Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 09:36
Θεσσαλία

Με τρακτέρ υποδέχονται τον πρωθυπουργό στη Λάρισα την Τετάρτη






Δυναμικό «καλωσόρισμα» ετοιμάζουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που θα επισκεφθούν την ερχόμενη Τετάρτη τη Λάρισα.

Η απόφαση πάρθηκε σε κοινή αγροτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου και πήραν τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα και Δαμασίου.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Δαμασίου κ. Γιάννης Γκανάς και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας. Τη συζήτηση συντόνιζε το μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. Τυρνάβου κ. Γιάννης Δαμασιώτης.

Χαρακτηριστικό της σύσκεψης ήταν η μεγάλη συμμετοχή των αγροτών. Εκεί έγινε συζήτηση για τα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αρχικά η εναντίωση των αγροτών στο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για τα νωπά προϊόντα το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς δεν εξασφαλίζει κατώτατες τιμές στα προϊόντα, ούτε την άμεση πληρωμή με την παράδοσή τους. Επίσης δεν διασφαλίζει τους αγρότες στην περίπτωση χρεωκοπίας των εμπόρων.

Διεκδικούν την ένταξη όλων των αγροτών που απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα νέων αγροτών.

Τέλος αποφασίστηκε η μαζική κάθοδος των αγροτών της π. επαρχίας Τυρνάβου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα την ερχόμενη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στη Λάρισα με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Την Τετάρτη η ώρα προσυγκέντρωσης των αγροτών με τα τρακτέρ είναι στις 3.40 μ.μ. στον χώρο της Τούμπας θα ακολουθήσει πομπή προς τη Λάρισα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΥΠΑΑΤ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου χαρακτηρίζει «φιέστα» την ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Δήμος Τυρνάβου με Θέμα: «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020-Ευκαιρία αλλαγής παραγωγικού μοντέλου-Ομάδες παραγωγών» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο Τυρνάβου την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Ομάδες Παραγωγών αποτελούν μια μορφή συνεργασίας με στόχο τη διασφάλιση υποδομής συγκέντρωσης και διάθεσης της παραγωγής και δεν αφορά συνεργασία στην ίδια την διαδικασία της παραγωγής, που εδώ βρίσκεται και η ουσία «του συνεταιρίζεσθαι» για το ξεπέρασμα των διαρθρωτικών προβλημάτων της αγροτικής μας οικονομίας και των μικρομεσαίων αγροτο-κτηνοτρόφων.

Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που προωθείται στην ύπαιθρο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση της κερδοφορίας μέσω του ανταγωνισμού.

Τα προωθούμενα επενδυτικά προγράμματα αφορούν κατά βάση στη χρηματοδότηση αγροτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και όχι τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Αυτό το γεγονός από μόνο του αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που ήδη από την αντιαγροτική πολιτική καλούνται να πληρώσουν αβάσταχτους φόρους και χαράτσια, δεν μπορούν ν’ αντέξουν στον ανταγωνισμό και θα έρθουν σε ακόμη χειρότερη θέση. Με το μοντέλο αυτό στην ουσία δίνετε εξετάσεις στους εμποροβιομήχανους, στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, στην τυποποίηση και στη συσκευασία των αγροτικών προϊόντων.

Και ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «το κίνητρο και ο σκοπός του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δεν είναι το συμφέρον των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και η ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού αλλά το κέρδος.

Γι’ αυτό ενώ οι παραγωγοί πουλάνε την παραγωγή τους σε πάμφθηνες τιμές, και οι μισθοί πέφτουν, την ίδια στιγμή τα τρόφιμα φθάνουν στη λαϊκή κατανάλωση σε εξωφρενικά μεγαλύτερες τιμές, αυξάνοντας την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Μπροστά σ’ αυτή τη βαρβαρότητα, υπάρχει λύση τόσο για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους όσο και για τα λαϊκά στρώματα που έχουν ανάγκη από μια πρωτογενή παραγωγή, που θα διασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα.

Αλλά αυτό βρίσκεται στη διαφορετική κοινωνικοοικονομική οργάνωση. Στη μεγάλη παραγωγή, στην καθετοποίηση, αλλά με διαφορετικές σχέσεις παραγωγής.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») – Του Κώστα Τσόλα