Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 16:52
Θεσσαλία

Μειώθηκε στο μισό το βαμβάκι στη Θεσσαλία λόγω έλλειψης νερού… – Η Καρδίτσα κρατά τα σκήπτρα με 400.000 στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις






Ραγδαία μείωση σημειώνει τα τελευταία χρόνια η βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία, με το Νομό Καρδίτσας «να κρατά άμυνα», αλλά στις υπόλοιπες περιοχές να αντικαθίσταται σταδιακά από άλλες καλλιέργειες…

Συγκεκριμένα από τα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα που καλλιεργούνταν με βαμβάκι μέχρι πριν από μία πενταετία στη θεσσαλική πεδιάδα, μόλις και μετά βίας έχουν απομείνει τα μισά, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στη Θεσσαλία καλλιεργούνταν πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα, με τη Λάρισα να έχει περί τις 800.00 και τη Καρδίτσα να ακολουθεί με 750.000 στρέμματα…

Φέτος υπολογίζεται ότι καλλιεργήθηκαν περίπου 400.000 στρέμματα στην Καρδίτσα, περί τις 200.000 στρέμματα στη Λάρισα, περίπου 80.000 στρέμματα στα Τρίκαλα και λιγότερα από 40.00 στρέμματα στη Μαγνησία..

Αιτία της εγκατάλειψης της καλλιέργειας στην Ανατολική Θεσσαλία (Λάρισα, Μαγνησία) η έλλειψη νερού που εκτοξεύει το κόστος άρδευσης, η τιμή που παρέμεινε καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια και οι προσβολές από πράσινο σκουλήκι…

Η συνδεδεμένη βέβαια που κάθε χρόνο υπερβαίνει τα 70 ευρώ το στρέμμα, αποτελεί ακόμη δέλεαρ, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά για να αποκτήσει ξανά προστιθέμενη αξία το προϊόν και να ξαναβρεί τιμή στις διεθνείς αγορές που να καλύπτει το κόστος παραγωγής.. Οι γεωπόνοι βέβαια υποστηρίζουν πως υπάρχει δυνατότητα περεταίρω μείωσης του κόστους παραγωγής, με συνέργειες και ομάδες παραγωγών..

Σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά , έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η συλλογή των «δεύτερων χεριών» και αρκετοί παραγωγοί που διαθέτουν δικές τους βαμβακοσυλλεκτικές μπαίνουν στα χωράφια για να μαζέψουν και τα 20 με 30 κιλά το στρέμμα που αντιστοιχούν στα «τρίτα χέρια», καθώς βγαίνουν και με το παραπάνω τα έξοδα από το πετρέλαιο… Επίσης κάποιοι παραγωγοί που βιάστηκαν να συλλέξουν νωρίς το Σεπτέμβρη, άφησαν πίσω τους «δεύτερα χέρια» 120 και 130 κιλά το στρέμμα…

Οι τιμές ακόμη παραμένουν ανοιχτές στα περισσότερα εκκοκκιστήρια αλλά οι παραγωγοί αναμένουν ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει υπέρ τους, αφού τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φέτος είναι εξαιρετικά, από πλευράς απόδοσης σε ίνα (πάνω από 36%) σε λευκότητα και σε μικρονέρ…

Ορισμένα εκκοκκιστήρια δίνουν προκαταβολές 40 λεπτών το κιλό, μέχρι να γίνει η τελική εκκαθάριση, αλλά οι παραγωγοί αισιοδοξούν ότι η τελική τιμή θα υπερβεί τα 50λεπτά το κιλό..

Βέβαια τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές είναι ουδέτερα και δεν επιτρέπουν σκέψεις για ανοδικές τάσεις όσο το δολάριο στην ισοτιμία του έναντι του ευρώ είναι στο 1.17 ενώ πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόταν στο 1.10 …