στα πόδια, μετά την ήττα σας, και δεν τηρήσατε το αυτονόητο, να μας ενημερώσετε για τις εκκρεμότητές σας. Ο Δήμος έχει συνέχεια» τόνισε ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θ. Θεοδώρου και υπογράμμισε πως “μόλις ενημερωθήκαμε, σπεύσαμε να ανταποκριθούμε στην υποχρέωσή μας και είμαστε συνεπείς, ενώ αν θέλαμε μπορούσαμε να μη δώσουμε τα χρήματα γιατί πέρασε η προθεσμία υλοποίησης της απόφασης της επιτροπής του άρθρου 152 και η απόφαση για την καταβολή δεν έχει ισχύ, ενώ δεν υπάρχει και τελεσίδικη δικαστική απόφαση”.

Μάλιστα όταν ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος ρώτησε αν θα δοθούν χρήματα και για τα άλλα χρόνια που δεν δινόταν στους εργαζόμενους γάλα., ατομικά είδη προστασίας και εμβόλια, με τον εκτελών χρέη δημάρχου Θάνο Θεοδώρου να απαντά ότι η ερώτηση έχει αποδέκτη την κα Οικονόμου που μπορεί να απαντήσει για τις χρονιές 2011-12.
Ο Θ. Θεοδώρου διερωτήθηκε γιατί το 2011 και 2012 δεν δινόταν το γάλα και γιατί η προηγούμενη Δ.Α. δεν έφερε την εισήγηση που κατέθεσε προεκλογικά.

Με έξαλλο και σπασμωδικό τρόπο αντέδρασε η Νατάσσα Οικονόμου που έκανε λόγο για “γελοίο σόου” και επανέλαβε τον αστείο ισχυρισμό ότι η απόφαση με αποδέκτη τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Πέγιο έφτασε στο Δήμο στις 4-11-2014 και η Δημοτική Αρχή καθυστέρησε δύο χρόνια να την εφαρμόσει. Επανέλαβε ότι δεν ήταν θέμα πολιτικής απόφασης να μην δοθεί το γάλα, αλλά υπήρχε υπηρεσιακά αδυναμία να υλοποιηθεί η απόφαση (σημ. δεν μπορούσαν να βρουν τρία χρόνια ποιοί το δικαιούνταν!!!).

Σφυροκόπημα από τη ΛΑΣ
Ιδιαίτερα επικριτικοί προς την κ. Οικονόμου ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοί της ΛΑΣ κ.κ. Α. Νάνος και Θ. Τσαλούχας. Ο τελευταίος ανέφερε ότι παράταξή του ξεκίνησε το θέμα, πηγαίνοντας στην Επιθεώρηση Εργασίας και κατηγόρησε την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Θάλεια Στάχτου, ότι δεν είχε αντίρρηση με ότι γινόταν. Απόδειξη ότι πήγε στο Δικαστήριο για να υποστηρίξει τον πρώην αντιδήμαρχο Ηλ. Ξηρακιά, τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος κατηγόρησε την δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, ότι προσπάθησε να καταργήσει το Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων, που προέβλεπε γάλα, εφόδια και εμβόλια και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ηθική δικαίωση ων εργαζόμενων.