Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 03:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αγώνα διαρκείας για το ασφαλιστικό απαντούν γιατροί, δικηγόροι μηχανικοί






Νεκρώνουν πανελλαδικά τα δικαστήρια της χώρας τουλάχιστον μέχρι την μεθεπόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου μετά την απόφαση της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που λήφθηκε αμέσως μετά την πρωτοφανή  σε αριθμό και δυναμικότητα  συγκέντρωση και πορεία τόσο του δικηγορικού κόσμου, όσο και όλων των άλλων επιστημονικών φορέων που εκδήλωσαν σε κάθε τόνο την κάθετη αντίδραση τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή λόγω της αποχής των δικηγορών κλείνει η εισπρακτική  στρόφιγγα προς τα δημόσια Ταμεία, καθώς «παγώνει»  η έκδοση παραβολών, σταματάει η είσπραξη των  χρηματικών προστίμων που επιβάλλουν τα δικαστήρια και οι εξαγορές των ποινών, τα χρηματικά πρόστιμα, κ.λπ.

Παράλληλα, οι δικογραφίες θα αρχίζουν να στoιβάζονται και πάλι στις γραμματείες των δικαστηρίων και η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της  αποχής , θα φτάσει στην αποκορύφωση.

Την ίδια στιγμή ιστορικές και καθοριστικές δίκες για την τύχη αυτού του τόπου, που έχουν έντονες πολιτικές προεκτάσεις, αλλά και που έχουν πληγεί     πολίτες, όπως είναι αυτή των μελών της Χρυσής Αυγής, θα  καταστούν άνευ αντικειμένου και θα γραφεί με  μελανά γράμματα στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδος η αποτελεσματικότητα και η σκοπιμότητα τόσο της Δικαιοσύνης όσο της πολιτικής εξουσίας.

Οι δικηγόροι και όλοι οι άλλοι  επιστημονικοί φορείς, όπως  γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, κ.λπ. σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος για τα Ελληνικά δεδομένα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με έντονο παλμό και μαχητικότητα και πορεία προς την Βουλή, και με όχι και τόσο κολακευτικά συνθήματα για τον υπουργό Εργασίας («Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου») υπεύθυνο για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διατύπωσαν σε όλους τους τόνους την αντίθεση στους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν, μάλιστα, ραντεβού στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, επιστημονικοί φορείς και άλλοι κλάδοι το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Δεκάδες χιλιάδες δικηγόροι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες παρέλυσαν το κέντρο της Αθήνας σε μια μεγαλειώδη σε κόσμο, όγκο, παλμό και δυναμική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) και στην εν συνεχεία πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και την Βουλή, όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

Η πορεία των επιστημόνων σταμάτησε έξω από το υπουργείο Εργασίας και  φώναζαν  συνθήματα όπως : «Αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Εργασίας», «Πάμε τώρα σε αποχή, δεν έχουμε άλλη αντοχή», «Έλα πίσω στη δικηγορία, να σου πούμε πώς γράφεται η ιστορία», «Κάτσε καλά Κατρούγκαλε», «Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» και «Εσύ ξεχνάς το εργολαβικό, εμείς δεν ξεχνάμε το ασφαλιστικό».

Στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των δικηγόρων υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας  Βασίλη Αλεξανδρή επισκέφθηκε την αντιπρόεδρο της Βουλής , Τασία Χριστοδουλοπούλου και της εξέφρασαν τις κάθετες αντιρρήσεις του επιστημονικού κλάδου στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Της επέδωσαν μάλιστα και σχετικό ψήφισμα, ζητώντας την στήριξή της για να μην ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου από την πλευρά της υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για το καλύτερο.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος  της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως εξής:

«Σύσσωμο το δικηγορικό σώμα απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Αντιτιθέμεθα με τη συνολική λογική του σχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου. Οι δικηγόροι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπούμενη νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.), συνιστά εν τοις πράγμασιν δήμευση του εισοδήματος. Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται θα οδηγήσει σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε πρόταση για το ασφαλιστικό θα έπρεπε να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και πλήρη τεκμηρίωση, στην προκειμένη περίπτωση τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν παντελώς. Κατόπιν αυτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο, και να συζητήσει καλόπιστα, στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων, το ασφαλιστικό από μηδενική βάση».

Παράλληλα, όλοι οι επιστημονικοί φορείς, μετά από συνάντηση που είχαν επισήμαναν  ότι «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Εξάλλου, με το επίμαχο νομοσχέδιο, τονίζουν οι φορείς, επιχειρείται εισφοροδοτική επιδρομή, που «οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας».

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η «κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις» και προσθέτουν ότι «οι προτάσεις της Κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».

Πάντως, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντησή των επιστημονικών φορέων  στα γραφεία του ΤΕΕ  κατά την οποία οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.

 

Πηγή: protothema.gr